Categories: Sport

Juniorii, viitorul fotbalului hunedorean

Magdalena Şerban

Se poate spune că tradiţia fotbalului hunedorean pleacă tocmai de la copii şi juniori. Astfel, marea echipă creată de Mircea Lucescu a avut la bază ceea ce acesta a găsit când a venit în municipiul de pe Cerna: un grup de jucători crescuţi şi antrenaţi la Hunedoara. Dar, odată cu dispariţia clubului local din circuitul competiţional, s-a stins şi activitatea destinată copiilor şi juniorilor.

Punct, şi de la capăt
Pentru mulţi hunedoreni, noua organizare fotbalistică a municipalităţii naşte îndoieli. Câteodată, este imposibil să refaci un renume, dar nu imposibil să dai naştere altuia. „FC Hunedoara nu este continuatorul  FC Corvinul Hunedoara, cele două entităţi fiind diferite. Creat în 2009, FC Hunedoara reprezintă un nou început pentru fotbalul hunedorean. Din 2005, până în 2009, aici nu a mai existat nici o activitate, nici la seniori, nici la copii şi juniori, ceea ce a influenţat acum echipa mare care activează cu jucători şi din alte părţi. Referitor la juniori, pas cu pas, s-a reuşit întărirea centrului, acesta numărând în prezent 10 grupe a câte 20-25 de copii, deci peste 200 în total. Sunt doar hunedoreni (plus din împrejurimile municipiului) şi încearcă să devină continuatorii a ceea ce a fost cândva fotbalul local. Ţelul nostru este ca în 2013, 70-80 la sută din lotul seniorilor să se axeze exclusiv pe produsul fotbalistic hunedorean, dorindu-ne ca de la Centrul de Copii şi Juniori să se furnizeze fotbalişti echipei mari. La ora actuală, avem un singur jucător selecţionat în lotul naţional de juniori, dar sper ca, începând cu 2012, FC Hunedoara să conteze mai mult la acest capitol”, a declarat Silvan Toma (foto), finanţatorul grupării hunedorene.

De la joacă, la joc
„Anul trecut, când am venit la Hunedoara, am găsit puse bazele unui Centru de Copii şi Juniori. Una dintre dorinţele mele, care s-a şi realizat, a fost să înscriu echipele în Campionatul Naţional de Juniori. Meciurile judeţene înseamnă, de cele mai multe ori, un joc de plăcere, pe când, la nivel naţional, e vorba de performanţă. Din 2005 încoace, Hunedoara nu a avut echipe în Campionatul Naţional de Juniori, iar acum, avem două grupe la nivel de juniori A şi B (mari şi mici), care joacă deja cu echipe de tradiţie şi totodată centre puternice din seria regională din care facem parte: Poli Timişoara, UTA Arad, FC Bihor etc. Aceasta  este, de asemenea, şi o oportunitate de măsurare a potenţialului nostru. Ca şi limite de vârstă, avem grupe de începători, 6-7 ani, iar maximum pentru juniorat este de 19 ani. La centru, lucrează un grup de cinci antrenori: Nelu Mitică – antrenor la juniorii mari care bat la porţile echipei de seniori, Florea Dubinciuc – antrenor la juniorii B, Daniel Haidiner – antrenor la grupele imediat următoare, Florea Văetuş, care îi învaţă ABC-ul fotbalistic pe cei mici, totodată descoperitorul de talente, şi Gabriel Rus – antrenor al portarilor. Antrenamentele durează două ore pe zi, iar în perioada de vacanţă, au şi câte două antrenamente zilnice. Se încearcă, pe cât posibil, să li se asigure toate cele necesare (echipamente, mingi, pregătire, mese în deplasare, medicamentaţie), totul gratuit, fiind un club al municipalităţii. Ceea ce ne bucură este că părinţii celor mici sunt deosebit de receptivi în a-i încuraja să practice acest sport plin de simboluri pentru hunedoreni”, a precizat Ionel Danciar, organizatorul de competiţii al clubului FC Hunedoara.

Teren ca-n palmă
Până acum câteva luni, lecţiile de fotbal ale juniorilor se desfăşurau pe un teren plin de gropi şi denivelări. Mai mult, în zilele ploioase, acesta devenea impracticabil, iar vestiarele dădeau mari bătăi de cap tuturor. Acum, la terenul II din arena sportivă „Michael Klein”, există băi, duşuri şi vestiare utilate, cei 6.825 de metri pătraţi beneficiază de gazon de cea mai bună calitate, iar cele 200 de locuri din tribună îşi aşteaptă suporterii. „E necesar să fie asigurată infrastructura, pentru a se putea vorbi de performanţă. Teren foarte bun avem, strategia nu ne lipseşte, aşa că ne punem speranţele că juniorii de azi vor fi marii fotbalişti ai zilei de mâine“, a spus în încheiere, Silvan Toma.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Domnule Toma , gresiti cand afirmati ca ,, din 2005 si pana in 2009 la Hunedoara nu a existat nici o activitate fotbalistica , nici la seniori si nici la juniori " . Ba da , a existat FC CORVINUL 2005 , care a evoluat 3 sezoane in liga a II-a . Aceasta echipa s-a nascut tot pentru a satisface nevoia de fotbal a hunedorenilor , dupa excluderea din campionat a lui FC Corvinul 1921 . Nu s-a reusit readucerea Corvinului pe scena fotbalistica pentru ca nici un finantator nu a dorit , pe buna dreptate , sa plateasca datorii de peste 17 miliarde de lei vechi facute de Alic , care a ingropat clubul in datorii . Si nici un investitor nu a dorit sa lucreze cu Mircea Alic . De ce nu ati platit dumneavoastra datoriile lui Alic si sa readuceti Corvinul in activitate ? Nu ati facut-o pentru ca tineti la banul dumneavoastra , chiar daca a fost facut din fierul vechi al Hunedoarei ... Tocmai de aceea , puteati sa aveti un pic de respect si sa recunoasteti macar faptul ca si un alt om de afaceri din Hunedoara , tot ,, FIERAR " ca si d-voastra a incercat pe banii lui si pe mai putin de un sfert din cat luati d-voastra acum de la Primaria Hunedoara ( 2,5 miliarde lei vechi pe an , iar acum luati 9,4 miliarde lei vechi pe an )sa rezolve problema competitiei fotbalistice la Hunedoara . Si a facut-o in liga a II - a , nu ca actuala echipa prin liga a IV si a III a . Daca acest distrugator de echipe care este Alic nu isi aroga merite si pentru denumirea clubului si pentru corb si pentru culori , poate acea echipa ar fi existat si astazi .... Nu va mai arogati atatea merite pe care nu le aveti ... Oricum , demersul d-voastra este pur electoral si se va termina rapid la anul dupa alegeri ... Sa inteleg ca tatal dumneavoastra v-a dat aceeptul sa va alaturati lui Hada si sa faceti acest demers de sponsorizare ? Stiu ca tatal d-voastra este un sustinator a lui Arion ... Si-a schimbat simpatiile politice ?

  • Si am uitat ceva important : dupa cum se stie de catre oricine , sustinatorul financiar a lui FC CORVINUL 1921 a fost Combinatul Siderurgic Hunedoara sau cum i-o mai fi spus ulterior . Acum , cand sustinerea va fi cu siguranta legata de capitalul privat , singurii oameni de afaceri care isi vor permite sa bage banii in fotbal sunt cei care fac afaceri cu fierul vechi si cu zgura Hunedoarei . Adica cei care obtin bani multi cu efort relativ mic ... Vedeti vreun patron de ABC , de firma de constructii , de producere mobilier , din industria confectiilor si a textilelor , etc . permitandu-si ca in aceasta perioada de criza sa-si bage banii in fotbal ? Vedeti si la nivel national cam cine sunt cei ce investesc in fotbal si cum au facut banii ... E pacat insa ca sub aceasta idee a finantarii activitatii fotbalistice de catre diversi FIERARI ( vezi , Bozgoru , Uscatu , Toma , etc ), de fapt se incearca ( CU SUCCES SE PARE ) manipularea politica si mai ales electorala a celor ce iubesc FOTBALUL ... Pacat !

  • draga nicolae,tu stii cam multe,inclusiv ca banii se fac usor,de ce nu faci si tu,ca sa nu mai stai pe net toata ziua si sa-ti exprimi ,,pareri,,?daca ai ajuns sa asociezi familia toma cu bozgoru,care are trei clase si care e doar sageata altora,atunci da,stii multe,nu gluma,in alta ordine de idei,toti stiti sa va dati cu parerea,gratis,fara sa va intrebe nimeni.Hai,la munca sa ajungi si tu vreun fierar ca si mittal.

  • Asa ii. se vaita ca niste gusteri da ei nu au un ban in buzunar și ii doare la pipota de unde au fackut alti. daca au fakut is baieti destepti. bravo lor si sa faca si ceva bun pentru aialanti. invidia ii roade pe toti deaia nu is lasati sa faca ceva aia care pot

  • domnule silvan toma,eu propun sa donezi banii facuti in hunedoara,ca doar e bun comun ca doar i-ai facut aici,sa-i dam lui alic datoriile facute(bani furati cu adevarat),sa plece linistit pe o insula,iar dumneata sa stai aici si sa lucrezi si pentru noi,ca poti,se pare,iar noi sa mergem la club,sa citim ziare,sa ne dam cu parerea,ca doar suntem ROMANI!

  • Ideea era ca ceea ce a declarat Toma nu era adevarat : intre 2005 si 2009 a existat competitie fotbalistica in Hunedoara atat la seniori( 3 ani in liga a IIa ) , cat si la nivelul echipelor de juniori....
    Ce face d-nul Toma cu banii lui , e problema lui .... E clar ca ,, nu a scos fierul din spanac " ( cum ziceau cei de la Jiul ) , ca atunci i-ar fi cheltuit mai cu discernamant ; oricum , numai un fierar poate sa-si permita sa finanteze fotbalul in Hunedoara ...
    Problema mea sunt cele aproape 10 miliarde lei vechi , bani publici ; stiti cam cat e asta ? Taxele si impoxitele platite la bugetul local de aproape 5000 de familii de hunedoreni , adica tot ceea ce se aduna din vreo doua cartiere mari ale orasului ... Merita ? Oare pe stadion cand vom vedea 5000 de oameni ? Banii a 5000 de hunedoreni cheltuiti pentru poftele unei gasti de 30-50 de asa zisi suporteri , care nici macar nu se duc la meci , stau pe net si cand se duc la meci se comporta ca cel din Ploiesti...( din presa la meciul cu Jiul au fost 15 spectatori din Hunedoara , acasa sunt cel mult 50 ) . Asta in conditiile in care in Hunedoara de peste 3 ani nu se face nimic , iar primarul se vaita ca nu are bani , dar ii cheltuie doar pe prostii ....

  • Caractere slabe se gasesc peste tot Deva cu ce e mai breaza? si acolo sunt oameni cu ceva banet prin conturi. Sa nu particularizam.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un candidat la o pri­mărie de municipiu are ceva scheleți prin…

2 ore ago

Corvinul Hunedoara, de ieri, „un județ, o comunitate, o echipă”!

A fost mare sărbătoare, ieri, la Consiliul Județean Hunedoara. Fotbaliștii și echipa ma­nagerială de la…

2 ore ago

Bulina albă

Lucian Josan, directorul DSVSA Hunedoara Pentru că inspectorii DSVSA Hunedoara efectuează controale riguroase în diverse…

2 ore ago

Bulina neagră

Viorel Arion, fost primar al Hunedoarei Pentru că, atunci când conducea municipiul Hunedoara, Clubul de…

2 ore ago

O jucărie pentru fiecare

Se apropie Ziua Copiilor, iar unii nu uită ce important este ca fiecare mi­cuț să…

2 ore ago

La Ilia, două cămine culturale sunt renovate și modernizate din fonduri nerambursabile

În cadrul apelului PNRR, edilii care și-au dau interesul au avut șansa să câș­tige susținere…

2 ore ago