ActualitatePolitica si administratie

Iuliu Winkler: Peste 90% dintre cetăţenii europeni sunt îngrijoraţi de creşterea costului vieţii

Peste 90 la sută dintre cetăţenii euro­peni sunt îngrijoraţi de creşterea costului vieţii, a declarat într-o conferință de presă parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) – citând sondajele Euro­ba­rometru din 2023, el apreciind că acest aspect va reprezenta una dintre temele campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Presiuni
„Criza costului vieţii este provocată de scum­p­irea preţului combustibililor, de criza energetică, de inflaţie, de această tran­ziţie verde accelerată care devine insu­portabilă pentru majoritatea cetă­ţe­nilor. (…) Dintre toate zonele globului, UE este su­pusă celei mai grave pre­siuni din cauza războaielor din Ucraina şi Israel, pentru că noi sun­tem la confluenţa celor două surse de instabilitate”, a spus Winkler, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, a doua mare temă a campaniei pentru euro­par­lamentare va fi migraţia, un subiect rămas constant în atenţia opiniei publice din anul 2015. Deputatul european a atras atenţia că subiectul mi­graţiei este exploatat de forţele de extremă dreapta, dar şi de anumite state. „De exemplu, Austria se opune aderării României şi Bulgariei în Schengen invocând migraţia ilegală în UE”, a precizat euro­parlamentarul UDMR.
A treia mare temă va fi cea legată de ne­voia unui nou contract social pentru Europa, care înseamnă o nouă înţelegere între cetăţeni şi politicieni. „UE a avut o anumită direcţie care a fost imprimată de fondatorii ei, însă în ultimii 5 ani ne-am îndepărtat foarte mult de la aceasta”, a spus Winkler.
În opinia eurodeputatului UDMR, ar fi mo­mentul ca UE să revină la valorile părinţilor fondatori şi să facă politici pentru oameni, şi nu pentru ideologii. El a explicat că sub presiunea Pactului verde s-au luat nu­me­roase decizii ideologice care nu au ţinut cont de nevoile oamenilor, de costurile pe care aceştia vor fi obligaţi să le plătească şi de capacitatea lor de adaptare.
În cadrul conferinţei de presă, Iuliu Winkler a confirmat că şi-a depus candi­da­tura în competiţia internă din UDMR pentru a fi inclus pe lista candidaţilor Uniunii în ale­gerile pentru Parlamentul European.
„Până la decizia privind componenţa listei UDMR pentru Parlamentul European mai sunt câteva săptămâni bune. Mi-am pre­zen­tat în Consiliul Reprezentanţilor Unionali do­rinţa de a candida. Cred că am strâns o oa­recare experienţă şi o oarecare credibilitate acolo, în Parlamentul Euro­pean. Vreau să pun această experienţă în slujba comunităţii mele, în continuare. UDMR va decide, după cum va decide şi despre conţinutul cam­pa­niei electrorale”,
a mai afirmat euro­par­la­men­tarul Iuliu Winkler. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura