Reportaj

Mare petrecere la Luncoiu de Jos

04 bun Luncoiu de Jos - Zilele comunei (234)

Nicolle Ebner

Timp de trei zile, locuitorii comunei Luncoiu de Jos au lăsat la o parte grijile şi corvoada muncilor de zi cu zi şi, la invitaţia primarului Călin Dud (foto dreapta), au sărbătorit, în premieră, Zilele comunei.

Prima ediţie a Zilelor comunei
Primarul Călin Dud a adus un suflu de tinereţe în comună şi, odată cu el, respectul şi recunoştinţa faţă de valoarea oamenilor şi a plaiurilor a căror primă atestare oficială a avut loc în anul 1439 şi ale cărei sate au fost antrenate în Răscoala din 1784, din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Pentru prima dată, locuitorii comunei au fost invitaţi, cu mic cu mare, să sărbătorească împreună, Zilele comunei Luncoiu de Jos. Sărbătoarea a început vineri, prima zi a manifestărilor fiind dedicată în exclusivitate pensionarilor comunei. Obişnuiţi să fie băgaţi în seamă doar din patru în patru ani, cu ocazia alegerilor, nu le-a venit să creadă când au văzut că au fost invitaţi la un adevărat ospăţ, cu mâncare, băutură şi muzică pe cinste. „Specialistele noastre în meniuri pentru nunţi au făcut 900 de sarmale. În plus, i-am cinstit pe părinţii şi bunicii noştri şi cu aperitive, apă, suc, bere şi vreo 25 de litri de ţuică. Fiind prima ediţie, fără tradiţie, au venit în jur de 180 de pensionari, dar după ce au văzut despre ce este vorba, mi-au spus că la anul, va trebui să modernizez centrul de comună, pentru că nu vor încăpea toţi pensionarii care vor participa la sărbătorirea zilelor
comunei”, povesteşte primarul Călin Dud, mulţumit de succesul evenimentului.

„Miss 2009”
Seara zilei de sâmbătă a fost dedicată tinerilor din comună. Nouă tinere au depăşit emoţiile şi prejudecăţile şi s-au înscris la concursul „MISS” Luncoiu de Jos. Susţinute de simpatizanţi, de familie şi prieteni, concurentele au reprezentat cu cinste comuna, nu numai la capitolul frumuseţe, ci la cel de îndemânare, talent şi isteţime. Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos şi în pauzele concursului s-au întrecut în băutul berii cu paiul, flotări într-o mână, şi au ţinut musai să-şi arate muşchii, cerând gazdelor organizarea unui concurs ad-hoc de „scadeberg” (n.r.: scandenberg), după cum scriau solicitanţii într-un bileţel. Titlul de „MISS” a revenit Biancăi Bota (foto stânga), elevă a Şcolii Generale „Mircea Sântimbreanu”, din Brad, o tânără decisă ca în viaţă să privească tot timpul partea pozitivă a lucrurilor. Bianca a fost secondată de Adela Lazăr (locul II) şi Giorgiana Cimponer (locul III). Spre miezul nopţii, după desemnarea câştigătoarei concursului „MISS” Luncoiu de Jos, a început discoteca în aer liber.

„Locuitorii comunei meritau cu prisosinţă o sărbătoare a lor”
Ieri, ultima zi de sărbătoare, a fost şi cea mai plină de evenimente, în care a fost angrenată toată comunitatea. S-au organizat concursuri de ciclism şi cros, pe categorii de vârstă; de săritură în sac; de dus fete în spate; de aruncat ouăle – concurs de îndemânare în care câştigătoare este desemnată echipa care prinde cele mai multe ouă într-o pălărie de paie; căţăratul pe stâlp, uns cu vaselină, pentru ca efortul concurenţilor de a ajunge la premiul postat în vârful stâlpului să fie cât mai anevoios; trasul sforii şi desemnarea celui mai bun drujbist din comună. Seara s-a încheiat cu un spectacol artistic, susţinut de echipa mică a Ansamblului Stejărelul, „Şatra veselă” din Luncoiu de Jos şi formaţia de dansuri ţigăneşti din Veţel. Invitaţi speciali au fost Alexandra Ungureanu, Lidia Benea Matei, Puiu Olteanu Band, Marcel Gavriluţă, Luşu şi Camy din Deva, Adi Ardelean şi Ştefan Muntenaş.
„După un an de muncă, locuitorii comunei meritau cu prisosinţă o sărbătoare a lor. Şi, chiar dacă este criză, s-au găsit sponsori care să ajute consiliul local, pentru organizarea primei ediţii a Zilelor comunei Luncoiu de Jos, sărbătoare care, din acest an, va deveni tradiţională”, a declarat primarul Călin Dud.

3 comentarii la „Mare petrecere la Luncoiu de Jos

  • A fost minunat! Cel mai frumos „festival” (imi permit sa-l numesc)… 🙂

    (p.s. Georgiana Cimponer..nu Giorgiana 🙂 )

  • DACA AR MAI FI SI CATEVA COSURI DE GUNOI PE KM ALA LUNG AR FI SI MAI OK:)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.