Licitaţie boicotatã de funcţionarii Primãriei Deva

Nicolle Ebner

Din cauză că au boicotat licitaţia pentru desemnarea firmei care va efectua transportul public de persoane pe traseele din municipiul Deva, trei funcţionari ai Primăriei Deva riscă să se aleagă cu plângeri penale pentru abuz.

Angajaţii primăriei, între ciocan şi nicovală

Licitaţia pentru stabilirea operatorului care va efectua transportul public de persoane pe raza municipiului Deva a fost amânată, ieri, din lipsă de cvorum a comisiei de licitaţie. Spre surprinderea participanţilor, trei funcţionari ai Primăriei Deva, membri ai comisiei de licitaţie, nu au fost de găsit în instituţia publică, cu toate că semnaseră condica de prezenţă. Din cauza absenţei nejustificate a celor trei funcţionari, licitaţia a fost amânată pentru mâine, 11 februarie, ora 10.00, funcţionarii urmând să dea socoteală în faţa consiliului local, dar, după cum ameninţă transportatorii, şi în faţa organelor de anchetă. La termenul de ieri, din şapte membri ai comisiei de licitaţie stabiliţi prin hotărâre de consiliu local, s-au prezentat doar trei, respectiv viceprimarul Florin Oancea şi consilierii Ovidiu Moş (PSD) şi Carol Panduru (PNL). Cu toate că au fost anunţaţi că sunt aşteptaţi în sală, funcţionarii Carmen Ciocan, Ciprian Răchită şi Demina Marian, din cadrul serviciilor de specialitate ale Primăriei Deva, nu au venit. Potrivit declaraţiilor transportatorilor şi ale viceprimarului Florin Oancea, vinovat de „indisciplina” funcţionarilor este primarul Mircia Muntean. „Este foarte grav faptul că trei angajaţi ai primăriei, care au semnat dimineaţă condica de prezenţă şi care se află, în acest moment, în sediul primăriei, nu au mai dorit să participe la licitaţie. În funcţie de gravitatea faptelor săvârşite de cei trei funcţionari, vor fi stabilite şi sancţiunile pe care le vor suporta”, a declarat viceprimarul Florin Oancea, preşedintele comisiei de licitaţie. Reprezentanţii firmelor SC Devatrans, Manolache Transcom Hunedoara şi Fanatic Sprint Hunedoara, participante la licitaţie, ameninţă că vor face plângeri penale împotriva funcţionarilor. „Stau de două luni de zile cu maşinile blocate, maşini în care am investit bani, pe care nu-i pot recupera, pentru că licitaţia se tot amână. Dacă primarul vrea să dea serviciul, prin încredinţare directă, unei firme pe care el o agrează, probabil că licitaţia nu se va mai ţine nici în data de 11 februarie. Prin urmare, cineva trebuie să plătească”, a declarat Marian Munteanu, patronul SC Devatrans.

Pentru cine se trag clopotele?

Transportul public de călători a fost scos la licitaţie în data de 28 decembrie 2009. Din cinci firme care au cumpărat caietul de sarcini, s-au prezentat la licitaţie patru, din care două au întârziat câteva minute, Tirius Trans nu plătise taxa de participare la licitaţie, iar Devatrans nu avea certificatul fiscal avizat. Licitaţia s-a amânat pentru data de 9 februarie, ora 12.00, timp în care SC Tirius a contestat caietul de sarcini şi a cerut în instanţă suspendarea licitaţiei din 9 februarie. Consiliul Local Deva nu a fost de acord să modifice caietul de sarcini în plin proces de derulare a licitaţiei – motiv de prim scandal public între primarul Muntean şi viceprimarul Oancea. La termenul de ieri, reprezentantul SC Tirius Trans a venit doar „în vizită” la primărie, motivând că a primit un act oficial din partea Primăriei Deva, prin care era înştiinţat că licitaţia nu se ţine până când instanţa nu se pronunţă cu privire la cererea de suspendare. Potrivit lui Dorin Socol, şeful Biroului juridic din Primăria Deva, doar comisia de licitaţie poate emite decizii, primăria neavând nici un drept legal în acest sens. Prin urmare, licitaţia de ieri era perfect legală, în schimb, a fost contracarată prin neîndeplinirea cvorumului comisiei de licitaţie.

Fără comentarii din partea primarului

La câteva ore după ce transportatorii au plecat furioşi acasă, la Biroul juridic al Primăriei Deva a ajuns şi decizia instanţei de judecată, prin care a fost respinsă cererea SC Tirius Trans de suspendare a licitaţiei. Primarul Mircia Muntean a refuzat să facă vreo declaraţie jurnaliştilor care au tăbărât în biroul lui, evitând să răspundă acuzaţiilor aduse de viceprimar şi de transportatorii nemulţumiţi. Cert este că, în urmă cu câteva săptămâni, şi el îl acuza pe viceprimarul Florin Oancea că a întocmit caietul de sarcini în aşa fel, încât să favorizeze un transportator agreat doar de el.

One thought on “Licitaţie boicotatã de funcţionarii Primãriei Deva

  • 10 februarie 2010 la 21:54
    Permalink

    Doamne Dumnezeule, ar trebui sa radem daca nu ar fi de plans. E posibil ca reprezentantii aceluiasi partid sa se comporte astfel ? Si nu conteaza partidul ci oamenii care il reprezinta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.