Actualitate

ÎPS Ioan, la căpătâiul episcopului: Dumnezeu i-a transmis să lase totul în lumea asta și să vină la El

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, a fost înmormântat sâmbătă în Catedrala Episcopală din Deva, după ce înaltul prelat bisericesc, grav bolnav de COVID-19, a suferit un stop cardio-respirator.

Peste 1.000 de credincioși
La slujba de înhumare au luat parte mitropoliţii Moldovei, Ardealului şi Banatului, peste 300 de preoţi din ţară şi mai bine de o mie de credincioşi, care au urmărit serviciul religios din catedrală sau pe ecranele montate în faţa Catedralei Episcopale. PS Gurie a murit înainte să împlinească 53 de ani, în urma unui stop-cardiorespirator. Fusese internat cu COVID-19, dar se vindecase, însă virusul i-a afectat puternic organismul.
La slujba de înmormântare, unul dintre mitropoliții prezenți, Ioan al Banatului, a avut o cuvântare care i-a făcut pe toți să plângă, îndeosebi pe PS Nestor Hunedoreanul, episcop vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, ucenicul iubit al Preasfințitului Gurie. Puternic afectat de dispariția prematură a lui PS Gurie, ÎPS Ioan nu a vrut să vorbească, inițial. În cuvântarea sa, cel supranumit ”Ioan cel Blând” a plâns de multe ori, alături de tot soborul de ierarhi, preoți, călugări și monahii.

”Îndurerați părinți ai Episcopiei Devei, iubiți frați și surori în Domnul.
O cunună de arhierei, membri ai Sfântului Sinod, au venit, azi, să își ia rămas bun de la unul din cei mai iubiți ierarhi tineri din Sfântul Sinod (n.r. plânge). Dintre câți ne vedeți că suntem aici, patru am plecat de la Mănăstirea Lainici (n.r. județul Gorj). De față este Preasfințitul Vicențiu (n.r. episcopul Sloboziei şi Călăraşilor), Preasfințitul Iustin de la Maramureș, eu și Preasfințitul Gurie. Suntem aici patru. Toți care ne-am închinat în sfânta Mănăstire Lainici (n.r. plânge).
Preasfințite Părinte Vicențiu, Preasfințite Părinte Iustin,
De ce cel mai tânăr dintre noi a plecat şi nu eu, care sunt cel mai în vârstă (n.r. începe să plângă)? Cel mai tânăr, cel în floarea vieţii! Mi-am pus această întrebare: de ce nu eu, şi de cel el? Am zis, pentru mine, că el şi-a făcut datoria, a împlinit tot ce i-a dat Dumnezeu să facă și tu nu ai împlinit încă tot. Ție îți mai dau, încă, timp de pocăință. El și-a împlinit datoria pe care i-o dăduse Dumnezeul şi l-a chemat la El.
Iubiți frați și surori,
Dumnezeu nu ia la rând, ci Dumnezeu ia din rând pe cine voiește el. Aș vrea să spun doar, de acum, în graiul meu, cuvintele pe care cred că ar fi dorit să le spună Preasfințitul Gurie în ceasul acesta. Zice imnograful în carte rânduielii noastre bisericești: ”Fără de veste a venit asupra mea moartea şi m a despărţit astăzi de ai mei; ci Hristoase, Cel ce m ai mutat, în locuri răcoroase, odihneşte mă. (n.r. Molitfelnic)”
Iubiți frați și surori,
Ce poate fi mai semnificativ pentru noi, ca mesaj, să ne pregătim, că nici noi nu știm când va bate la porțile inimii noastre îngerul lui Dumnezeu și va spune: ”Lasă totul din lumea aceasta și vino la mine!”. L-a chemat, prin îngerul lui Dumnezeu, L-a chemat să vină la El.Ce ne-ar mai spune, apoi, Părintele Gurie? ”Frații mei cei iubiți, nu mă uitați pe mine, când lăudați pe Domnul, ci vă aduceți aminte de dorul și de dragostea mea. Aduceți-vă aminte și de frăție, și rugați pe Dumnezeu să mă odihnească pe mine cu drepții (n.r. Panihida, p. 84)”. Iată, este cuvântul către ierarhi și către preoți: să-l pomenim în rugăciunile noastre.
Iubiți frați și surori,
Dangătul de clopot din eparhia Devei și de la Lainici, de la mănăstire, a tras, zilele acestea, în dangăt de tristețe și de supărare. Tristețea a venit și peste obștea mănăstirea Lainici de unde a plecat, într-o zi. Îmi aduc aminte când părintele mitropolit Nestor al Olteniei i-a spus starețului: ”Părinte, dă-mi un ucenic la centrul eparhial (n.r. începe să plângă). Dă-mi un copil cuminte!” Și, cel mai cuminte dintre frați, atunci, a fost el. Și a rămas ani întregi, alături de vlădica Vicențiu (n.r. episcopul Sloboziei şi Călăraşilor), doi străjeri ai mitropolitului Olteniei de atunci.
Ca să nu vă lase întristați pe cei care i-ați fost atât de aproape, ne mai spune un cuvânt Părintele Gurie: ”Acum, m-a odihnit și am aflat ușurare multă.” Auziți: ”Acum m-a odihnit și am aflat ușurare multă că m-am mutat din stricăciune și m-am dus la viață. Doamne, slavă Ție!” Auziți! Îi dă slavă lui Dumnezeu că l-a mutat din viața aceasta la viața cea veșnică, a bucuriei din Împărăția Sa.
Vedeți, nu pleacă supărat pe Dumnezeu din lumea aceasta. Nu îi spune: ”Doamne, de ce așa de repede?” Ci, din contră, cu multă smerenie, spune: ”Acum m-a odihnit și am aflat ușurare multă că m-am mutat din stricăciune și m-am dus la viață. Doamne, slavă Ție!”
Iubiți frați și surori,
Bine ar fi dacă fiecare dintre noi am putea spune, la sfârșitul vieții acesteia, ”Doamne, acum m-a odihnit, m-ai luat la Tine și Te slăvesc pentru tot ce mi-ai dat și mi-ai făcut în viața aceasta.” Dumnezeu să îl odihnească împreună cu ierarhii mari ai Bisericii noastre în ceruri.
Iubiți frați și surori,
După cum vedeți, este înveșmântat în veșminte de ierarh. Nu pleacă altfel din lumea aceasta, și-a păstrat, până în ultima clipă, arhieria cu care a fost încununat și cu ea pleacă, ca arhiereu a lui Hristos în cer. Dumnezeu să îi trimită înger să îl călăuzească pentru ca la apusul soarelui să ajungă la poarta Cerului și când va bate toaca în cer de Vecernie să intre în prima lui slujbă în împărăția lui Dumnezeu. Iertați-mă!”, au fost cuvintele emoționante rostite de ÎPS Ioan.
Slujba înmormântării a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. În soborul arhiereilor s-au aflat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Benedict, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Înmormântat în catedrală
Părintele episcop Gurie a fost înmormântat în Catedrala Episcopală din Deva, la mormântul său venind, sâmbătă, zeci de credincioşi pentru a se reculege.
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a hotărât ca sâmbătă să fie declarată zi de doliu în judeţ, în memoria Episcopului Devei şi Hunedoarei, Gurie, în semn de respect faţă de contribuţia pe care acesta a avut-o la revigorarea vieţii creştine din judeţ.
„Declararea zilei de 23 octombrie ca zi de doliu în judeţul Hunedoara este un semn de adâncă recunoştinţă şi preţuire pentru întreaga contribuţie adusă de înaltul prelat bisericesc, Cetăţean de Onoare al Judeţului Hunedoara din anul 2010, la revigorarea vieţii creştine din judeţul nostru, pentru munca sa neobosită în folosul Bisericii şi al oamenilor. Dezvoltarea vieţii clericale, crearea reţelei de aşezăminte de protecţie socială pentru sărmani şi copiii orfani, susţinerea vieţii culturale din judeţul Hunedoara şi promovarea elitelor reprezintă doar a parte misiunii Sale aici, pe aceste locuri”, a informat CJ Hunedoara.
Preasfinţia Sa Părintele Gurie a condus Episcopia Devei şi Hunedoarei timp de 12 ani, fiind primul episcop al judeţului Hunedoara după anul 1990.
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardio-respirator, înaltul prelat bisericesc având plămânii afectaţi în proporţie de 90 la sută din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la spitalul judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 90 la sută, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an. (A. Năstase)

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura