Jurnal de campanie (IV)

Oficial, campania electorală a început de şapte zile, fiindcă neoficial, ea a început cu mult înainte. Am căutat să reţin ceva deosebit din această primă săptămână a bătăliei electorale, dar nu am reuşit. Deoarece plimbările candidaţilor prin ţară, unde se întâlnesc, de regulă, cu susţinătorii mobilizaţi de partid, printre care se mai strecoară câţiva gură-cască, nu reprezintă nimic nou. De asemenea, nici înţepăturile dintre candidaţi – atâtea câte au fost până acum – nu sunt demne de luat în seamă. Au existat  câteva vorbe spuse în public de către un candidat la adresa celuilalt, dar aş putea spune că ele n-au depăşit totuşi limita rezonabilului. De fapt, cele mai multe şi mai caustice săgeţi verbale au fost aruncate dinspre Mircea Geoană spre Traian Băsescu şi viceversa.
Nici Crin Antonescu – ca să mă refer şi la cel de-al treilea candidat care contează în această competiţie electorală – n-a stat chiar cu mâinile-n sân, ci a trimis şi el, de câte ori a avut prilejul, săgeţi către cei doi contracandidaţi. Numai că, săgeţile acestuia par, până acum, a fi muiate în  parfum de crini, nu în suc de cucută. Acesta poate fi şi unul din motivele pentru care nici Băsescu, nici Geoană  nu se prea grăbesc să-i răspundă lui Antonescu. Sau, poate, nu vor să intre în gura acestuia, ştiut fiind că liberalul este un polemist de primă clasă şi puţini dintre politicienii români reuşesc să-l bată într-un duel verbal.
Cred, totuşi, că această a doua variantă este mai plauzibilă, având în vedere şi declaraţia de ieri a lui Crin Antonescu, din care cităm: „Domnul Băsescu şi domnul Geoană s-au asigurat, prin reprezentanţii desemnaţi de partidele domniilor lor, că nu vor avea loc dezbateri faţă în faţă în această campanie electorală. Eu îl chem şi pe domnul Băsescu şi îl chem şi pe domnul Geoană să vină şi să avem dezbateri publice, dezbateri televizate, în faţa electoratului român, despre România, despre ce a fost, despre ce o să fie, despre cine suntem fiecare şi despre ce vrem să facem, despre onoare, cuvânt, obligaţii, angajamente, programe, despre ce vor domniile lor… Nu înţeleg de ce refuză şi Băsescu şi Geoană să vină să ne confruntăm, să discutăm despre problemele care îi interesează pe români. De ce le refuză şansa alegătorilor români de a alege, de ce se tem, de ce evită o asemenea confruntare?“, a spus candidatul liberal.
Chiar aşa, oare de ce evită cei doi, dar mai ales Traian Băsescu, o confruntare faţă-n faţă cu Crin Antonescu, televizată în direct?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.