Luncoiu de Jos (România) – Greblești (Republica Moldova): când cărțile unesc
Magdalena Șerban
Înfrățirea între localitățile din țări diferite nu înseamnă doar un simplu acord parafat și lăsat să se pună praful peste el. Ca orice, necesită implicare. Primarul din Luncoiu de Jos știe foarte bine cum stau lucrurile, așa că recent, a fost promotorul unei donații în cărți către biblioteca din comuna Grebleşti (Republica Moldova), cu care există un parteneriat semnat încă din 2019.
Gestul de prietenie
„Suntem bucuroși să anunțăm că biblioteca noastră a fost îmbogățită cu o donație generoasă de cărți din seria Biblioteca pentru toți. Acest gest minunat a fost făcut de către domnul Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos din județul Hunedoara, cu care suntem înfrățiți. Aceste cărți vor aduce mai aproape de noi înțelepciunea și cultura, fiind un sprijin deosebit pentru toți iubitorii de lectură din comunitatea noastră. Le mulțumim din suflet pentru această contribuție valoroasă care va îmbogăți cunoștințele și sufletele noastre”, au transmis Primăriei Grebleşti din Republica Moldova. Reamintim că în ianuarie 2029, edilul-șef din Luncoiu de Jos i-a avut ca oaspeţi pe omologul său din Grebleşti, Aliona Chircu, şi pe preşedintele raionului Străşeni din Republica Moldova, Mihail Popa. În cadrul întâlnirii oficiale a avut loc semnarea actului de înfrăţire dintre cele două comune. ,,Am fost la ei, au venit la noi. Actul administrativ înseamnă schimb de experiență și de idei. Uneori, noi am fost cei care le-am pus în practică primii, alteori prietenii noștri de peste Prut. Ideea este de a dezvolta o colaborare reciproc-avantajoasă în mai multe domenii de interes pentru comunităţile locale. Există valenţe comune, în condiţiile în care ambele suntem atestate documentar din cele mai vechi timpuri”, a arătat Călin Dorin Dud (foto).
Scurt istoric
De punctat că localitatea Grebleşti se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. Satul Greblești a fost menționat documentar la 25 iunie 1603. Este o veche așezare în valea râului Ichel, în zona Codrilor. E înconjurat de grădini, vii și livezi. În secolul al XVII-lea, mai mulți locuitori sunt menționați în documentele cancelariei domnești: diacul Ionaşcu Russo din Grebleşti (1622), Bosiu din Greblești (1639) etc.