Microbuzele şcolare circulă în semilegalitate

Nicolle Ebner

Cele peste 100 de microbuze  care transportă elevii la şcolile din judeţ sunt conduse de fochişti, muncitori, tâmplari, nici unul dintre conducătorii auto nefiind angajat pe post de şofer. Şi asta, pentru că în nomenclatorul de meserii al IŞJ nu există meseria „şofer”. Prin urmare, primăriile care se plâng că nu au bani să achite licenţa de transport, plătesc la greu amenzile încasate de şoferii microbuzelor. 

Cu fundul în două luntrii
“În prezent, majoritatea şoferilor de microbuze şcolare sunt angajaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, cu încadrarea „muncitor”, pentru că, în nomenclatorul  IŞJ nu există meseria „şofer”. Pe de altă parte, microbuzele şcolare aparţin primăriilor care nu au licenţele de transport necesare, în cazul în care microbuzele care transportă elevi părăsesc raza localităţii şi efectuează transporturi în alte zone. În aceste condiţii, şoferii sunt foarte des sancţionaţi. Vom cere consiliilor locale să intre în legalitate. Nu cred că primăriile nu-şi permit să plătească 500 de lei pentru obţinerea licenţei de transport. Trebuie să rezolve această problemă cât mai urgent”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH) Costel Avram, la întâlnirea avută ieri, între reprezentanţii IPJ Hunedoara, ARR şi IŞJ şi conducătorii auto ai microbuzelor şcolare din judeţ.

Totul depinde de vrerea primarilor
Situaţia şoferilor a mai fost discutată acum o lună, însă problemele nu au fost rezolvate. Şi pentru că scopul discuţiilor de ieri a fost de a identifica soluţiile care pot fi aplicate, pentru ca şoferii microbuzelor să circule legal pe drumurile publice, majoritatea participanţilor a tras concluzia că autorităţile judeţene vor fi nevoite să discute direct şi cu primarii din judeţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.