Luncoiu de Jos: şcoală în reabilitare şi drumuri în modernizare

Magdalena Şerban

Cu toate că şcoala gimnazială din Luncoiu de Jos se află în proces de modernizare, niciun elev nu a rămas să înveţe în frig. Iar pentru a rezolva necesarul de tablete elec­tronice, laptopuri şi table inteligente, admi­nistraţia publică a accesat un proiect din bani europeni. Pe de altă parte, continuă mo­dernizarea infrastructurii.
,,Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) am câştigat un proiect de pes­te 3,5 milioane de lei, ce are ca scop rea­bi­litarea, modernizarea şi dotarea şcolii gim­naziale din satul principal, în vederea obţi­nerii autorizaţiei de funcţionare. Unitatea de învăţământ a fost desfăcută aproape în întregime (circa 70 la sută), necesitând noi cen­turi, grinzi metalice (tot ce implică struc­tură de rezistenţă a clădirii), acoperiş, an­ve­lopare termică (izolaţie interioară-exterioară, termopane), captare de apă, sistem de încălzire centrală, parchet, zugrăveli, sală de proiecţie, grupuri sanitare etc. De reabilitări serioase nu a mai beneficiat din 1964, de când datează. Aşa că şcolarii (clasele pri­mare şi terminale) vor învăţa în alte locaţii până ce edificiul va fi finalizat. Planul nostru e ca preşcolarii să meargă la căminul cul­tural, acolo unde era sala de fitness, iar în imediata apropiere este un spaţiu amenajat pentru o sală de clasă. La Centrul de Informare Turistică sunt alte două clase, apoi încă una la Bibliotecă şi una la dispensarul uman, unde să funcţioneze şi cancelaria. Măştile de protecţie sunt asigurate de către noi, iar încălzire există peste tot“, a afirmat Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Conform acestuia, prin Programul Opera­ţional Competitivitate (POC) a fost cuprinsă achiziţionarea unui număr de 71 de tablete electronice (prin Inspectoratul Şcolar elevii au primit doar 12), trei table inteligente şi 11 laptopuri pentru cadrele didactice.
„Sperăm să fim eligibili pentru finanţare şi să cumpărăm aceste elemente indispen­sa­bile actului educaţional actual. Semnal la telefonia mobilă există cam peste tot, doar izolat, în foarte puţine locuri să zicem că e slab sau nu are acoperire. Cert e că facem lobby pentru a aduce fibra optică în comună. Este următorul nivel pe care vrem să-l atin­gem. Ce mai vreau să anunţ e că momentan se lucrează la proiectul de modernizare de drumuri, podeţe şi străzi comunale (circa şase kilometri), câştigat pe axă guverna­men­tală. Chiar dacă plouă, se fac decopertări, lăr­giri, rigole, şanţuri, ziduri de sprijin apoi se va turna asfaltul când vremea va permite. Sunt circa 19 străzi, în total. După implementare, ar mai rămâne de rezolvat încă vreo 31. Cele de legătură dintre localităţi au cam fost onorate, dar au mai rămas străduţe în interior. Ne concentrăm mult pe reţeaua ru­tieră, deoarece este una dintre priorităţile cu care am pornit la drum în acest mandat“, a subliniat primarul comunei Luncoiu de Jos.
Legat de dorinţa de vaccinare a celor din primărie, din 13 angajaţi, doi au solicitat vac­cinul împotriva COVID-19, iar în ce priveşte cadrele şcolare, dintr-un total de 11, patru au optat pentru imunizare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare