La Balşa a început cadastrarea gratuită

20 februarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Veste bună pentru locuitorii din Balşa, comună în care au început demersurile pentru cadastrarea gratuită, realizată din fonduri europene prin intermediul OCPI Hunedoara, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF). Astfel, suprafeţele neînscrise până în prezent în evidenţele oficiale urmează să fie cuprinse până în anul 2023.
Scopul PNCCF este înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale. „Am semnat cu o societate de profil, iar contracul cu OCPI e deja parafat. Au fost începute măsurătorile în teren, fiind abordate satele aparţinătoare, în paralel. Suntem o zonă necooperativizată, aşa că aducerea la zi a situaţiei din teren şi suprapunerea exactă cu cea scriptică implică ceva muncă. Populaţia nu şi-a prea permis să-şi facă intabulările, procedura însemnând bani destul de mulţi pentru posibilităţile financiare ale oamenilor de la noi, majoritatea trecuţi de vârsta a treia şi de cele mai multe ori valoarea terenurilor nu justifica suma pe care o implică o astfel de acţiune cadastrală. Plus că unele suprafeţe nu sunt liniare, aflându-se la altitudine. Titluri de proprietate am dat, însă numai în cazul fondului forestier“, a precizat Simion Meteşan (foto), primarul comunei Balşa.
De amintit că programul de cadastrare gratuită este finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, de aproximativ 312 milioane de euro.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
La Zam se pregătesc lucrările de primăvară

După o iarnă ce le-a adus grele încercări, primarii aşteaptă nu doar bugetul pe 2019, ci şi primăvara care vine...

Marian Muntean, condamnat la un an de închisoare

Fostul consilier local de la Deva, Marian Muntean (foto), a fost condamnat la un an de închisoare, de către magistraţii...

Tribunalul Hunedoara a decis că preşedintele Klaus Iohannis este bun de plată

Judecătorii de la Secţia I Civilă a Tribunalului Hunedoara au dat sentinţa în dosarul nr.897/ 85/2016 privind casa din Sibiu,...

Închide