Invitaţie la şezătoare în Retezat

Maximilian Gânju

Turiştii care aleg sălbaticul Retezat, în acest weekend, au parte de o surpriză venită din partea Asociaţiei de Turism Retezat. O şezătoare cum era odinioară, la care ţăranii de la poalele Retezatului le vor arăta oaspeţilor obiceiurile şi tradiţiile lor.

„Şezătoarea Sălăşenilor”, cum este denumită manifestarea, urmăreşte valorificarea tradiţiilor locale şi se va ţine la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Retezat, din satul Nucşoara, comuna Sălaşu de Sus, sâmbătă, începând cu ora 14. Organizată de Asociaţia de Turism Retezat, alături de mai mulţi parteneri, şezătoarea a ajuns la a VI-a ediţie şi reuneşte producători locali ce vor prezenta turiştilor şi participanţilor la manifestare, produse tradiţionale alimentare sau manufacturate în gospodării.
Toţi cei prezenţi se vor bucura să descopere frumuseţea costumelor populare din zonă, a obiceiurilor şi dansurilor specifice, toate asezonate de interpretările fluieraşilor locali şi de reprezentantele muzicii populare invitate permanente la acest eveniment: Daniela Tărnăuceanu, Violeta Deminescu, Andra Zepa şi Corina Costinaş. „Organizatorii acţiunii îşi propun să ofere tuturor participanţilor, o frumoasă întoarcere în timp, acolo unde bunul simţ şi ospitalitatea guvernau viaţa socială din comunitate, acolo unde diferenţa dintre oameni însemna o casă mai curată, ogoare mai bine îngrijite ori haine mai frumos înflorate, iar unităţi de măsură erau hărnicia, frumuseţea cântecului ori rezistenţa la joc. Nu este prea târziu să aducem în atenţia tinerei generaţii, frumuseţea şi trăinicia obiceiurilor şi tradiţiilor care ne definesc ca popor şi cultură”, spune Alexandru Bulacu (foto), secretarul Asociaţiei de Turism Retezat.
Şezătoarea mai urmăreşte şi o conlucrare între gospodarii de la poalele muntelui şi turiştii care le calcă meleagurile, la fel cum se întâmplă în Austria, spre exemplu, unde localnicii au ca principală îndeletnicire turismul şi valorificarea tradiţiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.