Locuitorii din Şoimuş, doborâţi de mirosul de la abatorul de păsări

Sorina Popa

Locuitorii din Şoimuş sunt disperaţi din cauza mirosului extrem de neplăcut, care vine de la Fabrica de făină proteică din zonă. Oamenii spun că nu mai ştiu ce să facă, pentru că, două-trei zile pe săptămână, nici măcar nu pot ieşi afară din case, din cauza mirosului pătrunzător, emanat de  arderea deşeurilor păsărilor.
În urmă cu câteva zile, la o întrunire a conducerii Primăriei Şoimuş cu cetăţenii, s-a discutat această problemă. Iar sătenii au susţinut că este nevoie să se ia măsuri, altfel, vor trebui să iasă în stradă, să-şi spună nemulţumirea.

S-au apucat de strâns semnături

Viceprimarul comunei, Dorin Lugojan, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că locuitorii din Şoimuş sunt nemulţumiţi că de ani de zile trenează această problemă. „Oamenii strâng semnături, ca să se prezinte cu listele la autorităţile judeţene, ca să se ia măsuri în privinţa mirosului pestilenţial degajat de fabrica respectivă”, a declarat vicele Dorin Lugojan.

Făina se vinde la poarta fabricii?

Viorel Berindeie, care deţine o pensiune în Şoimuş, susţine că mirosul care te face să-ţi dai maţele afară, provenit de la incineratorul firmei AVIS Collection îi deranjează pe toţi cei care locuiesc aici. „Sunt foarte multe reclamaţii în acest sens. Cei de la firma respectivă nu trimit la Protan să incinereze resturile de la păsări, ci le ard aici, la Şoimuş. Prin arderea oaselor păsărilor, rezultă o făină care, conform normelor europene, nu mai este voie să fie dată ca hrană pentru animale. În schimb, oricine merge la poarta fabricii, poate achiziţiona saci cu făina respectivă. Am încercat în repetate rânduri să discutăm cu conducerea firmei, care a spus că vor veni fonduri europene şi problema se va rezolva. Însă, până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Mirosul degajat de aici este insuportabil. Uneori, se simte zi şi noapte. Pe timpul zilei, este însă cel mai deranjant. Vă daţi seama, noi primim turişti, care nu pot să se simtă bine, din cauza mirosului urât”, a spus Viorel Berindeie.

În curs de modernizare

Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, Ioan Sonea, director tehnic la SC AVIS Collection SRL, ne-a declarat că „fabrica de făină proteică se află în curs de modernizare, am achiziţionat un utilaj, care va fi pus în funcţiune. În acest fel, lucrurile se vor rezolva. Vor fi montate filtre de reţinere a grăsimii, a gazelor etc. Oricum, noi avem toate autorizaţiile necesare, de la Mediu, Apele Române, sanitar-veterinară”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
25 octombrie, Ziua Armatei Române

Moment semnificativ pentru naţiunea română, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române, care de-a lungul istoriei, a dovedit capacitatea

Brãdenii, maeştrii naţionali ai zmeelor

Aeromodeliştii pregătiţi de Adrian Macsim au fost cei mai buni şi la ediţia din acest an a „Festivalului Zmeelor” de...

Prins la furat de porumb

Un bărbat de 39 de ani, din comuna Turdaş, s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în

Închide