Laborator performant la spitalul din Brad

Magdalena Şerban
 
Brădenii cu probleme de sănătate pot fi liniştiţi de acum încolo. Spitalul Municipal Brad şi-a dezvoltat şi modernizat activitatea de laborator, uşurând atât munca medicilor, cât şi siguranţa pacienţilor.
Dotat cu tehnică de ultimă generaţie
Lupta pentru sănătate este continuă, la spitalul din Brad. Deşi, ca mai în tot sistemul sanitar românesc, carenţele de ordin material sunt la ordinea zilei, conducerea unităţii se poate mândri cu împlinirea unui vis mai vechi, ce-i drept, cu eforturi pe măsură. Astfel, vechiul laborator pentru analize medicale a fost înlocuit cu unul performant, dotat cu tehnică de ultimă generaţie şi o capacitate mare de prelucrare a probelor. Plus că s-a mai bifat o nouă sursă de venit (Microbiologia) „Pentru a putea încheia un contract cu CJAS Hunedoara şi a ne fi plătite toate serviciile făcute de laborator (inclusiv cele pentru persoanele care nu sunt spitalizate), era nevoie să-l acredităm, ceea ce a impus nişte investiţii foarte mari. Valoarea totală a acestora (aparatură, mobilier, lucrări, plata RENAR etc.) se ridică la peste 200.000 de lei, bani proveniţi din venitul propriu al unităţii, precum şi de la Primăria Brad, Florin Cazacu, edilul municipiului, implicându-se foarte mult în concretizarea acestui demers important”, a declarat ing. ec. Florin Jurca (foto), managerul Spitalului Municipal Brad.
Amortizarea se va face în timp
„Pentru ca activitatea laboratorului să fie în concordanţă cu cerinţele în vigoare, s-a realizat o serie de modernizări. S-a montat tarchet în tot laboratorul, încăperile au fost recompartimentate, am reorganizat două săli, care serveau, în trecut, pe post de magazii, s-au efectuat lucrări de extindere şi zidărie, creându-se astfel, toate condiţiile specifice normativelor, pentru implementarea activităţii de microbiologie. Suntem cu toate autorizaţiile la zi, urmând acreditarea, care se va putea obţine în trei luni. Costurile sunt foarte mari, dar după ce vom avea acreditarea, vom putea semna un contract cu CJAS Hunedoara şi pe partea de analize pentru cei nespitalizaţi, ce ne va aduce cca. 30.000 de lei lunar şi totodată, vom putea obţine venituri suplimentare de la agenţii externi, din zona Bradului, adică firmele care activează în alimentaţia publică şi au obligaţia de a face diferite analize. În acest fel, vom ridica valoarea lunară a veniturilor generate de laborator la aproximativ 50.000-60.000 de lei, comparativ cu cei circa 10.000 de lei pe lună, cât înregistrăm acum”, a mai precizat managerul instituţiei medicale brădene.
Administraţia locală ajută din plin
Spitalul Municipal Brad are 145 de paturi, acestea fiind repartizate pe secţiile de Medicină Internă, Cardiologie, Chirurgie, ORL, Ortopedie şi Traumatologie, Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie, Boli Infecţioase, Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie. Aici, sunt trataţi anual, peste 6.500 de pacienţi din toată Ţara Zarandului, dar şi din alte zone ale judeţului, pe o rază de 50 km în jurul Bradului. „Aşa cum am mai spus, administrarea spitalului, alături de conducerea acestuia, reprezintă o adevărată provocare şi totodată, o posibilitate de a demonstra că suntem buni manageri”, afirmă Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. La rândul său, managerul instituţiei medicale, Florin Jurca, este recunoscător implicării administraţiei locale. „Odată cu preluarea spitalului nostru de către primărie şi Consiliul Local, se simte o schimbare pozitivă, în ceea ce priveşte calitatea actului medical, prin sprijinul acordat atât unităţii, cât mai ales, pacienţilor. Oriunde se găseşte o echipă închegată, se poate regăsi succesul”, a subliniat managerul spitalului brădean.

4 comentarii la „Laborator performant la spitalul din Brad

 • 27 septembrie 2011 la 6:57
  Legătură permanentă

  Bravo D le Jurca.Se dovedeste inca o data competenta acestui om avand in vedere modul cum stie sa colaboreze cu echipa de conducere si cu primarul orasului.Numai cuvinte de lauda.Nu degeaba pacientii Spitalului Judetean Deva merg la acest spital

 • 27 septembrie 2011 la 8:43
  Legătură permanentă

  …se vede implicarea OMULUI Florin Cazacu!!!…păcat că nu a fost lăsat la conducerea socialiştilor hunedoreni!!!…dar ce să aştepţi de la Nistor,s-a vândut lui Moloţ!!!…oricum Bravooooooo, domnule doctor Jurca!!!

 • 27 septembrie 2011 la 9:12
  Legătură permanentă

  Eu m-am tratat la ginecologie la Brad. Era sa ma omoara astia de la Deva. Multumiri doamnei doctor Mitranovici. Acum am un copil sanatos. Felicitari pt realizarea cu laboratorul

 • 27 septembrie 2011 la 10:27
  Legătură permanentă

  „S-a montat tarchet în tot laboratorul” Tarchet sau tarhon?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.