Locul încremenit în timp

Magdalena Şerban

Viaţa e grea atunci când bătrâneţea te-a ajuns şi mai trăieşti şi într-un loc parcă uitat de lume. Adică, într-un sat în care timpul pare încremenit şi unde mai locuiesc doar 11 oameni, care îşi împart singurătatea şi amintirile. Odinioară animat de zeci de suflete, satul Dumeşti, din comuna Vorţa, aflat la doar 40 de kilometri de Deva, pare acum lovit de destin.

„Nimeni nu ne aude, poate doar Dumnezeu“

Nu au medic, nu au medicamente, iar curentul electric n-a ajuns niciodată până aici, oamenii folosind şi astăzi la iluminat lampa cu petrol sau lumânarea. Nu-şi permit dureri, pentru că nu şi le pot alina decât singuri. Leacurile băbeşti ţin loc de antibiotice, iar vorba bună, de analgezice.
“Nu mai avem medic în comună. A plecat în străinătate, iar de atunci, încercăm, cu disperare, să găsim înlocuitor. Am făcut numeroase vizite la Casa Judeţeană de Sănătate, în speranţa că ne pot da o mână de ajutor. Dar medicii noi nu sunt motivaţi să vină: număr mic de pacienţi, salariu de nimic, distanţă mare. Primăria a pus la dispoziţie spaţiu pentru dispensar, iar plata utilităţilor este suportată tot de noi. Cu toate acestea, sunt slabe şanse să vină cineva. Poate doar un om cu suflet mare, care să se gândească la semenii aflaţi în suferinţă. Nici cu electrificarea nu am rezolvat, deşi am întocmit foarte multe hârtii în acest sens. Oamenii au rămas tot fără curent electric. Compania furnizoare, Enel, nu subscrie introducerii unei reţele electrice, deoarece costurile mari a tot ceea ce implică, raportate la numărul mic de locuitori din satul Dumeşti, nu justifică investiţia. Deşi am aplicat şi la un program guvernamental, tot pentru a beneficia şi cei de aici de curent electric, nici până în zi de azi nu am primit vreun răspuns”,
spune Radu Emil Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.

Vizitele copiilor, singura bucurie

Cu toate greutăţile prin care trec, oamenii de aici nu au uitat să se roage, chiar şi pe întuneric, căutându-şi lumina din sufletele celor dragi. “Ni s-a spulberat orice speranţă că se mai poate face ceva, pentru ca acest sat să întinerească. Cei mai puţin vârstnici au plecat pe alte meleaguri şi doar din când în când mai vin să-şi viziteze rudele. Până una- alta, viaţa merge înainte în acest loc, în care, din cei 11 locuitori, şapte sunt trecuţi de 70 de ani. Se gospodăresc cum pot, iar sistemul din România se dovedeşte neputincios şi neatent la problemele unor asemenea oameni”, încheie edilul şef al comunei Vorţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare