Iuliu Winkler: Simplificarea procedurilor, principala urgenţă pentru IMM-urile europene

16 martie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Trei sferturi dintre IMM-urile europene au fost afectate în ultimul an de restricţiile im­puse pentru a contracara pandemia de coro­na­virus, reiese dintr-un studiu realizat recent de SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE).
„În acest ultim an, sectorul european al IMM-urilor a fost lovit în plin. În ciuda pro­gramelor de ajutor desfăşurate în toate sta­tele membre, 7,5 la sută dintre IMM-uri au fost nevoite să-şi închidă activitatea, iar 68,5 la sută au fost închise pentru diverse pe­rioade, începând din luna martie a anului tre­cut”, a declarat, marţi, europarlamentarul hu­ne­dorean Iuliu Winkler (foto), prim-vicepreşe­dinte al SME Europe, cu ocazia lansării re­zultatelor studiului amintit.
Deputatul european a afirmat că, în con­formitate cu rezultatele prezentate de SME Europe, şi mai îngrijorător este faptul că 56 la sută din IMM-urile europene susţin că vor mai supravieţui cel mult 6 luni dacă şi în acest an situaţia va fi similară cu cea din 2020. Doar 18 la sută din IMM-uri spun că au resurse să-şi mai menţină activitatea un an. ”Sectorul IMM reprezintă 99 la sută din întreprinderile din Uniune, asigurând două treimi din locurile de muncă din sectorul privat şi contribuind cu mai mult de jumătate din valoarea adăugată totală creată de întreprinderile din UE. În aceste condiţii, faptul că mai puţin de 25 la sută din micile firme europene sunt sigure că pot să facă faţă măsurilor luate de con­tra­ca­rare a pandemiei trebuie să fie un semnal de alarmă atât pentru statele membre, cât şi pentru Comisia Europeană”, a precizat Iuliu Winkler, preşedintele UDMR Hunedoara.
Potrivit prim-vicepreşedintelui SME Europe, sectorul IMM recunoaşte rolul important jucat de ajutoarele de stat în această perioadă de criză, însă 61,9 la sută dintre firmele par­ticipante au afirmat că programele de asistenţă sunt dificil de accesat.
„Studiul SME Europe ne arată că sectorul IMM are nevoie de trei intervenţii urgente: fi­nan­ţare şi servicii de suport în privinţa di­gi­talizării şi dezvoltării domeniul de e-com­merce; consultanţă în domeniul planificării şi dezvoltării afacerilor; debirocratizarea şi sim­plificarea accesării programelor de asistenţă financiară pe timp de criză”, a adăugat Winkler.
Acesta este cel de-al doilea studiu realizat de SME Europe de la declanşarea pandemiei de coronavirus. Primul a fost realizat în luna aprilie a anului trecut, iar rezultatele sale au fost date publicităţii în luna mai 2020, SME Europe elaborând şi o serie de recomandări în vederea sprijinirii sectorului IMM în această perioadă de criză.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cum a început să se transforme grădiniţa din Piaţa Florilor, în doar o lună

Un nou proiect prinde con tur în mu­ni­cipiul Hunedoara. Este vorba de o grădiniţă, care este în curs de reabilitare....

Primăria le dă bani să-şi cumpere centrale termice

Primăria Deva ia în calcul sprijinirea fa­mi­liilor cu venituri modeste care doresc să-şi cumpere o centrală individuală de apar­ta­ment, în...

Ne-am bucurat degeaba! Am intrat iarăşi pe scenariul roşu de Covid

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima ra­por­tare, ieri au fost înregistrate 6.118 cazuri noi de persoane...

Închide