Lansare de carte: Monografia comunei Lelese

24 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Comunei Lelese, organizează în ziuade 4 mai 2019, ora 17,00, la Căminul Cultural din Comuna Lelese, lansarea volumului intitulat „Comuna Lelese: monografie”, scris de etnologul Rusalin Ișfănoni (foto) și apărut în anul 2018 la Editura Călăuza v.b. din Deva.

Apariția acestui amplu și documentat volum, în excelente condiții grafice, a fost posibilă grație sprijinului generos oferit de Consiliul Județean Hunedoara, instituție care înțelege pe deplin rolul și importanța unor astfel de lucrări.

Autorul monografiei, etnologul Rusalin Ișfănoni, este bine cunoscut specialiștilor în domeniu și publicului larg. Este personalitatea care și-a dedicat întreaga viață studierii și popularizării impresionantului tezaur de spiritualitate din satele Ținutului Pădurenilor.

Fiu al acestor locuri, născut în satul Dăbâca, comuna Toplița, în urmă cu 75 de ani, Rusalin Ișfănoni cunoaște în cele mai mici detalii istoria acestui străvechi ținut românesc, cunoaște oamenii locului, ocupațiile lor, obiceiurile, modul în care marchează marile evenimente ale vieții, știe istoria fiecărui sat pădurenesc. De aceea, lucrările pe care le-a dedicat acestui ținut au o importanță sporită de faptul că ele sunt scrise de un om al locului, un pădurean care este dedicat trup și suflet acestor oameni și acestor locuri.

Monografia comunei Lelese este o dovadă în acest sens. Cu ajutorul unui imens material documentar, dar bazându-se și pe cunoașterea nemijlocită a vieții de zi cu zi a pădurenilor, cu bucuriile și grijile lor, cu sărbătorile și muncile specifice fiecărui anotimp, Rusalin Ișfănoni a dăruit comunei Lelese un excepțional dar, îndelung așteptat.

Structurată pe 13 capitole, consistente și bogate în informații, monografia face o minuțioasă trecere în revistă a comunei Lelese din toate unghiurile: coordonate geografice și istorice; ocupațiile de bază ale sătenilor; populația comunei; particularități lingvistice; coordonate etnografice; obiceiuri populare; îngrijirea sănătății; biserica și viața religioasă; învățământul; manifestări etnofolclorice contemporane; personalități născute în comună; turismul și, în sfârșit, instituțiile comunale. Simpla înșiruire a tematicii fiecărui capitol este o dovadă a faptului că monografia elaborată de etnologul Rusalin Ișfănoni este o lucrare de referință, o lucrare monumentală, de care avea nevoie nu doar comunitatea din Lelese, ci și toți cei care doresc să cunoască în amănunțime universul fascinant al Ținutului Pădurenilor.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene Ovid Densusianu Deva

 

 

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sinucidere sau accident?

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara a fost alertat prin intermediul Serviciului 112 că o persoană a căzut de la înălţime,...

Fetiţă de 9 ani lovită pe trecerea de pietoni

Vinovat de rănirea copilei este un petroşănean de 46 de ani. În loc să anunţe accidentul, individul a încercat să...

Tâlharii au fost arestaţi preventiv

Magistraţii Judecătoriei Deva au admis cererea procurorilor cu privire la arestarea a cinci persoane acuzate că au bătut şi tâlhărit...

Închide