Sport

Mai are șanse să revină Simona Halep pe teren? S-a terminat totul?

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. ITIA a făcut anunțul oficial marți du­pă-amiază, dar decizia poate fi ata­cată cu recurs. Suspendarea Simonei Halep va expira pe data de 6 octom­brie 2026. În acel moment, Halep va fi în vârstă de 35 de ani;

Nu se lasă
A trecut mai bine de un an de la ultimul meci jucat de Simona Halep în circuitul WTA, eșecul suferit pe 29 august 2022 în primul tur de la US Open. Suspendată provizoriu pentru dopaj, constănțeanca a primit astăzi verdictul din partea tribunalului Sports Resolutions. După aflarea deciziei, Halep a spus că va continua să se antreneze „şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele in fata acestor acuzaţii false şi pentru a mă întoarce pe teren”. „Intenţionez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei pro­ducatoare a suplimentelor in ca­uză”, a completat ea.

Reacții după decizia de suspendare a Simonei Halep

Preşedinta Agenţiei Naţionale pen­tru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a declarat, că este „groaznic” ce i se în­tâmplă Simonei Halep, precizând că sancţiunea de 4 ani pentru doping este una foarte drastică. „Sancţiunea pri­mită de Simona e foarte drastică, pen­tru că vorbim despre patru ani. Din pă­cate, e scoasă din circuit. E absolut groaznic ce i se întâmplă. Un an să stai de pe o zi pe alta ca să îţi dea un verdict şi când ţi-l dă, îţi dă patru ani. E enorm de mult. E greu, îmi pare extrem de rău că i se întâmplă aşa ceva celei mai bune jucătoare de tenis din România. Eu sunt alături de Simona, o cunosc şi regret că trebuie să treacă prin aşa ceva. Din păcate nici eu şi nimeni nu poate face ceva pentru ea în situaţia asta. Nu avem cum să o ajutăm cu absolut nimic”, a afirmat Lipă.

Ilie Năstase a avut o reacție dură la adresa ITIA și la adresa avocaților care au reprezentat-o pe sportiva din Constanța în procesul de dopaj. “Urât de tot. Eu, dacă m-aș afla în locul lui Halep, i-aș da în judecată și le-aș cere daune să usture rău de tot. Nu poți să îi distrugi cariera în asemenea hal. Simona a muncit enorm să ajungă aici. A fost numărul 1 în lume. Mi se pare o bătaie de joc asupra ei, dar și asupra României. În acest fel este România tratată în lume. Avocații Simonei poate că trebuiau să se ducă zi de zi peste ei și să facă presiune pentru a fi judecată mai repede. Eu când am fost acuzat de rasism mi-a dat Țiriac niște avocați foarte buni și s-au dus peste ăia ime­diat acolo. Apoi am fost judecat foarte repede. Dacă Simona era sportivă din SUA nu primea o asemenea suspen­dare. Sper să facă apel și să primească maximum doi ani, unul s-a dus deja. Dar dacă rămâne așa, e greu să mai revină la forma pe care o știm cu toții că o are”.

Antrenorul Patrick Mouratoglou, cu care s-a pregătit Simona în perioada în care a fost găsită dopată, a scris pe rețelele de socializare: „Nu pot să cred decizia pe care ITIA a dat-o în cazul Simonei. Sunt extrem de șocat și așa am fost pe tot parcursul anului de aces­te metode și de comportamentul unei organizații care ar trebui să trateze ju­cătorii corect și să încerce să sta­bi­leas­că adevărul”.

Andrei Pavel, fost antrenor al Simonei Halep, a reacționat după ce ITIA a sus­pendat-o pe Simona Halep pentru pa­tru ani. „Eu sunt pur și simplu șocat. Nu am cuvinte, crede-mă că nici nu știu ce să spun. Șocat la maximum! Îmi pare foarte rău, nici nu poți să-ți imaginezi. Nici nu se înțelege pentru ce și cum a primit această decizie. Acum chiar nu știu pot să spun. Patru ani mi se pare ceva… Eu nu am mai auzit pentru ceva de genul acesta. Sunt absolut fără niciun pic de cuvânt. Încă o dată, e ceva șocant. Ăsta e singurul cuvânt pe care pot să îl spun”.
Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat: „Eu cred că vor rămâne până la urmă doar doi ani de suspendare. Ilie Năstase are dreptate în tot ce v-a spus despre acest caz. Dacă era din America, nu pă­țea așa ceva. Noi, românii, suntem pri­viți altfel! Este o mafie internațională și în tenis, fără doar și poate! Eu îi reco­mand Simonei să rămână în continuare o doamnă și să se bucure de banii pe care i-a câștigat. Dacă rămân acești patru ani de suspendare, atunci eu cred că este finalul carierei pentru ea”.

Fostul internațional Marcel Răducanu (68 de ani), stabilit în Germania: „Poate nu știu eu, dar n-am mai auzit în viața mea ca un sportiv să fie sus­pen­dat atâția ani. Și s-au dopat atâția, inclusiv fotbaliști. Mutu, chiar de două ori. Și-n Anglia, și apoi, în Italia. Și-a luat de fiecare dată câteva luni, din ce-mi mai aduc eu aminte”. „Și dacă obține o reducere a pedepsei la Lausanne, să zicem la doi ani, e mult timp. Ok, se va antrena în continuare, dar îi vor lipsi meciurile. Ceea ce, știe orice sportiv, contează enorm. Meciurile sunt meciuri. Eu zic că e gata”, a comentat Răducanu.

Și-ar îndeplini visul
Simona Halep a jucat un tenis din altă lume în finala cu Serena Williams de la Wimbledon, scor 6-2, 6-2, dar totul se poate duce pe apa sâmbetei din cauza suspendării pentru dopaj. Serena a reacționat imediat și vrea ca sportiva noastră să fie deposedată de cel mai important trofeu al carierei. „8 e un număr mai bun!”, a fost mesajul trans­mis de Serena Williams, care în pre­zent are șapte titluri la Wimbledon! Dacă i s-ar retrage trofeul Simonei Halep, Serena și-ar îndeplini visul de a ajunge la 24 de titluri de Grand Slam, dintre care opt la Wimbledon.
A rămas fătă titluri
Celebrul ciclist Lance Armstrong este cel mai cunoscut sportiv care a ră­mas fără titluri din cauza dopajului! La 23 august 2012, acestuia i s-au retras toate titlurile de după august 1998 pentru că a fost găsit vinovat de dopaj de către o instanță judecătorească din SUA.
Dacă i s-ar retrage titlurile româncei, de pe urma situației nu ar profita doar Serena, ci și o altă jucătoare din SUA, Sloane Stephens – învinsă de Simona în ultimul act la Roland Garros 2018, scor 3-6, 6-4, 6-1. Dacă se va repeta cazul Mariei Sharapova, a cărei sus­pendare a fost redusă de TAS de la doi ani la 15 luni, Simona Halep ar putea primi o pedeapsă finală de 30 de luni. Asta pentru că Halep a fost suspendată 4 ani, marți, conform anunțului facut de Agenția Internațională pentru Integri­tatea Tenisului (ITIA).

Basarab Panduru, fostul mare fot­balist al echipei naționale a României, se aștepta ca Simona Halep să pri­mească o suspendare dură din partea ITIA pentru dopaj. Totodată, Basarab Panduru susține că nu crede în apă­rarea Simonei Halep, iar ITIA nu ar fi sus­pendat-o pe o perioadă de 4 ani pe nedrept.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura