Liderul sindical Cristian Iştoc: Vor demola Termocentrala Mintia

Sorina Popa

Termocentrala Mintia a murit! Asta spun cei care au lucrat acolo mai multe decenii. Aseară, la ora 23 a ieșit pe poarta unității ultimul angajat, pentru că de astăzi, toți salariații de aici au rămas fără locuri de muncă.

“Pe modelul de la Oradea”

“După 52 de ani în care Termocentrala Mintia a funcţionat în cadrul Sistemului Energetic Naţional, iată că asistăm la demolarea acesteia”, a spus Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
“Se mimează că că se conservă instalațiile. Paza termocentralei se face cu 7 oameni pe schimb, ceea ce este departe de a fi normal. Activitatea de conservare a instalațiilor a fost încredințată direct firmei Energetica Tour, care aparține Federației Energetice. S-a mers pe modelul de la Oradea, unde tot așa, au închis centrala. De fapt, au dat oamenii afară, dar îi reangajează pe șefi, iar aceștia vor beneficia de jumătate din plățile compensatorii dar și de salariu. Cei pe care îi reangajează, de data asta la o firmă privată, deci pot cumula salariul cu compensatoriile, nu corespund posturilor necesare. Vom ataca în instanță acest lucru. Turbinele sunt lăsate la voia întâmplării. Prefectul de Hunedoara a anunțat ieri că totul e în regulă cu conservarea instalațiilor, dar el minte. Totul este pus la cale cu ajutorul celor de la Sindicatul Liber Independent, în frunte cu Mircea Crișovan”, a declarat liderul sindical Cristian Iștoc (foto). Paza termocentralei ne va costa aproximativ 100.000 de lei pe lună, până ce aceasta va fi vândută.
Ieri, prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a convocat o ședință cu cei implicați în procesul închiderii termocentralei.
„Potrivit rapoartelor prezentate, la Termocentrala Mintia sunt luate, conform prevederilor legale, toate măsurile pentru protejarea bunurilor şi asigurarea în continuare a mentenanţei instalaţiilor care se vor afla în operare. Au intrat deja în activitate atât angajaţii firmei de pază, cât şi muncitorii care vor supraveghea funcţionarea, întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor, acolo unde acest lucru se impune”, a informat Prefectura Hunedoara.

Doi ani venituri de completare
Toţi cei 700 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), şi-au încheiat ieri relaţiile de serviciu cu producătorul de energie, oamenii fiind concediaţi colectiv în cadrul programului de restructurare al companiei, care prevede disponibilizarea unui număr de 1.477 de salariaţi.Anterior, 777 de mineri de la exploatările de huilă din Valea Jiului au fost disponibilizaţi din cadrul CEH, ultima lor zi de muncă fiind pe 23 iulie.Persoanele disponibilizate vor beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitate cu 10 la sută, dar şi de venituri de completare pentru doi ani de zile, în cazul energeticienilor, şi de patru ani de zile, în cazul minerilor.
Potrivit administratorului special al CEH, există cinci firme care ar fi interesate să cumpere termocentrala de la Mintia, atunci când aceasta va fi scoasă la vânzare de către administratorul judiciar. Două dintre aceste societăţi sunt din România, iar celelalte sunt din străinătate.
CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, la care se adaugă minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.