; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Legea care salvează Termocentrala Mintia, votată în Parlament

30 octombrie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Încă un pas înainte a fost făcut, pentru salvarea minelor din Valea Jiului şi a celor două termocentrale, de la Paroşeni şi Mintia. Deputaţii au votat marţi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei nr. 60/2019, iar până la înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului nu mai este mult. De fapt, Complexul Energetic Hunedoara va putea fi divizat, pe de-o parte în Complexul Energetic Valea Jiului, cu cele patru mine şi Termocentrala Paroşeni, iar pe de altă parte, Termocentrala Mintia.

Proiectul a ajuns la vot
Contactat, deputatul PSD de Hunedoara Laurenţiu Nistor (foto), unul dintre iniţiatorii acestui proiect de lege – care, alături de ceilalţi parlamentari PSD din judeţ, au făcut un puternic lobby pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege – a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că votul a fost foarte important şi este bine pentru hunedoreni că proiectul de lege a trecut de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
„Nu puteam să nu particip la acest vot, mai ales că am iniţiat acest proiect de lege. Unii s-au mirat cum de am ajuns în Parlament, la vot. Dar am reuşit, în câteva ore am ajuns la Bucureşti, de la Deva. Dar nu asta este important, ci faptul că ne îndreptăm spre rezolvarea problemei datoriilor Complexului Energetic Hunedoara, împărţirea lui în două societăţi, şi preluarea Termocentralei Mintia de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Important este că facem treabă şi ne ţinem de promisiunile făcute hunedorenilor”, a declarat deputatul PSD Laurenţiu Nistor, liderul social-democraţilor hunedoreni.

Darea în plată în locul datoriilor
În nota de fundamentare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/ 2019 se arată că este vorba de reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi a împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici.
Dacă legea va fi promulgată de preşedinte, vom avea un „proces de transfer al activelor de producţie a energiei electrice de la Complexul Energetic Hunedoara către o Companie Nouă (NewCo) ce ar urma să fie înfiinţată. Această măsură ar urma să ia forma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului prin care s-ar produce un transfer în locul plăţii («dare în plată») în trei etape al activelor de producere a energiei electrice, adică fără transferul minelor de cărbune. În primul rând, pregătirea unui raport de evaluare obligatoriu pentru determinarea valorii activelor de producere a energiei electrice (în prezent gajate de Ministerul Finanţelor) şi a datoriei CEH. În al doilea rând, aceste active gajate ar urma să fie transferate către Ministerul Finanţelor şi ulterior către Ministerul Energiei.
În al treilea rând, aceste active gajate ar urma să fie transferate unei noi companii (NewCo), căreia i s-ar încredinţa ulterior prestarea unui Serviciu de Interes Economic General”, se mai arată în nota de fundamentare respectivă.
Aşadar, dacă preşedintele va promulga actul normativ, CEH va beneficia de ştergerea datoriilor imense şi de înfiinţarea în locul Complexului a două societăţi şi transferul Termocentralei Mintia la Consiliul Judeţean Hunedoara.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. cetatean spune:

    sa ti în viata forțat un mort înseamnă doar sa amani deznodământul.
    e corect ca noi cetățenii să suportăm pierderile centralei?

  2. florin spune:

    sa vedem cine va plati pentru emisiile de carbon si sulf care se ridica la zeci de milioane de euro anual

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 31.10.2019

Valentin Bodescu, bărbat de 30 de ani, din Vulcan Pentru că a fost pus sub arest la domiciliu după ce...

Bulina albă, 31.10.2019

Lavinia Grigoriu, consilier local PSD Petroşani Pentru că alături de un grup restrâns de prieteni, de mai mulţi ani, susţine...

Gura lumii, 31.10.2019

Rămas pe dinafară, după ce mentorul său a renunţat la politică, un tânăr din regiunea cu lămpaşe a pus ochii...

Închide