La Lelese, tradiţia colindelor a rămas vie

1 decembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Administraţia comunei Lelese a schimbat tactica în ce priveşte darurile oferite copiilor, de Crăciun. Nu pentru că aşa a vrut, ci a fost nevoită, ca să excludă problemele ulterioare. Pe de altă parte, tradiţia colindatului a rămas neatinsă, iar lumea petrece ca pe vremuri, obiceiurile fiind duse mai departe mai bine ca oriunde.
„De vreo 10 ani am renunţat să le mai dăm pachete copiilor, cu ocazia Crăciunului. Primesc numai aceia care vin să colinde la primărie. Am ajuns la practica aceasta, deoarece ne-am trezit că dacă am dat la unii, care chiar locuiesc aici, a trebuit să le dăm tuturor, inclusiv celor veniţi în vacanţă la bunici, prietenilor lor ori celor care sunt plecaţi în alte părţi. Vă daţi seama că în total suntem circa 400 de suflete, dar a trebuit să oferim 600 de pachete, în condiţiile date. Aşa că a ieşit scandal. Când am împărţit darurile, a vrut toată lumea. Ba pentru fratele de la Braşov, ba pentru nepoţii de la Timişoara, şi uite aşa. Prin urmare, am ales calea înţeleaptă. Nu am vrut necazuri de nici un fel“, a arătat Ciprian Achim (foto), primarul comunei Lelese.
Acesta a spus că aşteaptă cetele de colindători, an de an fiindu-i călcat pragul casei de mulţi promotori ai tradiţiei. „E frumos să vezi curtea plină de bucurie. Sunt mulţi vârstnici care nu se prea mai pot deplasa, iar cei mici vin în vacanţă cu colegi de-ai lor şi ies la colindat. Sunt întrebaţi care al cui e, din ce capăt sau zonă a satului provin, bătrânii le ştiu povestea părinţilor şi se leagă socializarea. Toată lumea colindă, cu mic, cu mare. Încă se mai dau bani, dar se adună şi cârnaţi, carne, vinars şi facem apoi chef la cămin cu cele primite. Ne adunăm acolo (adulţii) şi ne punem pe petrecut. Niciodată eu nu plec din Lelese de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru mine e lucru sfânt“, a afirmat Ciprian Achim.
Legat de 2019, îl consideră un an bun, cu investiţii majore şi îndelung aşteptate, dar care au venit la pachet cu multă presiune psihică. „Avizările ne-au suprasolicitat pe toate liniile. Am dat drumul la trei programe extrem de importante, iar finalizarea lor va însemna că nu vom mai avea nici un drum neasfaltat în comună (cel judeţean nu ne aparţine, nefiind în administrarea noastră). Au fost şi alte proiecte şi vor mai veni. Nici bugetar nu am stat rău, beneficiind de alocări, dar vom vedea ce ne rezervă 2020. Sănătoşi să fim“, a spus primarul.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Maslu şi mâncare de post pentru asistaţii de la UAMS Baia de Criş

De Crăciun, asistaţii social găzduiţi de Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş se vor bucura de bucate alese şi...

Elevii cu performanţe, premiaţi de Primăria Municipiului Hunedoara

Primăria şi Consiliul Local ale municipiului Hunedoara au organizat joi, 28 noiembrie, începând cu ora 14:00, în Aula Facultăţii de...

Anunţ finanţe, 2.12.2019

Închide