Investiţie de top la Orăştie

Nicolle Ebner

IC. MEDICAL, companie americană de prestigiu în domeniul producţiei de instrumentar chirurgical şi aparatură electronică de specialitate, a semnat contractul de colaborare cu S.C. Chimica S.A Orăştie, pentru deschiderea unei fabrici în municipiu, unde se vor produce bisturie cu radio-frecvenţă.

„Visul american”

Prezent la Orăştie, zilele trecute, Ioan Cosmescu, proprietarul companiei americane IC MEDICAL, a precizat că investiţia este deja o certitudine. „Am semnat contractul cu SC Chimica SA Orăştie, la data de 6 martie 2010, pentru un spaţiu care va fi pus la dispoziţia I.C. Medical. La Orăştie se vor produce bisturie cu radio-frecvenţă, care sunt cele mai avansate din lume pe piaţa de profil şi pe care eu le-am inventat. Pe viitor, preconizăm să producem la Orăştie şi aparatele electronice de specialitate, care, în prezent, se produc în Statele Unite, la firma mea şi care, la rândul lor, reprezintă cea mai avansată tehnologie existentă astăzi pe piaţa de profil”, a declarat proprietarul companiei americane. „Sunt bucuros că am reuşit să aducem această investiţie la Orăştie. În mai puţin de un an de zile, la Orăştie au apărut două investiţii de calibru: Arsenal Park şi fabrica de instrumentar chirurgical, care este prima investiţie de acest gen din Europa, realizată de către I.C.MEDICAL. Cu domnul inginer Cosmescu am avut mai multe discuţii şi, iată, putem vorbi acum cu certitudine de o realizare deosebită”, a punctat primarul municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu.

Cea mai mare producătoare din Europa

Activitatea de producţie şi asamblare a instrumentarului medical va începe în cel mult trei luni, iar potrivit investitorului, fabrica va deveni, în cinci ani, cea mai mare producătoare de astfel de instrumente medicale din Europa, fiind, în acest moment şi prima astfel de investiţie realizată pe „bătrânul continent”. Produsele fabricate la Orăştie vor intra pe pieţele de profil din Europa, Orientul Mijlociu, Irak, Regatul Haşemit al Iordaniei, Liban, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Tunisia, Algeria, Egipt, Africa de Sud, Madagascar etc. „Am găsit la Orăştie un mediu prielnic pentru realizarea investiţiei. Pornind de la domnul primar Munteanu şi continuând cu specialiştii de la Chimica S.A. (…) Afirm cu sinceritate că aici am găsit unii specialişti chiar mai buni decât în Statele Unite”, a mai declarat Ioan Cosmescu, menţionând că, pe parcurs, fabrica va absorbi o importantă forţă de muncă din zonă.

Inventator de renume mondial

Ioan Cosmescu, proprietarul companiei americane, este originar din zona Orăştiei, posesor a 26 de brevete de invenţie americane şi 40 de brevete internaţionale. Inginerul român s-a stabilit în 1983 în Phoenix, statul Arizona, fiind angajat iniţial ca inginer în cadrul unui spital din Arizona. Mai apoi, Ioan Cosmescu a reuşit să-şi înfiinţeze propria companie, I.C. MEDICAL, care astăzi produce aparatură de înaltă tehnologie în dumeniul chirurgical.

4 comentarii la „Investiţie de top la Orăştie

 • 12 martie 2010 la 12:14
  Permalink

  Parca era vorba de Santuhalm sau m-a lasat memoria!!??
  Viitoarele alegeri va fi PSD-ul la putere …pacat dar nimeni nu va mai merge cu mincinosii de la PNL(Corvinia si investitii pentru aceasta zona),PDL fara orizont si vedem ce fac la putere!

  o zi buna hunedorenilor!

 • 12 martie 2010 la 17:46
  Permalink

  Prietene,nici nu-ti inchipui citi au ramas din aia care cinta fals aia cu „nu ne vindem tara”.Mai bine o furam.

 • 13 martie 2010 la 13:20
  Permalink

  Nu stiu de ce in fiecare articol apar gurile politicenilor.Acest domn Cosmescu I.a venit la orastie datorita varului Damian I.

 • 15 martie 2010 la 11:16
  Permalink

  Mai aveti putintica rabdare : acest Cozmescu tot vine de vreo doi ani , ba la Santuhalm , ba la Deva , ba la Hunedoara si n-a mai ajuns . Eu cred ca e doar o mare gargara liberala de campanie . Prosti sunt cei care -o cred …

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.