Actualitate

Medicii de familie nu mai prescriu reţete compensate

Livia Botici

Medicii de familie nu mai eliberează, începând de ieri, reţete compensate sau gratuite, concedii medicale sau bilete de trimitere. Totul se datorează faptului că, de la 1 aprilie nu mai există un contract-cadru între aceştia şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Ne scad veniturile”

Medicilor de familie din România li s-au alăturat şi cei din judeţul Hunedoara. Ei sunt nemulţumiţi de prevederile noului contract cadru şi spun că nu-l vor semna, decât atunci când se vor asigura că veniturile nu le vor scădea atât de dramatic. ”Noi speram la o îmbunătăţire a asistenţei medicale primare, dar, în realitate, ne-am trezit cu o serie de condiţii care ne determină să nu semnăm noul contract cadru cu CNAS. Este adevărat că valoarea punctului a crescut de la 4,1 per capita, la 4,5, dar în paralel, s-a redus numărul de puncte aferente pacienţilor, pe grupe de vârstă. În consecinţă, per total, venitul pe cabinet s-a redus considerabil”, a declarat dr. Ana Chiş-Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Hunedoara. „Nu am eliberat, ieri, nici un fel de reţetă gratuită sau compensată, am consultat pacienţii, iar celor care au fost de acord, le-am prescris medicamente pe care şi le pot cumpăra doar pe bani. Vor ieşi bolnavii în stradă, dacă nu vom ajunge la o înţelegere cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, spune medicul de familie Simona Barbuş.

„Vom aduce bani de acasă”

Din cauza nemulţumirilor referitoare la acest contract cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, până la soluţionarea problemei, nici un medic de familie nu va mai putea elibera reţete gratuite sau compensate, bilete de trimitere sau concedii medicale. „Riscăm ca, dacă vom elibera reţete compensate sau gratuite, să ni se întoarcă înapoi şi astfel, va trebui să ne fie imputată contravaloarea medicamentelor prescrise, iar aşa ceva este inadmisibil. Medicii de familie pierd foarte mult din cauza acestui nou contract cadru, iar noi nu putem fi de acord cu un astfel de lucru”, spune Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara. Toţi cei 252 de medici de familie din judeţul Hunedoara, liberi, de ieri, de contract, se vor întâlni marţi, 6 aprilie, la Spitalul „Alexandru Samoilescu” din Hunedoara, pentru a decide împreună dacă vor semna contractul cadru cu CNAS şi în ce condiţii. Contractul a expirat în luna februarie, dar a fost prelungit printr-un act adiţional, al cărui termen a expirat în 31 martie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura