La Banpotoc, interesul bate autostrada

Sorina Popa

Ieri, patru persoane din Banpotoc şi reprezentantul unui ONG, stabilit de câţiva ani prin zonă, au organizat o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta nemulţumirile referitoare la lucrările de excavare a unui deal, de către constructorul autostrăzii Deva-Orăştie.

Un irlandez acuză   
John Aston (foto, în dreapta), un irlandez stabilit în satul Banpotoc, reprezentantul unei organizaţii non guvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în localitatea respectivă, este, alături de preotul paroh din sat, Mircea Mihuleţ, principalul mobilizator al localnicilor în această acţiune. El a declarat la conferinţa de presă că firma constructoare nu respectă nici o lege în ţara asta. „Se lucrează la Banpotoc cu zeci de utilaje. Fac o carieră, chiar lângă casele oamenilor. Însă, nu au autorizaţie de mediu pentru lucrările astea. Totul a început la Banpotoc, fără să existe nici un aviz. Este clar, ceva e în neregulă”, a declarat John Aston. 

„Dealul poate să o ia la vale”
Un alt sătean prezent la conferinţa de ieri, Constantin Trufaş (foto, în stânga), a spus că este îngrijorat, deoarece „există mai multe pericole la Banpotoc. S-a decopertat tot dealul şi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Lucrările au ajuns până la cimitir şi biserică. Oricând, dealul o poate lua la vale. Pe deasupra, este un praf şi un zgomot îngrozitor”. De menţionat că reclamanţii nu au putut să aducă un raport sau alte dovezi pe baza cărora să-şi susţină acuzaţiile, cum că dealul respectiv ar putea să o ia la vale.
Firma Strabag a concesionat la Banpotoc un deal, de unde se alimentează cu material de umplutură pentru construcţia autostrăzii Deva-Orăştie. Compania se află în procedură de avizare de mediu, însă câţiva săteni vor să împiedice acest lucru, instigaţi de John Aston şi preotul paroh din sat, nu se ştie din ce motive obscure. Din concesionarea terenului, în contul Primăriei Hărău intră peste 800.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru realizarea branşamentelor de apă şi canalizare la jumătate din gospodăriile din comună.

11 comentarii la „La Banpotoc, interesul bate autostrada

 • 18 august 2011 la 7:39
  Legătură permanentă

  Adica, sa inteleg ca, un irlandez renegat si o imitatie de popa vor sa opreasca lucrarile la autostrada?
  In ce tara traim fratilor ?…Luati popa si irlandezul si juma din sat daca trebuie si construiti, ca de nu nu ne mai calca nimeni tara cu infrfastructura care o avem …

 • 18 august 2011 la 21:14
  Legătură permanentă

  Nu exista nici un pericol de alunecare de teren, cariera este exploatata in trepte, conform normelor in vigoare, constructorul nu este fitecine si isi respecta blazonul. Cetatenii din Banpotoc ar trebui sa fie multumiti ca utilajele care au facut decoperta au alungat mistretii si vulpile din fundul gradinilor, iar cei care sunt nemultumiti ca nu au primit si ei bani pentru terenurile lor, ar putea sa-si indrepte carcotelile spre cauze mai bune. Cat despre popa, poate vrea gard nou la cimitir, de cel vechi e drept ca nu s-a mai ocupat nimeni cam de multa vreme…

 • 18 august 2011 la 21:38
  Legătură permanentă

  un astfel de articol, nu poate sarni decat un astfel de raspuns, intr-o astfel de tara.

 • 19 august 2011 la 1:38
  Legătură permanentă

  Un nou articol care deformeaza realitatea, dna/dra. Popa, nu sunteti jurnalist ci propagandist.

 • 19 august 2011 la 1:47
  Legătură permanentă

  Poate ar fi bine daca ati citi articolele aparute in cotidianul dumneavoastra cu o luna in urma si scrise de colega Carmen Cosma

 • 19 august 2011 la 11:40
  Legătură permanentă

  …de ce atunci când s-a făcut studiul de fezabilitate şi proiectul,nu s-au gândit sau nu au vrut să se gândească la haldele de zgură,pentru materialul de umplutură!!!…da, este scumpă zgura dar pentru un aşa proiect,merita!!!…sunt interese de toate felurile,de partid,de grup,de mama lor îi mai ştie!!! …au tăiat din banii de expropiere a proprietarilor de pământ…şi s-au gândit că în România se poate ori ce şi ori cum!!! Au dat parandărăt la Primărie,Primarul scoate ochii sătenilor cu te miri ce….şi uite-aşa ,,l-a ars pe ţăran cu cota,i-a luat pământul şi decoperta,,
  Sărumâna părinte pentru atitudine!!

 • 19 august 2011 la 18:44
  Legătură permanentă

  Daca Primaria Harau a luat 800.000 de ce nu a contractat o firma serioasa care sa se ocupe de reteaua de apa si canalizare, ci se lucreaza cu 4 oameni, 2 lopeti si un excavator + 2 palete cu care opresc circulatia ore in sir?

 • 22 august 2011 la 0:22
  Legătură permanentă

  Da, da ,zgura, interese….Hai sa vedem unde lucreaza preotul in timpul liber… la Antena 1 local, si ia ghiciti cine este actionar acolo? …CALIMENTE!!!, care intimplator are un munte de zgura, iar cei care construesc autostrada i-au dat cu flit pt ca nu au luat zgura de la el!De ce nu au luat de la el? pt ca-i scumpa. si astfel cu toate interventiile lui Calimente, acesta a ramas cu zgura. Si atunci si-a pus angajatul sa faca scandal…. Va urma!

 • 22 august 2011 la 15:46
  Legătură permanentă

  …s-a băgat şi PSD-ul, la afacerea cu zgura,dar a luat-o peste pifometru!!! …coana aia de la Mediu ,se dădea de ceasu morţii la Antena 1 Deva,dar fără folos!!!……..lui Calimente îi patina musca pe chelie de ciudă !!!….dar fără folos!!! Parandărătul, i-a cam părăsit!! E cam portocaliu!!!

 • 15 septembrie 2011 la 15:34
  Legătură permanentă

  Stimati cititori,
  cred ca trebuie facute cateva rectificari si precizari:
  rectificare: individul in cauza nu este un irlandez, ci un
  mârlandez.
  precizare: mârlandezul in cauza a mirosit ceva bani in afacerea cu dealul (din cauza asta tine ochii belitzi tot timpul, se gandeste la sumele pe care spera sa le bage in buzunar)
  sistemul e simplu: el se da ONG-ist, vorbeste cu popa din sat, popa vorbeste cu satul si convinge pe unii ca e mult mai bine si mai profitabil sa inceapa santajul cu Strabag – „Auzi, mai Srabag, daca ne dai ceva bani, inchidem si noi gura. daca nu ne dai bani, te dam in judecata, aducem ONG-uri pe aici, facem si Deal Fest daca trebuie si pravalim si dealul peste tine”. Un santaj ordinar, pe masura individului.
  Aston asta se da inginer de mediu, dar singura lui realizare a fost instalarea unei conducte de apa (are CV_ul pe internet). A fost si pe la Rosia Montana dar acolo numai de mediu nu s-a ocupat. Pe la Rosia a facut la fel, ii sfatuia pe oameni sa-si construiasca prin curti cabane de lemn si sa-i santajeze apoi pe cei de la RMGC, sa le dea bani si pe ele. De studiul de mediu au avut grija subalternii lui romani si experti adevarati, nu papagali marlandezi. Dar poate are o scuza: necuniscand bine limba romana, o fi crezut ca Banpotoc inseamna ban potop.

 • 16 septembrie 2011 la 19:11
  Legătură permanentă

  Bravo, domnule Arici! sunt de acord. multa lume stie cine e Marlandezul din imagine, cu doua fetze si figuri de ecologist pana sa ii indese careva bani in buzunare. cata vreme ii el director peste ceva – orice, tot e bine si frumos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.