La Lăpugiu de Jos, se fac calcule de final de an

Magdalena Şerban

Mai este încă puţin până la trecerea în noul an. Aşa că edilii-şefi hunedoreni au cam început să-şi numere realizările, dar şi banii de la bugetul local. La primăria din Lăpugiu de Jos, lucrurile sunt clare.

Colectarea impozitelor, în grafic

„Încasarea taxelor s-a realizat în mare parte. Au mai rămas cam 10-12 procente necolectate. Pe lângă persoanele fizice, avem şi câteva societăţi cu activitate la noi în comună, însă acestea şi-au plătit dările. Problema creanţelor se pune doar în unele cazuri. Spre exemplu, sunt unele persoane ce au avut în proprietate maşini mari, bascule de 16-18 tone, cu motoare mai vechi. Acestea au rămas cu impozite neachitate, dar au promis că până la final de an, se vor scăpa de datoriile către primărie. Un alt impediment este sărăcia. Unii nu au locuri de muncă iar alţii au pensii foarte mici şi abia se descurcă. E greu şi pentru cei care lucrează pe la oraşe. Dau bani mulţi pe navetă, au copii şi familii de întreţinut, aşa că e dificil să plătească la timp. Per total, persoanele fizice generează din impozite un venit de circa 2.000.000 lei la bugetul local, iar cele juridice, în jur de 70.000-80.000 de lei” a precizat Alin Chiorean (foto), primarul din Lăpugiu de Jos.

Lucrările rămân în teren

Pe de altă parte, banii de investiţii sunt destul de greu de obţinut. Noroc cu posibilităţile externe sau guvernamentale de finanţare. „Proiectul european câştigat pe Măsura 322  (2,5 milioane de euro pentru asfaltarea mai multor drumuri în satele Fintoag, Coşeşti, Grind şi Ohaba, reabilitarea căminului cultural din Ohaba şi implementarea unui program After School în Lăpugiu de Jos) este 85 la sută executat şi încă se lucrează la el atât cât temperaturile vor permite. Anul viitor, va fi finalizat. Mai avem un proiect depus pentru un centru de informare turistică, iar pentru apă şi canalizare, altul a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar nu ne-a fost aprobat, deoarece nu am avut numărul minimum de locuitori, impus. Urmează să-l adaptăm şi să-l depunem pe o altă axă”, a mai arătat edilul-şef al comunei Lăpugiu de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare