ActualitateFlash

Metoda „Maradona” revine! Înşelăciunea care te lasă fără bani în portofel! Cum te poţi păzi

Numele lui Diego Maradona este cu­noscut pe întreaga lume. În România, acesta are o dublă însem­nă­tate. Prima este cea a celebrului fotbalist… iar a doua este o metodă de a păcăli oa­menii. An de an, foarte multe persoane cad victime rău făcătorilor. Cum în­cearcă hoții să fure banii prin „metoda Maradona”?

Scoasă din teancul de bani
Celebrul nume i-a fost atribuit unei metode de înșelăciune folosită de es­crocii din România de decenii întregi. În primii ani de după Revoluție, sche­ma era folosită la casele de schimb valutar, iar cu timpul a devenit po­pulară și în su­permarketuri sau restau­rante. Angajații caselor de schimb valutar înmânau banii clienților, iar prin­tr-o mișcare a degetelor, o anu­mită sumă de bani era scoasă din teanc fără a sesiza. Astfel, păcălitul era nevoit să dea alți bani pentru a mulțumi clientul.
O poveste relativ recentă a pus pe jar Poliția. Patru persoane au pretins că fac parte din brigada de poliție și au înșelat mai mulți turiști străini. Se folo­seau de „metoda Maradona” pentru a verifica dacă dețin bancnote false sau droguri.
Nu se știe exact modul în care a preluat celebrul nume, dar mai multe spe­­culații fac trimitere la Mâna lui Dumnezeu. Metoda prin care Maradona a câștigat cu mâna un meci în timpul Campionatului Mondial din 1986.

Cum se pot feri oamenii de această înșelăciune?
De cele mai multe ori, cei care recurg la „metoda Maradona” au în atenție turiștii străini, care nu cunosc legile din România. Turiștii sunt nevoiți să se con­formeze tuturor situațiilor nepre­văzute. Polițiștii spun că nici un organ oficial nu va percheziționa oamenii fără a fi duși la secție sau fără să arate o legitimație de muncă. Cele mai mul­te companii în care această metodă ar putea fi folosită s-au dotat cu camere de supraveghere. Orice încercare de înșelăciune poate fi contestată cu dovezi, astfel hoții ar fi intimidați.