Kosoni de aur recuperaţi de peste hotare

26 martie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

03-kosoniNatalia Bumbac

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut din Regatul Belgiei, în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, prin cooperare judiciară internaţională, repatrierea a trei monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României. „Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi vor fi depuse pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Bucureşti.

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. Mai sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte două monede Koson din aur din Polonia şi Spania”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Au fost scoase ilegal din ţară
Nu este singura acţiune a procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia încheiată cu succes în care au recuperat diverse obiecte de patrimoniu. În perioada 2007 – 2015, au coordonat alte 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. „Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II – I î. Hr., la Tomis şi Callatis, 262 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale, precum şi aproximativ 12.000 monede de argint şi bronz. Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI”, se menţionează în acelaşi comunicat.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pompierii au fost păcăliţi de fum

Ieri, în jurul orelor 11.00, pompierii de la Detaşamentul din Deva au fost alertaţi cu privire la un incendiu care...

C.A.R. VULCAN, PE URCUŞUL PERFORMANŢEI

Casa de Ajutor Reciproc Vulcan a fost înfiinţată la data de 16 august 1990. Cu un efectiv de 275 membri...

C.A.R. CRIŞANA BRAD POATE DEVENI ŞI CASA TA

În condiţiile ascuţirii competiţiei dintre multitudinea de participanţi în piaţa creditului pentru nevoi personale, prin ce se distinge oferta caselor...

Închide