Comunitate

Marius Oprea: „Securitatea a dispărut, dar securiştii nu!”

Cristina Ghenea

La Casa de Cultură din Deva, a avut loc, vineri, simpozionul cu tema „Poporul pierdut – în căutarea victimelor comunismului”. Manifestarea, la care au participat peste 100 de persoane, a fost organizată de  Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Asociaţia pentru Memoria Victimelor Comunismului.

În cadrul simpozionului, istoricul Marius Oprea, coordonator al CICCR, a declarat că fosta Securitate a executat peste 10.000 de oameni, care au fost ridicaţi de acasă şi omorâţi fără nici un proces. „Centrul pe care-l coordonez a înaintat 400 de dosare procurorilor, însă până acum, nu avem nici un condamnat. În toate aceste cazuri, s-a dat  neînceperea urmăririi penale. Trăim într-o Românie a paradoxului, într-o ţară în care noi am condamnat comunismul, dar o ideologie nu poate fi adusă în faţa instanţei de judecată. Aici sunt aduse probe, criminali, oameni, nu ideologii“, a afirmat Marius Oprea. 
Prin intermediul a două  filme documentare – „Execuţia” şi „Dealul Crucii” – prezentate la simpozion, participanţii au putut urmări cazuri în care securiştii au luat vieţile oamenilor fără motive întemeiate, în urmă cu mai bine de 50 de ani, precum şi modul în care victimele erau umilite de regimul comunist.
„Nu avem dreptul nici să uităm, nici să iertăm în numele celor ucişi. Desfăşurăm aceste acţiuni, în general, la solicitările familiilor care şi-au pierdut rudele în vremurile comunismului. După zeci de ani, morţii se întorc acasă, fiind reînhumaţi creştineşte, cu slujbă, aşa cum fiecare merită” a adăugat Marius Oprea.
Istoricul a mai precizat că intenţionează ca în scurt timp, să înfiinţeze un centru prin care să se pregătească specialişti în arheologia forensică, domeniu care presupune îmbinarea arheologiei cu medicina legală. Acest centru urmează să fie înfiinţat în localitatea Sarmizegetusa, unde istoricul Marius Oprea doreşte să se stabilească în cursul acestui an.

4 comentarii la „Marius Oprea: „Securitatea a dispărut, dar securiştii nu!”

  • Corect !
    Avem unul si la carma judetului.

    Presedinte = Primsecretar

  • securistii sunt politistii,procurorii si judecatorii care au incalcat legea cu buna stiinta, care au inchis si torturat oameni nevinovati,vedeti atatea cazuri castigate la CEDO,de oameni curajosi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.