Actualitate

Jandarmeria Română – un reper fundamental de stabilitate

Jandarmeria Română aniversează anul acesta 168 de ani de existenţă. A fost întemeiată la 3 aprilie 1850 de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, printr-un ofis domnesc care dădea pentru prima dată statut juridic Jandarmeriei şi îi stabiliea principiile de organizare şi funcţionare: „privegherea siguranţei publice şi ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor“.

Astăzi, Jandarmeria Română, structura militară subordonată Ministerului Afacerilor Interne, are în continuare atribuţii în menţinerea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice. Dar sfera ei de activitate s-a extins mult, de la transportul şi paza valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase la paza şi apărarea obiectivelor de importanţă deosebită. Jandarmii participă şi la misiuni şi operaţiuni desfăşurate în afara teritoriului naţional, în sprijinul păcii şi al securităţii sau pentru gestionarea situaţiilor de criză.
Jandarmeria Română este în prezent o forţă militară de stabilitate, sprijin nemijlocit şi intervenţie. De asemenea, Jandarmeria Româna poate fi considerată ca fiind o a treia forţă publică, alături de armată şi poliţie. Ea îşi bazează strategia de acţiune pe contactul şi dialogul direct cu cetăţenii, având rol primordial în asigurarea, şi restabilirea ordinii publice şi devenind astfel o garanţie fundamentală a democraţiei constituţionale.
Dacă ar fi să ne referim doar la activitatea desfăşurată anul trecut, ar trebui să menţionăm că efectivele de jandarmi au desfăşurat, în 2017, peste 31.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice, pe timpul cărora au fost constatate peste 16.000 de infracţiuni şi aplicate aproximativ 140.000 de sancţiuni. Pot fi adăugate aici peste 1.000 de acţiuni ale structurilor antiteroriste din cadrul Jandarmeriei Române şi peste 30.000 de acţiuni executate în colaborare cu alte structuri. Nu în ultimul rând, trebuie amintită creşterea performanţei activităţii de cooperare internaţională şi a participării Jandarmeriei Române la misiuni internaţionale sub egida Uniunii Europene, a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a Alianţei Nord Atlantice şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Dincolo de atmosfera festivă a acestor zile, jandarmii sunt la datorie şi în săptămâna aceasta. Ei acţionează permanent pentru punerea în aplicare a Planului general de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică premergător şi pe timpul sărbătorilor pascale. La nivel naţional, peste 8.500 de jandarmi acţionează pentru a preveni incidentele ce ar putea tulbura ordinea publică, precum şi pentru a descuraja faptele antisociale, acordând o atenţie sporită zonelor aglomerate. Jandarmeria Montană a suplimentat de asemenea efectivele şi a intensificat măsurile de ordine publică. Aproximativ 330 de jandarmi sunt pregătiţi să acţioneze, zilnic, în staţiunile turistice şi pe traseele montane sau să intervină în situaţii de urgenţă, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.
Am lucrat aproape 35 de ani în Jandarmeria Română, în judeţul Hunedoara, din care 22 de ani ca şi comandant de unitate şi inspector şef. Cunosc direct provocările şi dificultăţile acestei arme. Ştiu cât de importantă este o corectă corelare a prevederilor legale referitoare la atribuţiile şi competenţele Jandarmeriei Române cu evoluţia societăţii româneşti şi cu noile provocări ale mediului de securitate. Ştiu de asemenea că o altă dificultate majoră este dotarea logistică deficitară. Un alt aspect sensibil este necorelarea drepturilor şi obligaţiilor personalului Jandarmeriei Române cu ale celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice. De asemenea, competenţa limitată în anumite domenii îngreunează activitatea de constatare a faptelor penale sau contravenţionale.
Toate acestea impun modificarea cadrului legislativ, direcţie în care m-am angajat cu toată energia. Şi voi continua să acţionez consecvent pentru a soluţiona cât mai multe din aceste neadaptări. Iar toate demersurile pe care le voi face, vor fi subsumate scopului principal al Jandarmeriei Române, acela de a proteja drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor.
Nu este uşor să fii jandarm. Eficienţa, dinamismul, spiritul de iniţiativă, simţul responsabilităţii şi al datoriei sunt calităţi esenţiale pentru a putea aplica legea şi, în acelaşi timp, să respecţi regula fundamentală care este prevenirea şi evitarea violenţelor. Situaţiile pot deveni periculoase în mod neaşteptat şi nu oricine le poate face faţă. Un temperament bine echilibrat, o minte deschisă şi cooperantă şi disponibilitatea de a dialoga empatic, fluid şi coerent cu oamenii şi comunităţile sunt de asemenea însuşiri absolut necesare celui care a decis să aleagă acest drum.
Cunosc ce oameni curajoşi şi dedicaţi sunt militarii jandarmi. Ştiu că este nevoie de vocaţie şi caracter pentru a duce la bun sfârşit misiunile primite. Jandarmeriei Române îi doresc să rămână acelaşi reper fundamental de stabilitate socială şi să acţioneze în continuare în beneficiul cetăţenilor, al comunităţilor, aplicând mereu în mod echilibrat legea, în litera şi spiritul ei. Iar jandarmilor le doresc să îşi facă şi pe mai departe datoria cu inteligenţă, seriozitate, tact şi devotament.
La mulţi ani, Jandarmeria Română!
La mulţi ani, jandarmi!
Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura