Comunitate

Liceul din Geoagiu a făcut încă un pas spre agricultura modernă și sustenabilă

Magdalena Șerban

Liceul Tehnologic Agricol Alex­andru Borza Geoagiu înseamnă, pe lângă teorie, practică făcută de elevi într-un cadru optimizat și aliniat teh­nologiilor dezvoltate. Mai mult, aici se urmărește punerea în aplicare a unui concept inovator, și anume agri­cultura pe verticală.

Solar nou și mașină de semănat în alveole
„Suntem mândri să anunțăm că am făcut un nou pas spre excelență în edu­cația agricolă. Am inaugurat un solar modern, ajungând astfel la peste 1800 metri pătrați de sere și solarii în care elevii noștri învață să aplice metode inovatoare de agricultură sus­tenabilă, indoor. Dar nu ne oprim aici. În curând, vom achiziționa o mașină de se­mănat în alveole, iar planurile noas­tre includ dezvoltarea unor ferme hidro­ponice pe verticală, care vor des­chide noi ori­zon­turi în formarea vii­to­rilor profesioniști din agricultură. Prin aceste investiții, ne dorim să le oferim elevilor oportunități de învățare prac­tică și acces la teh­nologii moderne, pregătindu-i pentru provocările agri­cul­turii de mâine”, a transmis profe­so­rul Octav Cismaşiu, directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu.

De ce e ideală
De precizat că agricultura pe ver­ti­cală este practica creșterii culturilor pe straturi suprapuse. Aceasta în­cor­po­rează, deseori agricultura în mediu con­trolat, care are drept scop op­ti­mi­zarea creșterii plantelor, împreună cu tehnici agricole fără sol, precum hi­dro­ponia, acvaponia și aeroponia. Con­ceptul modern de agricultură pe ver­ti­cală a fost propus în 1999 de către Dickson Despommier, profesor în do­meniul Sănătății Publicului și a Me­diului la Universitatea Columbia. El a creat împreună cu studenții săi un design pentru o fermă zgârie-nori, care ar putea hrăni 50.000 de oameni. Deși nu a fost pus în practică, designul a popularizat cu succes conceptul de agricultură pe verticală. Utilizarea cu­rentă a fermelor verticale, împreună cu alte tehnologii de ultimă generație, pre­cum LED-urile specializate, au re­zultat într-un randament de 10 ori mai mare decât cel al metodelor tradițio­na­le de cultivare. Principalul avantaj al utilizării acestor tehnologii este că e necesară o suprafață mai mică de te­ren, iar un altul urmărit este posibi­li­ta­tea de a cultiva simultan o varietate mai mare de culturi, deoarece acestea nu împart aceleași parcele de teren în timp ce cresc. Apoi, culturile sunt rezistente la perturbări meteorologice datorită amplasării lor în interior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura