Comunitate

La Vaţa, un spectacol al timpului

Magdalena Şerban
 
Cei care au călcat, duminică, pragul comunei Vaţa de Jos, au avut parte de un eveniment artistic, în al cărui desfăşurător au fost incluse adevărate talente ale cântecului românesc. Se poate spune că nedeia de la Vaţa este o sărbătoare cu răsunet şi aşa va rămâne.

„Înainte de a fi primar, din 1990, de când am ocupat funcţia de director de cămin cultural, m-am preocupat ca în fiecare an să organizez câte un spectacol mai mare, cu ocazia căruia lumea să se poată distra, după perioada de post al Paştelui. La Vaţa de Jos, nedeia este o regulă, iar regula  este organizarea care trebuie făcută musai în prima duminică după Rusalii, pentru a se continua obiceiul. În fiecare dintre cele 13 sate din comună, au loc tot atâtea nedei, deci nu putem vorbi de o sărbătoare gen Zilele Comunei, ci la noi, se întâlnesc nedeile. Şi în acest an, am cuprins în bugetul local această manifestare, pentru a-i asigura continuitatea. În ceea ce priveşte programul, îl schimbăm, de fiecare dată, pentru a nu plictisi lumea. În această ediţie, pe lângă Taraful de la Vaţa, împreună cu soliştii săi, au mai urcat pe scenă, ca invitaţi, Ansamblul Tulnicul din Blăjeni şi Filarmonica din Oradea. Un talent local, care la doar cei 14 ani ai săi a reuşit să fie răsplătit cu multe aplauze, este Carla Crişan. Ea a participat (şi continuă să participe) la concursuri, de la care s-a întors cu premii. Este o mândrie pentru comună faptul că avem ceva ce ne defineşte atât de bine şi totodată, ne bucură atât de tare“, a precizat Milu Folescu (foto), primarul comunei Vaţa de Jos.

 

Taraful, emblema care onorează
Ţara Moţilor are multe de oferit. Pe lângă peisaje şi locuri bogate în metale preţioase, tradiţiile îşi dispută locul lor. Dacă fiecare comună are cântecul ei, nici la Vaţa nu putea fi altfel. Şi e păcat să nu se păstreze. „Avem în vedere revigorarea Tarafului de la Vaţa de Jos, care decenii întregi a dus faima comunei noastre în toată ţara şi chiar peste hotare. Dacă în vremurile lui bune, când oamenii erau scoşi din producţie şi îşi dedicau timpul şi munca numai tarafului, acesta număra 40 de membri, acum, mai are doar 10 componenţi. Acest lucru nu scade, însă, din calitatea prestaţiei. Ne dorim să-l sprijinim şi să-l propulsăm în continuare, pentru că merită”, a subliniat edilul din Vaţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura