„Jiul Petroşani are şanse să promoveze“. Interviu cu Cristian Petrean, preşedintele AJF Hunedoara

Nicolae Gavrea

În aşteptarea deciziilor de la FR Fotbal cu privire la posibila reluare a competiţiilor din eşaloanele inferioare, l-am abordat pe Cristian Petrean, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, pentru a afla starea de lucru la nivelul campionatului Ligii a IV-a, de unde se va decide campioana judeţului şi desigur, echipa care ne va reprezenta judeţul la meciurile din barajul de promovare în Liga a III-a.

Reporter: Domnule preşedinte, s-a tras la sorţi programul pentru miniturneul de promovare în Liga a III-a iar judeţul Hunedoara a căzut într-o grupă cu echipele campioane ale judeţelor Mehedinţi şi Timiş. Este convenabilă pentru viitoarea campioană a judeţului nostru, această tragere la sorţi?
Cristian Petrean: Să spunem că anul acesta, sorţii ne-au fost favorabili. Dacă ne gândim că în primul meci jucăm cu Mehedinţi, în cea de a doua zi a turneului, iar ultimul meci va fi cu campioana judeţului Timiş, avem mari şanse să promovăm. Nu mă refer aici, neapărat la primul loc în minigrupă, ci la locul doi, deoarece cunoaşteţi că sunt şapte echipe din cele 14 grupe care se pot califica, după rezultate, să fie promovate în Liga a III-a. Câştigăm cu Mehedinţi, poate facem un egal cu Timiş, şi atunci ambele campioane din Timiş şi Hunedoara pot promova.

Reporter: Pentru că în acest moment în judeţ, campionatul este îngheţat, AJF a luat vreo decizie legată de cele trei etape din sezonul actual care mai sunt de disputat?
Cristian Petrean: Comitetul executiv desfăşurat pe 5 iunie a stabilit trei variante de reluare a competiţiilor şi a stabilirii campioanei judeţului la ediţia din acest an. În acest moment, primele două variante arată că echipa câştigătoare a competiţiei din Liga a patra trebuie să fie declarată pe merit sportiv, aşteptăm condiţiile impuse de către Guvern, adică se va impune condiţionarea testării jucătorilor pentru Covit 19 şi în funcţie de aceste condiţii vom decide reluarea competiţiei. Prima variantă a stabilit reluarea competiţiei la 1 iulie, dar nu cred că nu se mai poate aplica acum această variantă, varianta a doua a stabilit ca să reluăm campionatul din 15 iulie, cu precizarea că în ambele variante se vor juca doar trei partide. Cea de a treia variantă este cea în care vom stabili echipa câştigătoare, prin îngheţarea campionatului cu clasamentul înregistrat la data întreruperii acestuia, deci cu Jiul Petroşani pe primul loc, desemnată să ne reprezinte la jocurile de baraj.

Reporter: CSM Jiul Petroşani este în pole position în toate variantele, pentru a câştiga titlul de campioană judeţeană şi să reprezinte judeţul la barajul de promovare. Din ce cunoaşteţi dvs, are Jiul Petroşani acum, o echipă puternică cu care să se prezinte la aceste jocuri de baraj?
Cristian Petrean: Cred că anul acesta Jiul Petroşani, care este o echipă competitivă, sunt convins, că va face o figură frumoasă, dacă ne va reprezenta judeţul la barajul de promovare. Din toate informaţiile pe care le avem, chiar se doreşte acolo promovarea, este o susţinere mai mare anul acesta din partea Primăriei din Valea Jiului. Îşi doresc toţi să fie în viitorul sezon, în Liga III-a. Doamne, ajută, să fie un obiectiv realizat.

Reporter: A apărut în aceste zile o nouă structură sportivă la nivelul municipiului Deva, CSM Deva, o structură care va prelua şi echipa de fotbal, fostă LPS Cetate Deva. Ce ştiţi dvs. despre acest lucru?
Cristian Petrean: În momentul acesta cunosc că au fost introduse la federaţie toate taxele pentru cesionarea dreptului de participare de pe LPS pe CSM Deva, iar din discuţiile cu reprezentanţii ambelor cluburi am aflat că noua structură sportivă va prelua atât echipa de Liga a III-a, dar şi celelalte grupe, cele de Liga a IV-a, cele de copii şi de juniori. S-au pus bazele unui proiect foarte serios, iar când se vor termina şi lucrările la cele două terenuri de la stadion, sunt premisele unui proiect foarte bun pentru dezvoltarea fotbalului devean.

Reporter: Ce activităţi desfăşuraţi pentru sprijinirea mişcării fotbalistice la nivelul echipelor de copii şi juniori din judeţ?
Cristian Petrean: Avem programată o întâlnire gen videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor membrilor afiliaţi, pentru a le prezenta detaliile pentru noul sezon 2020-2021. Una dintre noutăţi, după o decizie pe care am luat-o încă din luna ianuarie, este separarea competiţiei juniorilor U 19, cu cea de Liga a IV-a, oferind astfel posibilitatea echipelor care au activitate exclusivă de copii şi juniori să participe la aceste campionate.
Am pregătit şi un proiect prin care la nivelul juniorilor U 19 să avem două competiţii majore. Prima este Cupa României cu finalitate judeţeană, cu mai multe meciuri asigurate copiilor şi apoi în perioada ianuarie-februarie din anul viitor să oferim o competiţie de fotbal în sală pentru U 19.

Reporter: Aveţi la nivelul Comisiei judeţene, patru arbitri care se află în poziţia de a fi promovaţi în lotul al treilea divizionar şi încă mai organizaţi cursurile pentru cei care vor să activeze în această calitate, de arbitri de fotbal…
Cristian Petrean: Cei patru arbitri, tineri de altfel, au avut neşansa de a se fi întrerupt campionatul, dar avem şi veşti bune. Colegul meu, Cosmin Danciu, preşedintele Comisiei judeţene de arbitri, a primit de la federaţie, de la CCA, confirmarea prin care ei vor reintra în proiect, îşi vor menţine locul în proiectul federal şi sperăm ca foarte curând să avem în judeţ patru arbitri care să evolueze la Liga a III-a.
Referitor la proiectul nostru pentru dezvoltarea activităţii de arbitraj în judeţ, ne-am propus şi sperăm să găsim deschidere din partea tuturor echipelor din judeţ. E un proiect în care dorim să implicăm jucători tineri să participe la cursurile pentru a deveni arbitri. E clar că aceştia au alte calităţi decât elevii de liceu pe care noi îi avem la aceste cursuri iar echipele care trimit cinci jucători tineri la aceste cursuri au asigurată gratuitatea legitimării a unui număr de 10 jucători.

Reporter: E greu fără fotbal în judeţul Hunedoara?
Cristian Petrean: Foarte greu. În această perioadă destul de neagră pentru noi, am făcut multe hârtii, statistici, scenarii şi variante pentru reluarea competiţiilor. Ne dorim să revenim repede pe teren, acolo unde ne place cel mai mult.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.