Liliecii de la Şoimuş au fost strămutaţi

3 septembrie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Liliecii din peştera tunel de la Şoimuş, situată pe traseul viitoarei Autostrăzi Lugoj – Deva, au fost strămutaţi cu succes într-o altă „locuinţă”, conform informării transmise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. În total, au fost capturate şi mutate şase mamifere zburătoare, patru adulţi şi doi pui.
Lucrările la autostradă, întârziate
Timp de doi ani, după descoperirea grotei cu lilieci de la Şoimuş, lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj-Deva, în zona localităţii Şoimuş, au stagnat. Autorităţile au încercat să găsească o soluţie la această situaţie, astfel încât proiectul autostrăzii să poată fi continuat, dar şi să protejeze mamiferele. Decizia finală a fost mutarea vieţuitoarelor într-un alt habitat. După ce a fost emisă autorizaţia de mediu pentru relocarea mamiferelor, timp de trei zile, între 29 august şi 1 septembrie, specialiştii s-au ocupat de capturarea şi transferarea lor. Liliecii au fost prinşi cu ajutorul unor plase, fiind duşi în Peştera Romaneşti, din judeţul Timiş. Conform raportului transmis de APM Hunedoara, plasele au fost montate în faţa celor două intrări ale peşterii tunel de la Şoimuş şi au fost susţinute de un suport metalic. După ce au fost prinşi, liliecii au fost transportaţi în condiţii speciale, în saci din material textil, fiind eliberaţi în peştera din Timiş. Starea celor şase lilieci, atât la momentul în care au fost capturaţi cât şi la momentul eliberării, era „foarte bună”, se mai arată în raportul transmis către APM Hunedoara şi avizat de către directorul coordonator al Asociaţiei Wilderness Research and Conservation. De precizat este faptul că, mutarea liliecilor s-a decis după ce grota a fost inspectată de către directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Adi Croitoru. Autorităţile de mediu au mai arătat că după ce mamiferele vor fi relocate, lucrările la şoseaua de mare viteză vor putea continua în forţă.
Lucrările la Lotul IV din Autostrada Lugoj – Deva, delimitat de localităţile Ilia şi Şoimuş, cu o lungime de 22 de kilometri au început în noiembrie 2013 şi aveau termen de finalizare în mai 2016, conform datelor de pe site-ul CNAIR. Valoarea contractului este de peste 419 milioane de lei, fiind executat de asocierea de firme Tehnostrade SRL şi Spedition UMB.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Adrian spune:

    Da stimati cititori, in tara noastra e posibil ca lucrarile la o autostrada strategica pentru dezvoltarea economica a Romaniei si fluidizarea transportului rutier sa fie stagnate pentru un numar impresionant de lilieci( 6-sase).Nu trebuie sa ne mai mire nimic, doar traim in Romania.
    PS. Liliacul din carpa rosie era un Rinolophus,fie iertat saracu ,daca inchideau tunelul respectiv dupa perioada de maternitate nu era o problema, se adaptau si gaseau alt adapost……….

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina albă 4.9.2017

Adrian Florin Bozdog, inspector şef al ITM Hunedoara

Gura lumii 4.09.2017

Au trecut testul integrităţii. Vorbesc cârcotaşii că într-o regiune cu lămpaşe, la o unitate care se ocupă cu pregătirea minţilor...

Anunţ Finanţe, 04.09.2017

Închide