Mario e „cel mai mare” între şahiştii anului 2011

Ciprian Marinuţ

La doar opt ani, Sabin Mario Deaconescu (foto) a fost desemnat cel mai bun şahist al anului din cadrul clubului CSM Petroşani. Performanţa nu reprezintă o premieră, ci este obţinută pentru al doilea an consecutiv.
 

Lider cu şapte medalii  
Sabin Mario Deaconescu şi-a trecut în palmares în anul 2011 şapte medalii, trei de aur, una de argint şi trei de bronz, la diverse competiţii. Cea mai valoroasă dintre ele este medalia de bronz, obţinută în proba de dezlegări a Finalei Campionatului Naţional Individual de Şah pentru Copii şi Juniori. Cu această clasare pe podiumul naţional, elevul clasei a II-a a Şcolii generale „I. G. Duca Petroşani” este liderul şahiştilor de la CSM Petroşani. „Sabin Mario practică şahul de doi ani şi este sută la sută pasionat de acest sport. Are intuiţie şi memorie foarte bune şi învaţă foarte repede”, a spus antrenorul Gheorghe Scurhan.
Mario este urmat în clasament Gabriela Cristocea, 10 ani, elevă a Şcolii Generale „Avram Stanca” Petroşani, care a acumulat două medalii de aur şi două de argint, la concursuri mai slab cotate decât finala naţională. Pe locul trei, la egalitate, cu câte o medalie de aur şi două de argint, se află Iarina Chiuzan, opt ani, de la Şcoala generală „I. G.
Duca Petroşani” şi Alexandru Daniel Csont, 14 ani, de la Şcoala generală „Avram Stanca” Petroşani.

Performanţe cu buget redus
Gheorghe Scurhan, coordonatorul secţiei de şah CSM Petroşani, antrenor care a descoperit-o şi format-o pe Daria Vişănescu, a precizat că rezultatele au fost influenţate şi de bugetul sărăcăcios al clubului. „A fost un an financiar deosebit de greu pentru club şi în ciuda eforturilor mele şi ale părinţilor, şahiştii noştri au lipsit de la o parte din competiţiile oficiale ale anului. De altfel, la ultimul concurs din 2011, programat între 17 şi 21 decembrie, Sabin va merge pe cheltuiala părinţilor, pentru că la club nu avem bani pentru deplasare. Eu îl voi coordona prin intermediul antrenamentelor cu camera web. Nu voi înţelege niciodată cum consilieri locali din Ploieşti pot să-i acorde legal antrenorului de fotbal de la Petrolul un salariu lunar de 10.000 de euro din bani publici, iar în Petroşani, nu ne permitem nici măcar să ne trimitem sportivii la competiţii, având un buget de nici 2.000 de euro pentru tot anul”, a precizat Gheorghe Scurhan.
Tehnicianul a precizat că pentru anul 2012, foarte mulţi copii de la CSM Petroşani bat la uşa performanţei, pe listă fiind Mihai Maschio (8 ani), Erik Mihai (6 ani) şi Andrei Ignat (7 ani).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.