Lovitură de teatru: preşedinţii de consilii judeţene, aleşi prin vot uninominal!

3 iunie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, ieri, la finalul şedinţei de guvern, că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi de consiliu judeţean, iar 29 dintre aceştia susţin modificarea legislaţiei privind alegerea şefilor de CJ prin vot uninominal. Printre susţinători sunt şi preşedinţi de consilii judeţene din partea PNL, potrivit ministrului.

Jocurile de partid, eliminate
Ieri, Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum.“Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a preşedinţilor de Consiliu Judeţean, şi anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular se alegeau preşedinţii de CJ, începând cu astăzi a încetat. Aşadar, votul masiv al românilor din data de 26 mai are şi un rezultat imediat – aducem alesul local la judecata cetăţenilor din fiecare judeţ“, a spus la finalul şedinţei de Guvern Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

”Concesie făcută de Viorica Dăncilă baronilor locali”
Însă, preşedintele Klaus Iohannis a criticat, prin purtătorul său de cuvânt, ordonanţa privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin votul uninominal. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câştiga sprijinul.

Unii pro, alţii contra
MESAGERUL HUNEDOREAN i-a întrebat pe câţiva politicieni hunedoreni ce părere au despre această schimbare referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.
Deputatul Laurenţiu Nistor, liderul social-democraţilor hunedoreni, susţine că ”este o decizie foarte bună alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin votul uninominal. Această funcţie, de preşedinte a consiliului judeţean, nu mai trebuie să fie pusă la mila partidelor politice. Susţinem şi la primar alegerea într-un singur tur, nu în două tururi”.
Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara, a declarat, referitor la această chestiune: ”Cred că e o soluţie bună. Este bine ca electoratul să aleagă individual pe cine consideră că este cel mai bun, la fel ca în alegerea primarilor”, a spus Mircea Bobora.
În schimb, deputatul liberal Lucian Heiuş, preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara a PNL, a afirmat că ”liberalii nu sunt de acord cu acest lucru. Nu e normal să modificăm legi prin ordonanţe de urgenţă. Nu e în regulă. Apoi, dacă se vrea alegerea prin vot direct, atunci să fie în două tururi. Asta e esenţa democraţiei. Un judeţ este o entitate mare şi nu e normal să fie ales preşedintele consiliului judeţean cu 25 la sută din voturi. Este vorba de un joc al PSD, îşi dau seama că pierd. Vor să creeze un avantaj punctual. Nu putem face legi pentru grupuri”.
Ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Valea Jiului spune:

    Este foarte bine !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 4.06.2019

Alin Danciu, tânăr din municipiul Vulcan Pentru că a fost arestat preventiv sub acuzaţia de abuz sexual asupra unei copile...

Bulina albă, 4.06.2019

Constantin Vişan, antrenorul echipei de fotbal juniori U11 a clubului CFR Simeria Pentru că echipa de juniori născuţi în 2008,...

Gura lumii, 4.06.2019

Vorbesc gurile rele că un director de liceu îşi face de cap cu... contabila de acolo. Nu, nu e vorba...

Închide