Actualitate

Marele Zid Chinezesc – peste 20 de curiozități despre cea mai mare construcție de pe Glob

Marele Zid a fost construit acum peste 2.200 de ani pentru a proteja China de invadatorii străini, fiind întărit şi extins de mai multe ori în timpul dinastiilor ulterioare. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Chinei, Marele Zid a fost conceput inițial de împăratul Qin Shi Huang în secolul al III-lea î.C. ca mijloc de apărare contra atacurilor popoa­relor nomade din nordul Chinei, scrie Libertatea.

Cum și din ce a fost construit Marele Zid Chinezesc
1. De-a lungul timpului, mate­rialele de construcție folosite au fost piatră și pământ însă cel mai interesant material folosit a fost amidonul de orez, încorporat în re­țeta mortarului. Studiile recente au indicat că amilopectina orezului (substanța care îl face lipicios) ex­plică rezistența peretelui de-a lungul timpului.
2. Construcția Zidului a durat peste 1800 de ani
3. Construcția, întreținerea și supravegherea Marelui Zid au fost sarcini ale criminalilor condamnați în timpul dinastiei Qin.
4. În ciuda tuturor eforturilor de a face din Marele Zid componenta principală a sistemului de apărare militară din China, mulți dintre ina­micii țării au reușit să treacă peste această barieră. Invazia manchu­riană (care a trecut prin zid) în secolul al XVII-lea a dus la căderea dinastiei Ming.
5. La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme

Ce lungime are Marele Zid Chinezesc
6. Marele Zid Chinezesc mă­soa­ră peste 21.196 de kilometri lun­gime, fiind considerat cel mai lung zid de pe Pamânt Se vede Zidul Chinezesc din spațiu?
7. Mitul că Marele Zid ar fi vizibil de pe lună, a fost demontat chiar de către un astronaut chinez, Yang Liwei, scrie Nasa.gov. Teoria con­form căreia zidul ar putea fi văzut de pe Lună datează de la cel puțin 1938. Acesta a fost repetat și a cres­cut până când astronauții au ate­rizat pe suprafața lunară.
8. Potrivit unui studiu arheologic efectuat de SACH şi fostul Birou de Stat pentru Topografie şi Car­to­grafiere începând cu 2007, Ma­rele Zid Chinezesc se întinde de-a lungul a 15 provincii, regiuni auto­nome şi municipalităţi ale ţării.
9. Structurile Marelui Zid Chi­ne­zesc construite în timpul Dinastiei Ming (1368-1644), se întind peste 8.850 km.
10. Începând cu 1644, când dinastia Ming a fost răsturnată, nu s-a mai lucrat la Marele Zid (în scopuri militare – unele zone au fost restaurate pentru turism)
11. În anul 1952 a fost declarat mo­nument istoric al Chinei 12. În decembrie 1987 Marele Zid a fost inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO.
13. Marele Zid nu este o linie continuă: există ziduri laterale, ziduri circulare, ziduri paralele și secțiuni fără perete (munții înalți sau râurile formează în schimb o barieră).

Legenda Marelui Zid Chinezesc
14. Cea mai populară legendă a Marelui Zid este despre Meng Jiangnv, al cărei soț a murit construind Zidul. Plânsul ei era atât de puternic încât o secțiune a Zidului s-a prăbușit, dezvăluind oasele soțului, astfel încât să le poată îngropa.
15. Există o zicală în China: „Cel care nu a fost niciodată la Marele Zid nu este un om adevărat”, care provine dintr-o poezie a lui Mao Zedong. 16. Marele Zid Chinez a fost supranumit cel mai lung cimitir de pe Pământ. Peste un milion de oameni au murit construind Zidul, arheologii găsind numeroase rămășițe umane îngropate sub anumite părți ale zidului.
17. Filmul „Marele Zid”, cu Matt Damon in rolul principal, nu a fost filmat la Marele Zid Chinezesc.
18. Bucăți întregi din Marele Zid au fost folosite pentru construcția de locuințe pentru civili între 1960 și 1970, când a avut loc Revoluția culturală din China.
19. Cea mai cunoscută secțiune a Marelui Zid – Badaling – a fost vizitată de peste 300 de șefi de stat și VIP-uri din întreaga lume. Primul dintre ei a fost omul de stat sovietic Klim Voroshilov în 1957. Alte personalități care au vizitat Marele Zid Chinezesc au fost: Richard Nixon în 1972 (fost președinte SUA), Margaret Thatcher în 1977 (fost prim ministru al Marii Britanii), Constantin Dăscălescu în 1983 (fost prim ministru al României), Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord în 1986, Vladimir Putin în 2002 (Președintele Rusiei), Michael Jordan în 2004 (basketbalist).
20. Peste 10 milioane de oameni vizitează Marele Zid Chinezesc în fiecare an.
21. Începând din 1999, se organizeaza Maratonul Marelui Zid, un eveniment la care se înscriu anual peste 2500 de alergători din peste 60 de țări. 22. Numele chinezesc al Marelui Zid Chinezesc este „Changcheng.