Lansarea oficială a ansamblului profesionist „Drăgan Muntean“

07 Ovidiu_Manoilescu-3Natalia Bumbac

Vineri, 16 mai, în sala Teatrului de Artă din Deva, a avut loc lansarea oficială a ansamblului profesionist „Drăgan Muntean“. Cu acest prilej, artiştii hunedoreni au oferit publicului un spectacol muzical coregrafic cu titlul „Primăvara-n strai de sărbătoare“. Reprezentaţia a cuprins o colecţie de cântece, dansuri şi obiceiuri populare din diverse zone ale ţării.
Spectacolul a fost deschis cu o melodie înregistrată a regretatului Drăgan Muntean, iar publicul prezent a aplaudat puternic, semn al preţuirii pe care încă o poartă faţă de artist. În continuare au intrat pe scenă trei artişti cunoscuţi publicului devean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari şi Bogdan Toma, însoţiţi de un grup de dansatori. Programul a continuat cu o culegere de melodii îmbinate cu jocuri şi obiceiuri hunedorene. Un moment special a fost atunci când orchestra ansamblului, dirijată de Gheorghe Câlţea, a interpretat suita intitulată „Barbu Lăutaru“, iar publicul a reacţionat pe măsură. Pe scenă au mai evoluat artişti consacraţi precum Lorena Pascu şi Mariana Deac. Finalul a aparţinut dansatorilor, care sunt antrenaţi de coregrafii Mircea Resiga şi Mariana Lemneaţă.

Aştept să apară Drăgan pe scenă…
Printre invitaţii din public a fost prezentă soţia lui Drăgan Muntean, care ne-a mărturisit următoarele: „Vin cu un sentiment de tristeţe la aceste spectacole, pentru că nu îl mai văd pe Drăgan, în faţa mea, pe scenă. Aştept de multe ori să apară, dar nu mai are de unde… Dar de fiecare dată sunt mulţumită pentru ceea ce se face în numele lui şi pentru tot ce a făcut Drăgan în judeţul Hunedoara şi nu numai”.
De asemenea, artista Mariana Deac a declarat în faţa publicului: „cele mai mari emoţii le am pe scenă la Deva, aici îmi doresc să fiu la înălţime. Aplauzele publicului de acasă mi-au dat aripi să ajung mai sus decât am crezut vreodată“. Tot ea a ţinut să-i mulţumească în mod special Mioarei Drăgan pentru clipele frumoase petrecute împreună, alături de ea şi de regretatul ei soţ.

Sunt singurii profesionişti din judeţ
Ansamblul „Drăgan Muntean“ s-a înfiinţat în 1 iunie 2013. Pentru ocuparea celor 34 de posturi din cadrul acestuia a fost organizat un concurs, la care s-au prezentat artişti din tot judeţul. Viitorii membri ai ansamblului au fost testaţi de către o comisie formată din specialişti în arta populară din toată ţara. Pentru a reuşi să prezinte acest spectacol s-au pregătit un an de zile. „Am muncit foarte mult până să ajungem la acest nivel, suntem singurul ansamblu profesionist din judeţ, iar scopul nostru este promovarea culturii tradiţionale prin cântece şi dansuri populare“, ne-a declarat Cristian Fodor, managerul ansamblului.
În data de 21 mai, la ora 18.00 va avea loc a doua ediţie a spectacolului. Intrarea va fi gratuită, iar doritorii pot ridica invitaţiile de la casieria Teatrului de Artă din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare