ComunitatePolitica si administratie

Luncoiu de Jos: taxe nemajorate şi o propunere legislativă

Magdalena Şerban

Până la 31 martie, comunitatea din Lun­coiu de Jos beneficiază de zece la sută re­ducere la plata integrală a impozitelor afe­rente anului 2021. Administraţia publică de aici a mers pe continuitate, neluând în calcul posibile majorări aplicate dărilor.

Reducere de 10 la sută la taxe
„Am decis să acordăm o reducere de zece la sută ca bonificaţie pentru cetăţenii care onorează plata impozitelor în primul tri­mestru. Am văzut că unele primării s-au rezu­mat la trei procente, altele la cinci, dar am vrut să oferim mai mult. Poate la prima vedere nu par sume mari, dar când eşti în ajutor social, în şomaj sau ai multe guri de hrănit, orice ban contează, cât de puţin ar fi. Ce mai doresc să precizez e că nu am ma­jorat grila de impozitare, ci valorile au fost ac­tualizare cu indicele inflaţiei impus de legis­laţie. Oamenii au destule pe cap, nu trebuie să le mai punem şi noi o povară în plus, mai ales în astfel de vremuri. Oricum, am atins un grad de încasare de 87 la sută pentru taxele din 2020, ceea ce mă face să cred că am rămas oameni, cu toate necazurile pe care le-a adus anul trecut peste tot în lume. Se poate plăti cu cash deocamdată, dar ne gândim să abordăm şi metodele online prin care cei aflaţi în alte zone sau pur şi simplu cei care îşi doresc comoditate şi rapiditate în tranzacţii să poată achita impozitele direct pe Internet.
Bineînţeles, şi la ora actuală se pot face plăţi în contul nostru, însă doar prin virament bancar. Cu plăţile în cazul persoanelor cu han­dicap şi a însoţitorilor (35 cu indemnizaţii şi 20 de însoţitori, cu carte de muncă la noi) ne-am descurcat cum am putut, în sensul în care am pus peste 100.000 de lei din bugetul propriu. Banii primiţi de la centru nu erau suficienţi, iar oamenii trebuiau să-şi primească drepturile. Mai avem de rezolvat plata pentru luna decembrie. Urmează să o facem”, a afirmat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos. Referitor la necesarul esti­mat pentru 2021 (cofinanţări de proiecte, cheltuieli neeligibile în cadrul programelor investiţionale câştigate etc) ar fi nevoie de un million de lei. Asta, pe lângă banii pentru utilităţi şi o bună funcţionare. Speranţa e în alocări conforme cu situaţia din teren.

Poate aude cineva
,,Ce mi-aş dori tare mult să se schimbe ţine de amenzile de circulaţie. Trebuie mo­di­ficată legislaţia, deoarece se întâmplă ano­malii. Dacă, de exemplu, unui şofer de tir îi trimiţi somaţii, înştiinţări nenumărate pentru a-şi achita amenzile primite, care deja au ajuns la 10.000 de lei, dar se face că plouă şi nu poate fi nici executat (nu are nimic în proprietate), ce poţi face? Casierul de la pri­mărie devine recuperator de creanţe? De ce în ţările dezvoltate din Europa se iau măsuri (fie amenzile se pot achita pe loc, în numerar sau cu cardul, fie se ridică maşina, fie şoferul nu mai poate circula până când face plata etc), dar la noi se procedează total lipsit de logică? Ar fi în interesul tuturor să fie drep­tate. Banii sunt doar pe hârtie, căci de recu­perat, merge anevoios. Şi uite aşa se adună creanţe peste creanţe şi ne plângem apoi că nu sunt finanţe. Poate mai evoluăm şi noi. Ar fi cazul ”, a încheiat primarul comunei Lun­coiu de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura