Localnicii din Vorţa au, în sfârşit, medic de familie

04 Radu Emil Bureana - Primar Vorta    (16)Magdalena Şerban

Veste bună pentru comunitatea din Vorţa. Dacă până nu demult, primarul de aici, Emil Radu Bureană (foto), se plângea că nu se înghesuie nici un medic de familie să-i consulte pe vorţeni în propria lor comună, iată că o doamnă doctor s-a arătat interesată de sănătatea populaţiei din satele de munte.

Leacurile băbeşti, înlocuite cu pastilele
„Avem un medic de familie ce face naveta de la Deva. Şi-a intrat deja în pâine, cum se spune. Există dispensar la noi şi, prin hotărâre de consiliu local, am stabilit ca medicului să i se asigure toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii, în sensul de oferire a unui spaţiu adecvat şi totodată, achitarea cheltuielilor cu utilităţile. Patru zile pe săptămână este la dispoziţia localnicilor. Din păcate, pot spune că există o adevărată harababură în sistemul sanitar românesc, pentru că aceia care au fost înscrişi la vechii medici nu puteau fi preluaţi acum de la Casa de Sănătate, ci a trebuit ca lumea să se înscrie din nou. Oamenilor le este teamă ca nu cumva să plece şi acest medic, pentru că şi-au pus speranţa că îi va păsa cuiva, cu adevărat, de ei. Naveta, poziţionarea, numărul mic de locuitori şi multe altele i-au ţinut departe pe medici, preferând să meargă în alte părţi, decât să vină la noi. Ne-ar mai lipsi un punct farmaceutic, lumea fiind nevoită să se deplaseze la Ilia sau Deva, pentru a-şi achiziţiona medicamentele”, a subliniat edilul-şef din Vorţa.

Veterinarul se ia cu împrumut
Dacă problema medicului de familie a fost una oscilantă, în comună nu se găseşte nici măcar o urmă de veterinar. „Nu avem aşa ceva. Oamenii, atunci când au animalele bolnave sau când taie porcul şi trebuie să facă analize la carne, apelează la veterinarul din Ilia. Nu am mai avut veterinar în comună de pe vremea lui Ceauşescu, deşi localnicii au ceva animale prin ogradă şi ar fi nevoie. Dar se descurcă cum pot mai bine”, a mai spus edilul şef al comunei Vorţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.