Messagerul Hunedorean vineri 20 iunie
Magdalena Șerban
Pentru a treia oară, țara noastră a găzduit rutenii de pretutindeni, în cadrul celei de-a XVIII-a reuniuni a Congresului Mondial al Rutenilor. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului din București – în sala C.A. Rosetti și a fost unul cu totul deosebit. Au luat parte și au transmis un salut de apreciere personalități marcante ale culturii, dar și din sfera politicii, administrației și a relațiilor interetnice. Totodată, a fost organizată și cea de-a XII-a ediție a Forumului Mondial al Tineretului Rutean, misiunea acestuia fiind una de păstrare și transmitere a tot ceea ce este definitoriu pentru ruteni. Un moment special a fost cel în care dr. Gheorghe Firczak a fost ales vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor și Svetlana Mureșan – președintă a Comisiei de Revizie, iar Svetlana Bojcsuk (foto) – președinta Forumuui Mondial al Tineretul Rutean.
Dr. Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, fondatorul acestui for cultural
,,Din relatările oaspeților noștri, a coetnicilor noștri ruteni, am constatat că această întrunire a Congresului Mondial al Rutenilor la București a fost o reușită deplină atât prin locația unde s-a desfășurat, Palatul Parlamentului, oaspeții noștri fiind impresionați de faptul că noi, rutenii din România, am organizat în acest important sediu politico-administrativ al României lucrările Congresului și în al doilea rând prin deciziile care au fost adoptate. Subliniez una pe care noi am propus-o, referitor la situația din Ucraina. Rutenii, prin vocea Congresului, își exprimă dorința de a fi pace în lume, care se poate realiza, evident, prin încetarea conflictului, adică prin retragerea agresorului. Astfel, și ucrainienii, ca oricare altă națiune, au dreptul să-și hotărască singuri destinul. În același timp, noi, rutenii din Congresul Mondial, am spus că suntem solitari cu asociațiile rutene din Ucraina care solicită autorităților de la Kiev recunoașterea de drept a naționalității rutene, iar rutenii din această țară să se bucure de aceleași drepturi de care se bucură cei care trăiesc în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Nu propunem secesiuni teritoriale, nu propunem autonomii teritoriale, ci doar respectarea unor norme democatice generale europene de care se bucură rutenii aproape peste tot, mai puțin în Ucraina.”
Administrația Prezidențială, Guvernul României, Camera Deputaților și Academia Română – prețuire pentru susținerea și promovarea culturii rutene
Delegațiile participante de ruteni au fost numeroase, mai exact din Statele Unite ale Americii, Polonia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Canada plus România. Mesajele venite din partea autorităților centrale române au fost de susținere și apreciere pentru aportul rutenilor în special în viața culturală, dar și pe plan social și politic.
Președintele României, Nicușor Dan:
Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Administrație, Politici Publice și Societate Civilă, a prezentat salutul președintelui. ,,Salut cu căldură această reuniune a comunității rutenilor din România și diaspora, un moment important care subliniază diversitatea și unitatea națiunii noastre. România s-a afirmat ca o țară a dialogului și toleranței, unde fiecare etnie contribuie la binele comun. Rutenii au o moștenire culturală și istorică valoroasă, pe care o pun în slujba dezvoltării comunității și țării. Este esențial să păstrăm limba, tradițiile și identitatea care dau continuitate acestei comunități în timp. Îmi doresc ca lucrările congresului să genereze proiecte care să susțină vizibilitatea minorității rutene, să-i inspire pe tinerii ruteni să-și cunoască rădăcinile și să mobilizeze resurse pentru promovarea culturii rutenilor în România și în lume.”
Francisc Gal, subsecretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și vicepreședinte UCRR
„Este o onoare ca România să organizeze din nou Congresul Mondial al Rutenilor. Este un punct de legătură între ruteni din toată lumea.”
Chestorul Camerei Deputaților, deputatul Florin Manole:
,,Personal, fiind parte a unei minorități naționale, înțeleg bine importanța susținerii culturii și drepturilor minorităților în România. Din păcate, în societatea noastră mai apar și reacții negative, iar în contextul creșterii extremismului de dreapta, este esențial să fim mai solidari și să colaborăm pentru a păstra toleranța. Sper ca România să rămână o țară deschisă și tolerantă.”
Academicianul Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române:
„România găzduiește peste 20 de minorități, iar această diversitate este o bogăție care ne îmbogățește cultura și societatea. Totuși, minoritățile se confruntă adesea cu prejudecăți și discriminare. De aceea, este responsabilitatea noastră să promovăm egalitatea, dialogul intercultural și toleranța, care nu înseamnă doar acceptare, ci și dorința sinceră de a cunoaște celălalt ”. De altfel, Academia Română a răsplătit și onorat activitatea desfășurată de dr. Gheorghe Firczak, vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor și președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România și academician Robert Paul Magocsi, președinte de onoare al Congresului Mondial al Rutenilor, oferindu-le diploma „Distincția Culturală.”
Varujan Pambuccian, lider al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale
„Cu o singură excepție de tristă amintire, în perioada dictaturii Antonesciene, tot timpul, minoritățile au fost prezente în Parlamentul României, au existat mecanisme de dezvoltare a identității. (…) Evoluția nu este posibilă în absența diversității. O diversitate alături de alte feluri de diversități care să poată sta la fundamentul evoluției națiunii române și a României. Adresându-mă rutenilor din România, pot să le spun că au fost și sunt reprezentanți cu cinste în Parlament. (…). Am convingerea că indiferent de vremurile care vor veni, lucrurile acestea vor rămâne, se vor dezvolta (…) Acest congres contribuie la consolidarea identității rutenilor și promovează modelul românesc de conviețuire etnică.”
Primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Nistor, prezent la eveniment:
„Comunitatea ruteană este una extraordinară. Sunt oameni uniți și un exemplu pentru orice minoritate. Își păstrează și promovează identitatea și constribuie la dezvoltarea fiecărei comunități în care activează.”
Dans și muzică ruteană
Ceremonia a fost completată de un program artistic susținut de Ansamblul „Holubok” din Peregu Mare (județul Arad) care a pus în scenă dansuri tradiționale, Ansamblul „Cervona Ruja”, cei din Bistra (județul Maramureș), Anuța Iuga Madiar, Radu Pongracz, și Felicia Andrișan. De adăugat că următoarea ediție a Congresului Mondial al Rutenilor va avea loc în Ungaria, peste 2 ani.