Linia mocăniţei ar putea fi reclasată ca monument istoric

Cristina Ghenea

Autorităţile locale reiau procedurile de clasare a traseului fostei mocăniţe de la Hunedoara drept monument istoric, după ce, anul trecut, linia cu ecartament îngust şi-a pierdut acest statut, acordat temporar în 2010. Mâine, primarul municipiului Hunedoara se va întâlni cu reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, în scopul refacerii documentaţiei necesare clasării.

Dezinteresul fostei administraţii a dus la pierderea statutului

După ce, ani la rând, un grup de tineri din municipiul de pe Cerna a luptat mai mult decât administraţia locală şi cea judeţeană pentru salvarea mocăniţei care odinioară făcea legătura în Hunedoara şi Govăjdia, în 2010, s-a obţinut primul succes. Un proiect al grupului de iniţiativă a fost prezentat ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar „Calea Ferată Minieră Ardeleană” a fost clasată de urgenţă ca monument istoric industrial de o deosebită importanţă. Deşi statutul a fost acordat, conform legislaţiei, pe o perioadă de un an, acesta era totuşi un prim pas făcut pentru transformarea mocăniţei într-un obiectiv de interes turistic. Demersurile, însă, nu au avut finalitatea scontată. Asta pentru că, potrivit legii, se poate acorda titlul de monument pentru un an de zile, cu condiţia ca, în această perioadă, autorităţile responsabile să demareze procedeul de clasare a monumentului. La solicitarea Direcţiei pentru Cultură, Primăria Hunedoara ar fi trebuit să întocmească o serie întreagă de documente necesare clasării, însă fostul edil, Ovidiu Hada, n-a binevoit să se şi ocupe de acest lucru. În consecinţă, statutul de monument al mocăniţei s-a pierdut.

Procedura, luată de la capăt

Actualul primar al hunedorenilor, Viorel Arion, spune că este nevoie, pentru ca traseul să poată fi din nou clasat, să fie reluată întreaga procedură de la capăt. „Am luat legătura cu reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, iar marţi (n.r. mâine), voi avea o întâlnire cu unul dintre ei. Vom merge pe traseul fostei mocăniţe, pentru reîntocmirea documentaţiei necesare şi sperăm să reuşim clasarea permanentă a obiectivului“, a declarat primarul municipiului Hunedoara.

2 comentarii la „Linia mocăniţei ar putea fi reclasată ca monument istoric

 • 13 august 2012 la 16:28
  Permalink

  Si ce daca va fi reclasat terasamentul fostei mocanite… nicio branza… credeti ca va iesi din pamant o cale ferată iar din cer vor cădea trei poduri STAS şi pe ele o locomotivă de care sa fie legate cateva vagoane…. never ever!

  Nimeni niciodata nu va reusi sa refaca Mocanita! Stiti de ce? Pentru ca nimeni nu are niciun interes in zona aia!!! Restul e gargara fara sare…

  Luptati in continuare si sperati. Visele nu costa nimic!

 • 14 august 2012 la 16:00
  Permalink

  aiureli ca sa ia fata electoratului; o sa treaca repede cu „nu s-a putut ,am incercat ) ca si cu cainii ,cantina ,castelul si multe altele; Harion are o vorba : „noua sa ne mearga bine ,restul nu conteaza „; nu vedeti ca incepe jumulirea a tot ce a mai ramas ,sub aparenta unor fapte bune din care o sa castige clica apropiatilor lui,inclusiv amanta blonda (ce blestem o fi pe capul nostru ,fiecare sef cu amanta blonda, indiferent de nivel).
  Dar sa uite ceva ,ca mamaliga romanesca a prins glas ,Miorita a inviat ,una doua pune de un REFERENDUM ,ca a vazut ca se poate si nimeni nu-i mai presus de lege ,pana la o adica; Ar trebui sa ia aminte!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare