Managerii de spitale pot răsufla ușurați. Angajații de la Casele de sănătate au renunțat la proteste
Magdalena Șerban
Deși votată marți în Parlament, cu 203 voturi pentru (Camera Deputaţilor a fost for decizional), legea care prevede majorarea salarială a angajaților din casele de sănătate nu pare că rezolvă 100 la sută blocajul din sistem.
Nemulțumiri sunt inclusiv din partea direcțiilor de sănătate publică și a farmaciilor, care reclamă lefuri mici, lipsa personalului și amenință cu proteste. Într-un astfel de context, managerii de spitale publice se gândesc la repercursiunile care ar fi existat asupra bunei funcționări dacă cei din Casele de Sănătate continuau să protesteze. Printre ei se numără Ioan Cobori, cel care conduce Spitalul Municipal Brad.
Prioritar
„Dacă nu sunt bani la buget, în mod cert nu pot fi date salariile lunare. Noi din banii primiți în baza contractului cu Casa de Sănătate, pentru serviciile medicale prestate, dăm salarii, cumpărăm materiale sanitare, medicamente, instrumentar medical, plătim utilități, iar dacă mai rămâne vreo sumă poate reușim să mai facem câte o reparație sau reabilitare. Fiind și sezonul de iarnă, e și mai dificil, costurile cu căldura fiind foarte mari. Nu poți lăsa să stea în frig pacienții veniți la consultații în regim ambulatoriu sau cei internați aici, cadrele medicale și întregul personal. Trebuie asigurată temperatura conform normativelor. Iar ca să nu fie presiune financiară maximă pe noi în aceste luni de iarnă, am cerut eșalonarea plății facturilor emise pentru consum. Așa că noi și vara plătim din facturile aferente iernii. Ne ajută enorm, negrevând asupra bunului mers al lucrurilor. Deși facturile sunt pentru câteva luni, de regulă 6, noi le împărțim pe 12. Cu acordul Termica S.A le achităm eșalonat și nu rămânem datori. Asta e tot ce contează. Nici nu se stă în frig și nici nu ne stresează faptul că trebuie puși banii, deodată”, a precizat Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului municipal Brad.