Mai puţini bani pentru întreţinerea bãtrânilor

05 batrani

Nicolle Ebner

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din municipiul Hunedoara, costul mediu lunar de întreţinere va fi mai mic, în 2010, faţă de cel practicat în acest an.

S-a stabilit contribuţia lunară pentru 2010
La şedinţa de săptămâna trecută, Consiliul Local Hunedoara a aprobat cuantumul costului mediu lunar de întreţinere datorat de beneficiarii şi/sau de susţinătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Căminul pentru Persoane Vârstnice. Conform legii, beneficiarii acestui tip de servicii sociale trebuie să plătească 60 la sută din toate veniturile lor, însă fără a se depăşi costul mediu lunar, stabilit pentru anul viitor, la 509,25 lei, faţă de 511,35 lei în acest an. „În calcularea acestei contribuţii lunare nu se iau în considerare salariile angajaţilor, medicamentele asistaţilor şi cheltuielile de capital. În principal, cu suma de 509,25 lei se acoperă cheltuielile de întreţinere a clădirii-apă, canal, termoficare, materialele folosite la curăţenie şi contravaloarea meselor zilnice, stabilită prin hotărâre de guvern la suma de  8,3 lei/zi”, a declarat Genica Berbeniţă, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara.

Centru multifuncţional la Hăşdat
La Centrul de bătrâni din Hunedoara, beneficiază de servicii sociale un număr de 30 de persoane, iar multe dintre ele duc acolo o viaţă şi au create condiţii de care nu s-au bucurat nici pe vremea când erau tineri şi în putere. Însă, pentru un oraş atât de mare şi cu atât de multe probleme sociale, capacitatea căminului este mult prea mică în comparaţie cu mulţimea solicitărilor. Conducerea unităţii lucrează deja la un proiect de creştere a capacităţii căminului. „Proiectul, aflat în faza de elaborare, prevede mutarea căminului în vechea unitate militară de la Hăşdat şi transformarea lui într-un centru multifuncţional, la standard european. Capacitatea căminului va fi mărită de la 30 la 55 de locuri permanente, la care se vor adăuga alte câteva zeci de locuri prevăzute pentru acţiunile de socializare a persoanelor vârstnice din oraş. Acestea vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care le va aduce zilnic, sau ori de câte ori vor dori, să-şi petreacă timpul în cămin, sub supraveghere avizată”, mai spune Genica Berbeniţă.

2 comentarii la „Mai puţini bani pentru întreţinerea bãtrânilor

 • 3 decembrie 2009 la 11:38
  Permalink

  De ce nu spuneti ca proiectul este demarat de fostul primar si Hada nu are nici o contributie ? El este bun doar la taiat pamblici , atit ……..

 • 4 decembrie 2009 la 10:11
  Permalink

  Prietene Dan,
  De ce nu spui si ca tu esti un analfabet? PAMBLICI??????????? Se spune PANGLICI! E pentru cultura ta generala!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.