Comunitate

La noi, minunile sunt în fiecare zi. Pensionarii trăiesc, totuși, cu pensiile mici, de ți-e rușine să-i întrebi cât primesc după o viață de muncă

Vârstnicii din România primesc pen­sii diferite în funcție de geografie și con­dițiile speciale de muncă. De exem­plu, oamenii din județul Hunedoara au cele mai mari pensii din țară, urmat de municipiul București și județul Gorj, iar pensionarii din județele Botoșani și Vrancea au cele mai mici pensii, scrie digi24.

Medicamente, lemne, curent
Valoarea pensiei de stat variază sem­ni­ficativ în România. Între câștigurile medii din județele cu cele mai mari pen­sii și cele cu cele mai mici diferența e și de 1.000 de lei. Pensionarii din Capitală au unele dintre mai mari venituri din țară. Pensia medie este 2.547 de lei. Doar în Hunedoara vârstnicii primesc mai mult. Pe locul 3 este Gorjul.
Pensionar: Câteodată e mai greu, de exemplu, iarna, cu facturile la gaze. Am plătit și 1.300 anul trecut. Și mai greu le este vârstnicilor din județele din estul țării, unde pensia medie e și mai mică. Pensionarii din Botoșani sau Vrancea, primesc în medie 1.600 de lei pe lună. Cei din Bacău încasează în medie la final de lună circa 1900 de lei. Pe ce se duc cei mai mulți bani? Pe medicamente, pe lemne, curent.

Majorare cu 40 la sută
„Cum să ne descurcăm cu 10-11 mili­oa­ne? Iată acum mă duc la cumpărături. Pe ce se duc cei mai mulți bani din pen­sie? Pe mâncare și medicamente”, spu­ne un pensionar. Explicația decalajului mare al pensiilor este una simplă. Cristian Păun – profesor de economie: Este un efect al unei dezvoltării eco­no­mice ine­gale în teritoriu, inegal distribuită în teri­to­riu și care, pe termen lung, ne poate aduce foarte mari probleme pentru că zonele care sunt departe de București vor rămâne din ce în ce mai depopulate, vom avea tot mai mult această migrație dinspre rural înspre urban. În prag de an electoral, Guvernul le-a promis pen­sio­na­rilor o majorare de venituri anul viitor în medie cu 40 la sută, în 2 etape, din ianua­rie și din septembrie. Impactul unei astfel de decizii este de 25 de miliarde de lei, bani pe care statul speră să-i strângă din taxe și impozite. Romulus Oprica – socio­log: Statul când se plânge că nu reușește să colecteze suficienți bani de la cei care contribuie azi, uită să spună că nu și-a făcut datoria față de pensionarii în ziua de astăzi, să le administreze în mod co­rect și eficient banii. Pentru că i-au utilizat pentru diverse alte cheltuieli și nici eficient, pentru că dacă au făcut inves­ti­ții, le-au făcut prost. România are peste 4,6 milioane de pensionari.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura