ActualitateFlash

Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general: E nevoie de o nouă lege a Educaţiei

Natalia Bumbac

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a convocat ieri într-o video-conferinţă toţi inspectorii şcolari generali din ţară, alături de reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, ai consiliilor de elevi şi părinţi.
Principalele probleme discutate la dezbaterea video au fost pe tema legislaţiei din învăţământ. Un domeniu care pare a fi extrem de încâlcit şi care a devenit principala problemă în obţinerea unui act didactic calitativ. Ministrul Pop a reiterat intenţia sa de a veni cu o iniţiativă legislativă care să aşeze pe piloni sănătoşi educaţia românească. O lege pe care vrea să o aducă în dezbatere publică şi care să fie rezultatul convergenţei ideilor tuturor celor implicaţi în domeniul învăţământului. În prezent, Legea Educaţiei Naţionale, în forma actualizată în 2011, are mai mult de jumătate din articole modificate şi are prevederi care nu pot fi puse în practică.
Inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, prof. dr. Maria Ştefănie, a declarat că avem nevoie de o nouă lege a Educaţiei. O lege care să stabilească inclusiv care sunt clasele încadrate în învăţământul obligatoriu, deoarece, în prezent nu se poate spune cu precizie care sunt acestea, fiind introdusă o nouă clasă – clasa pregătitoare. De asemenea, ar fi nevoie de criterii clare pentru înscrierea la învăţământul liceal, dar şi corelarea materiilor de studiu, deoarece există inadvertenţe între disciplinele pe care le învaţă elevii la şcoală, acestea fiind doar câteva dintre argumentele pentru modificarea Legii Educaţiei.

17 comentarii la „Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general: E nevoie de o nouă lege a Educaţiei

  • Mai PSD eilor, mai lasati pupatu-n *** a tuturor analfabetilor ajunsi ministri.
    Papagalilor le place sa li se spuna cu majuscule PROFESOR DOCTR.
    Cand ati auzit zicandu-se profesor doctor lui Nicolae Iorga ?!?!
    Linsu-n *** a politrucilor semidocti, asta a ramas viciul presei actuale, buna de acoperit oalele cu lapte.
    Matusa (frumoasa si desteapta), spune te rog invatamantul scandinav de cate ori a schimbat legea in … 28 de ani, prin comparatie de cate ori a schimbat-o doar PSD ul.

  • Fără să fiu pesedist voi spune că Maria Ştefănie este frumoasă, deşteaptă şi ştie să se poarte elegant. În schimb tu eşti un mârlan sadea, fără maniere. Oricum nu MŞ este vinovată, de exempulu, pentru anomaliile lui Liviu Pop chiar dacă sunt în acelaşi partid. Nevolnicule, ar trebui să-i fie ruşine că este doctor ? Ţie de ce nu ţi-e ruşine că eşti bădăran ?

  • Bai „razboinicu’ lampii lui Ilici”, sarisi tu sa reperezi onoarea doamnei ce-si pupa-n dos sefu de dragu’ fonctiei (obtinuta comunistoid, prin numire).
    Ia priveste si te minuneaza ce are titlul de mai jos mai, desteptu’ lu’ peste, cu invatamantul si educatia ????????????????????????

    Teza de doctorat „CERCETĂRI PRIVIND VALORIFICAREA NĂMOLURILOR DE
    COCSERIE DE LA COMBINATUL SIDERURGIC VICTORIA CĂLAN ŞI
    ECOLOGIZAREA ZONEI”, elaborată de doamna chim. Borza (Ştefănie) Maria, sub
    conducerea ştiinţifică a Prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai

    Sau, doctorat obtinut la „fabrica de doctorate pentru politruci” de la Petrosani.
    Asa ca nevolnic esti tu, mai baiete. Si voi astia imbatati de „zambetul tuvarasului Iliescu”.
    Eu am comentat slugarnicia si aroganta doamnei, nu frumusetea. Ori acest lucru cred ca e specific unei democratii, in ceea ce priveste o functie publica, lucru pe care comunistu’ din tine nu o accepta.
    Neam de prostovani comunisti impaunati cu diplome false si mincinosi ai celor mai stupizi decat voi.
    Tu nu esti PSD ist ma, esti doar prost, care se da destept.
    Hai sictir !

  • Ce vorbești ? Ești tu chimist ca să poți aprecia valoarea lucrării ? Chimist nu ești dar bădăran ești. Crezi că dacă faci referire tam nesam la Ion Iliescu ești mărioară mai superioară ? Și orice funcție numită este de blamat ? Peste tot în lume sunt cele două categorii de funcții, alese și numite. Folosind pseudonimul Avram Iancu terfelești memoria Eroului Național prin elucubrațiile tale. Vezi cât de redus mintal ești ? Pentru tine, cei care au opinii diferite de ale tale sunt fie pesediști, fie proști. Mai bone fă-ți analizele pentru ficat să nu dai în ciroză din cauza răutății.

  • Şi ca să fie totul foarte clar trebuie făcute câteva precizări. Un doctorand susţine teza în şedinţă publică în faţa unei comisii. Ea este alcătuită din cinci membri: preşedintele comisiei (decanul sau prodecanul facultăţii unde se susţine teza), conducătorul ştiinţific, încă un cadru universitar de la facultatea în cauză, doi specislişti din alte două centre universitare. Susţinerea este publică. Dintre cei prezenţi oricine poate cuvânta într-o ordine aprobată de preşedintele comisiei. Toţi cei din comisie, cu excepţia preşedintelui, întocmesc câte un referat de evaluare a lucrării care, de regulă, conţine aprecieri, critici şi recomandări în vederea publicării tezei de doctorat. Fiecare referat este citit de referentul în cauză iar la sfărşitul ei propune acordarea sau neacordartea titlului de doctor. Există, la nivel naţional, un for academic de confirmare sau infirmare a titlului de doctor. Deci, procedurile presupun un control riguros de analiză a lucrării. Puteţi întreba, atunci cum a obţinut Victor Ponta, prin plagiat titlul de doctor ? Un plagiat poate scăpa de rigurozitatea controlului academic. E greu dar nu imposibil. Responsabilitatea cea mare este a conducătorului ştiinţific, care cunoaşte sau trebuie să cunoască bibliografia folosită şi literatura de specialitate adiacentă subiectului tratat. Depinde de ţinuta sa academică. Dacă cineva are dubii cu privire la o teză soluţia nu este o postare anonimă pe un site ci o sesizare la forurile academice competente. Se poate adresa chiar justiţiei care, la rândul ei, trebuie să solicite o expertiză de specialitate. Anonim poţi spune orice dar o sesizare presupune argumente care trebuie analizate. Simpla consideraţie a cuiva că tema nu are valoare academică este nepotrivită dacă nu este argumentată şi, mai ales, dacă nu are studii de specialitate. Evident este altceva în cazul plagiatului deoarece există progame de evaluare a acestora. Putem observa că valoarea tezei Mariei Ştefănie a fost confirmată de specialişti în domeniu. Este posibilă orice opinie diferită dar cu argumente nu cu enunţuri fără susţinere iar opinia respectivă trebuie să fie exprimată la vedere. Este chiar bine să fie opinii critice pentru că, e adevărat, există impostură dar ea se bazează aproape exclusiv pe plagiat.

  • Domnule Negrescu, de fapt stiam ca extremistii politici au limbaj identic cu cel exprimad de indivizi ca dvs., fie ei comunisti sau legionari (dupa limbaj nu-mi dau seama in care categorie va incadrati).
    1. Nu sunt chimist de nivelul Premiului Nobel, dar nu am auzit sa se inventeze nimic in domeniul chimiei la Petrosani.
    2. Cunosc suficienti oameni politici din judet cu diverse doctorate obtinute la Petrosani. Sunt persoane publice din toata clasa politica. Foarte multa lume stie cum le-au obtinut. Boala este nationala. Nu are solutii educatia romaneasca de indreptare a flagelului.
    4. TOATE DOCTORATELE din Romania au fost girate si atribuite de catre „cadre universitare” stimabile. Dar valoarea lor se opreste la granitele Tarii si a politicii balcanic-comunist-dambovitene. Nu va amagiti.
    5. Diferenta dintre un doctor autentic si unul politic se vede din scopul doctoratului. Nu ne amagesc, doar incearca. Un erudit se jertfeste domeniului, se intoarce oricand la el, la domeniul studiat. Traiaste pentru acest domeniu. Educatia superioara nu inceteaza odata cu o numire politica.
    6. Divergenta de opinie pe o diploma si initial pe o sustinere a unui analfabet ajuns ministru (tot cu doctorat) nu inseamna badaranie, stimate inchizitor.
    7. Oare e pura coincidenta eruditia intr-un domeniu atat de frumoas dealtfel, ca acela al… chimiei ??!!

    Oare toti sustinatorii PSD (sau oricarui alt partid) sunt atat de manierati ?
    Oare de ce o fi ajuns „renumita” lume „evolutia” educatiei din Romania, dupa explozia doctoratelor post-decembriste ?!!
    Domnule Negrescu, traiti in lumea dvs. de basm, acuzati-ma, sustineti pe cine vreti, dar cu „doctorii” astia post-decembristi am ajuns aci. Sper ca viitorul sa nu va trezeasca brusc. O sa aveti dureri.

  • Domnule Avram Iancu, deși mi se pare blasfemie să folosiți acest pseudonim, sunt copleșit de schimbarea în bine a modului de a dialoga. Drumul de la bădărănie la manierism este de remarcat. O spun exact, fără malițiozitate. Da, aveți dreptate au fost multe regrese privind acordarea titlului de doctor. Nu pot să nu remarc demersul Dvs, comunistoid, de a-i învinovății la comun pe toți cei care au obținut titlul de doctor. Da, nu sunteți chimist laureat al Premiului Nobel. Cred, că nu ați fi susceptibil pentru acest premiu în nici un domeniu pentru care se acordă acesta. De ce ? Deoarece sunteți frustrat că nu aveți acest titlu iar frustrații nu pot performa în nici un domeniu. Nu cred că trebuie retras titlul de doctor doamnei Ștefănie pentru că s-au făcut abateri și în acest domeniu. Da, la UP nu este specializarea chimie. Dar tema doamnei Ștefănie este interdisciplinară chimie/ecologie. Această specializare există la UP. Dacă totuși contestați valoarea titlului ei de doctor adresați-vă Comisiei de Etică a UP, apoi Comisiei Naționale de Acreditare Academică sau unei instanțe judecătorești. E nevoie de argumente științifice care să susțină contestația. Nu toți cei din județ care au reușit să devină doctori în științe au fraudat sistemul. Sunt nume, destul de multe care au performat: Liviu Lazăr, Adela Herban, Vasile Ionaș, Ioachim Lazăr, Adriana Pescaru, Firczak Gheorghe, Burnaz Silvia, Balazs Marcela, Drăgan Ciprian, etc. Toți aceștia și poate alții de care eu nu știu ar trebui pedepsiți pentru că unii, poate, nu au meritat titlul de doctor în științe ? Am ajuns unde ? Titlurile celor enumerați sunt confirmate de cărți și articole publicate. Aveți impresia că înainte de 1989, la acest capitol, totul era sublim. Au fost activiști care au absolvit Ștefan Gheorghiu și nu au reușit să-și redacteze lucrarea de licență, ce să mai vorbim de doctorat. Da, sunt doctori impostori. Unul este Victor Ponta dar el este dovedit. Dacă puteți dovedi că Maria Ștefănie este impostoare, dovediți-o. Clar, fără generalități ci la modul concret cu argumente. Eu nu sunt nici chimist, nici specializat în ecologie. Dacă o veți face vă felicit primul.

  • Sunteti incorigibil. Pai problema NU ESTE DOAMNA STEFANIEEEEEEEEEEEE.
    Este domnul POP. Nu vedeti inceputul ????????????
    Doamna Stefanie, doctor chimist in „istoria” Calanului, care arata ca un mormant proaspat varuit si cu gazon nou, nu a facut decat sa-si indreptateasca „seful”. Va dati seama cum va iesi o lege a invatamantului , marca Pop „genunche” ?!!! Poate vi se vor bucura copii si nepotii.
    Spuneti domnule macar o data ca-l iubiti si-l sustineti si pe unul ca Pop ministru – si doctor si el (de doua ori, ca asa se poarta la clasa bussines a varfurilor din partide) – ca si pe domana inspector si am tacut.
    Nu am doctorate, asa e dragul meu, am mai multe scoli insa, din domenii multi pluri si transdisciplinare. Sunt un fel de carturar dar nu-mi doresc sa fiu si fariseu. Mi-e scarba de ele, dar ca sa va deschid putin ochii impaienjeniti de efectul vectorilor de imagini false, va doresc sa lucrati de pomana la doctoratele „exceptiilor” macar jumatate din cate pagini am scris eu.
    Succesuri tuturor blondelor pe care le sustineti si le veti sustine, fie femei fie baieti (ca e la moda).
    Multumesc pentru aprecierea evolutiei mele.

  • Am impresia că una vorbim și bașca ne înțelegem. Dvs ați incriminat-o pe Maria Ștefănie iar de aici ați incriminat tot sistemul de doctorat. Eu v-am exemplificat că sunt multe doctorate valabile. Da. Impostura trebuie eradicată dar nu prin anularea sistemului ci prin corectarea lui. Orice doctorat, și cel al Mariei Ștefănie, poate fi contestat cu argumente. Nu consider că doar cei cu doctorate pot fi valoroși. Dar, mi s-a părut că Dvs îi contestați pe cei cu doctorat de-a valma, cum îi contestau, înainte de 1989, maiștri pe ingineri. Scuze dacă nu am înțeles bine.Da, Liviu Pop este o calamitate. I-am spus-o personal. A fost o nemernicie neaplicarea retragerii doctoratului lui Victor Ponta. Dar plecarea lui Liviu Pop nu rezolvă total problema. E doar un pas. Văd că nu ziceți nimic de licențele foștilor activiști de care nu vă e scârbă. Nu știu câte pagini ați scris, probabil multe. Și eu am scris multe dar sunt mândru că am citit mult mai multe decât am scris. La un moment dat i-am spus unui fost prim ministru, plin de el, care îmi recomanda lectura că Domnia Lui nu a citit atătea pagini câte cărți am citit eu. Sigur, putem discuta.

  • Domnule Negreanu
    1. dumneata personal ai sustine ca Liviu Pop, sa dea o noua lege a educatiei ?
    2. nu am caderea si solutii pentru dezastrul scolii doctorale si a educatiei romanesti, dar asta nu ma impiedica sa observ. Si nici sa-mi exprim nemultumirea.
    3. cu ce credeti ca ajuta educatia romaneasca, faptul ca dna Stefanie gadila orgoliul ministrului sau, apreciind public dorinta acestuia de a intra in istorie cu inca o lege a educatiei ?
    4. am observat mai sus ca ati selectat cu grija oameni cu doctorate curate (cel putin pana in acest moment). Asta nu reuseste cred, sa inlature petele mizere aduse de proprii profesori scolii doctorale din Petrosani.
    5. nu am spus nici o clipa, ca licentele sunt mai breze. Ele au fost doar mult
    mai putin verificate. Ati fi impresionat sa stiti cati indivizi cu licenta Spiru Haret iau la stat pensie cumulata cu salariu, fiind reangajati pe acelasi post. Nu eu am acordat aceste titluri de licenta. Nu eu am acordat aceste titluri de doctor. Nu doar fostii activisti au „beneficiat” de fabricile de diplome. Cati profesori au cazut in „ispita” slariilor dublate in aceste SRL uri ?!
    6. si totusi, permiteti-mi sa fiu totusi putin malitios cu dvs. Cate kg de „namoluri de cocserie” au fost dupa informatiile dvs. „valorificate” dupa „patentul” dnei Stefanie (atentie, dupa publicarea tezei)?! Nefiind o teza filosofica, musai ar trebui sa aiba si o componenta economica. Sau poate o fi „valorificat-o dna Harau ?! (chiar nu stiu).

    Succes la citit. Succes la scris.
    Eu, doar ma voi limita la citit. Ceva bun, in engleza, germana sau franceza.

  • O nedumerire. Cele două pseudonime Machiavelli și Avram Iancu sunt ale aceleiași persoane? Întreb doar pentru a fi informat. Am sesizat condescendența în acel ” dumneata personal” care în locuiește un mai firesc „dumneavoastră”.
    1. Nu. Liviu Pop nu are ce căuta în guvern ca ministru.
    2. Atitudine corectă.
    3. Cu nimic. În acest caz nu sunt de acord cu Maria Ștefănie dar are dreptul și Domnia Sa la o opinie.
    4. Da, am selectat acele doctorate deoarece s-a spus că doctoratele sunt apă de ploaie toate, ceea ce nu este adevărat. Trebuie înlăturate doctoratele care ies din reguli. Încă odată exemplific:Victor Ponta. Mai sunt și alții. Nu am spus că doctoratele valabile le scuză pe cele nevalabile.
    5. Da, sunt prea multe universități neperformante, prea multe licee neperformante și aproape deloc școli de arte și meserii.
    6. Da, lucrarea de doctorat a Mariei Ștefănie ar trebui pusă în practică dar asta este o altă discuție.
    În cazul lecturii și al scrisului faceți ce doriți Domnia Voastră. Eu nu voi ține cont de ironia subtilâ care mi se adresează și voi continua să citesc dar să și scriu.

  • 1. Imi cer scuze pentru amestec.
    2. Imi cer scuze pentru „ironia subtila” constatata de dvs. in ultimul rand. Nu s-a vrut ironie, s-a dorit simplu succes in scris si citit. Eu prefer cititul.
    3. Privitor la sustineri, eu m-am lamurit. Dvs. sustineti pana la adorare pe dna Stefanie. E dreptul dvs., este opinia dvs. . Nu pot si nu se poate comenta nimic pe acest aspect. Dreptul si opinia se respecta si atat.
    Succes in toate.

  • Păcat că distorsionați totul. Iar la chestiunea cu adorarea depășiți limita normalității. Sigur, nimeni nu are voie să aprecieze pe nimeni fără prețiosul accept al Domniei Voastre. Este de netăgăduit că răutatea dă pe dinafară. Indiferent de părerea mea găsiți modalități de distorsionare a ei. De altfel, am sesizat că aveți o ură viscerală și față de Mesagerul Hunedorean. Trecutul politic vă face să urâți prezentul. Din motive obiective nu mai puteți fi ce ați fost odată. Viața merge înainte chiar dacă Domnia Voastră nu găsiți nimic bun în prezent și plângeți după un trecut vetust și total antiromânesc.

  • @eu poate ca o fi papagal cel de care zici dar demonstreaza tu cu identitatea reala si activitatea profesionala ca faci ceva in viata asta. Pana atunci ciocu mic altfel esti si tu papagal ca cel pe care il ataci.

  • Bun, am ajuns unde trebuia. La un limbaj mizerabil. Și lipsit de acuratețe., deoarece atât poți cu gândirea ta jalnică. Dacă ai ceva cu un personaj, fie cel de care vorbești, fie altiul atacă-l pe față, nu fi laș. Oricum nu vei avea curaj. Eu nu apăr și nu atac pe nimeni. Dacă cineva dorește cu orice preț să fie în layrină îi doresc mult succes. Practic discuția este inutilă.

  • E mare păcat că stupizenia&răutate nu dor. Păcat că nu te cunoști pe tine. Ar trebui să cauți la alimentară niscaiva onoare. Oricum ești pe făraș.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura