Comunitate

Luncoiu de Jos: Buget la limita, dar investiţiile merg

04-Calin-DudMagdalena Şerban

Banii veniţi prin Finanţele Publice au creat multe controverse şi nemulţumiri în sânul administraţiilor locale. Primăria Luncoiu de Jos a primit mai puţin cu 500.000 de lei în anul curent, ceea ce generează, din start, un mare minus la bugetul din 2016.

Modernizarea drumurilor comunale
„Consiliul Judeţean ne-a alocat 250.000 de lei pentru anul 2016, dar aşteptăm cu mare interes o rectificare bugetară după prima jumătate de an. Vom fi la limită din punct de vedere bugetar. Deci vom supravieţui, nu vom trăi.  Ce ne bucură reprezintă investiţiile. De exemplu, avem în derulare un proiect pe Ordonanţa nr.28, deci din bani guvernamentali, început acum doi ani, dar care se va finaliza în următoarea perioadă. Însumează 4.000.000 de lei şi implică modernizare de drumuri comunale din satele Luncoiu de Sus, Podele şi Luncoiu de Jos. Mai avem de executat lucrări pe o lungime cu puţin peste un kilometru. Prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) avem reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din satul Stejărel, proiect în valoare de 240.000 de lei. Am mai avea de rezolvat sistemul de încălzire centrală la toate căminele de pe raza comunei. Deocamdată, utilizăm aeroterme şi aparate de aer condiţionat, dar implică nişte costuri mari. Vom mai depune în noua sesiune un program european de asfaltare a şapte kilometri de drumuri comunale din Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus, Podele, Dudeşti şi Stejărel. Documentaţia este aproape finalizată şi ajunge la o valoare de un milion de euro”, arată Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Referitor la alimentare cu apă şi reţea de canalizare, acesta răsuflă uşurat, comuna pe care o păstoreşte aflându-se în eşantionul doi de implementare a proiectului demarat de Apa Prod la nivel de judeţ. Nu de alta, dar comunităţile care numărără sub 2.000 de locuitori sunt aspru vitregite de noile reglementări ale axelor europene de finanţare. Or, Luncoiu de Jos are 1.800 de suflete.

Ar mai trebui…
„În altă ordine de idei, mai vreau să amintesc că şcoala generală trebuie reabilitată la modul serios. Trebuie termoizolată, e necesară înlocuirea tâmplăriei şi a acoperişului, schimbarea podelelor etc. Vom căuta o variantă de finanţare, fie prin Ministerul Dezvoltării, fie prin Ministerul Învăţământului. Să vedem unde şi în ce fel ne vom încadra. Şi la biserici vom aloca atât cât ne va permite bugetul local. Stringentă ne este problema legată de lipsa investitorilor în zonă. Chiar ne-am gândit că având în proprietate un teren de circa trei hectare, poziţionat la drumul principal, să încercăm să-l atribuim la un preţ foarte mic unui posibil investitor, care să-şi asume crearea a 100 de locuri de muncă pentru cel puţin cinci ani. S-ar preta o fabrică, o hală de producţie sau orice altceva ar genera locuri de muncă pentru comunitate. Momentan, oamenii fac naveta pe la Ribiţa sau Brad, pentru a-şi asigura pâinea zilnică. Dacă rezolvăm aspectul acesta, putem afirma că avem la activ o mare realizare”, mai spune primarul din Luncoiu de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura