Fara bascalie

Lucrări excelente la Castelul Corvinilor

gruian2Nu ştiu ce mi s-a întâmplat, dar în ultima vreme am scris foarte multe editoriale pozitive. Într-un fel, mă bucur să pot găsi lucruri bune despre care să scriu.
Zilele trecute, cu ocazia lansării grupului de rock medieval al lui Mircea Goian am fost din nou, după o perioadă relativ lungă, la Castelul Corvinilor. Am vizitat o parte din castel chiar în compania primarului Ovidiu Hada, care mi-a atras atenţia asupra lucrărilor de restaurare. Mai apoi, directorul Nicolae Cerişer mi-a confirmat calitatea deosebită a lucrărilor, pentru ca unul dintre cei mai simpatici arheologi de acolo, Cristian Roman, să mă facă atent asupra manierei în care a fost restaurat un portic de uşă, adică acele elemente decorative de deasupra uşii. Toţi trei, primarul, directorul şi arheologul au fost unanim de acord că se lucrează profesional, de către o firmă adusă în urma intervenţiei primarului de la Alba Iulia. Banii provin din fondurile Ministerului Culturii, nu contează modul în care au fost aduşi, prin ce relaţii, filiaţii sau intervenţii politice, Ovidiu Hada crede că important este faptul că se lucrează, iar când va fi gata, castelul va arăta cu totul altfel.
Complexitatea este evidentă. Artiştii medievali aveau timp, aşa că ornamentica este extrem de complexă, iar refacerea ei, de asemenea. Se lucrează pe mai multe fronturi, în spatele castelului, în curtea interioară, la Loggia Matei. Deja se văd multe suprafeţe curăţate, negreala aceea specifică trecerii timpul lui a fost înlăturată şi albeaţa calcarelor dă  senzaţia de prospeţime.
Va mai trece, desigur, timp până când va fi băută sticla de şampanie omagială, cert este însă că se mişcă totuşi, ceva. După ani buni de stagnare, după ce la Alba Iulia mare parte din cetatea de tip Vauban a fost refăcută, iar soldaţi în uniforme specifice anilor 1700 dau onorul turiştilor, iată, cel mai valoros castel al României are şi el parte de atenţie.
Sper să pot scrie din nou de bine şi când lucrările vor fi terminate.

One thought on “Lucrări excelente la Castelul Corvinilor

  • Hunedoara ar trebui s? „graviteze” in jurul castelului si al bisericilor de lemn din împrejurimi. Restaurarea castelului este binevenita, desi cei care fac lucrarile au schimbat culoarea zidurilor exterioare, intr-una prea deschisa, prea putin romantica.:)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura