Invenție a unui inginer din Deva, premiată la Salonul Auto București

26 octombrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Sorin Blada, Agerpres

    Un inginer din Deva a gândit şi pus pe hârtie un mecanism ce permite creşterea autonomiei  maşinilor electrice cu circa 30%, prin faptul că invenţia sa, aplicată la transmisia acestui gen de automobile, se reflectă într-un consum de energie mai mic şi, implicit, în mărirea duratei în care autovehiculul poate fi folosit după o singură încărcare la priză.
Invenţia inginerului Romeo Cătălinoiu se numeşte
reductor mecanic cu raport de transmisie variabil autoadaptiv şi a fost dusă la bun sfârşit după doi ani de studiu şi cercetare.

    “În stadiul actual se ştie că transmisia automobilelor propulsate de motoare electrice este asigurată de un reductor cu o singură treaptă, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă destul de largă de turaţii. Având un consum destul de mare de energie, autonomia este relativ scăzută. Acest reductor are, teoretic, o infinitate de rapoarte de transmisie cuprinse între două valori constructiv alese, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă restrânsă de turaţii, rezultând un consum de energie mai mic şi o autonomie mai mare”, a declarat Romeo Cătălinoiu.
Cu respectiva invenţie, inginerul din Deva a reuşit să câştige, în această toamnă, o bursă în valoare de 10.000 de lei la Salonul Auto Bucureşti (SAB), premiul fiind acordat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi de SAB.
Varianta prezentată la SAB permite creşterea autonomiei de funcţionare a maşinii electrice cu 30%. Inventatorul a apreciat, însă, că într-o variantă perfecţionată este posibilă o reducere a consumului de energie cu 45%, ceea ce se va reflecta, direct proporţional, şi în autonomia automobilului electric.
    “Ajută în sensul că se pot parcurge mai mulţi kilometri cu o singură încărcare a bateriei. Eu zic că se poate ajunge şi la 400 de kilometri”, a estimat inventatorul.
Romeo Cătălinoiu a menţionat că va breveta invenţia, urmând ca anul viitor să fie prezentată sub forma unui prim produs la SAB. “Împreună cu Fundaţia Dan Voiculescu vom trece la pasul doi, brevetarea ei şi realizarea unui produs funcţional pe care vrem să-l prezentăm anul viitor la Salonul Auto”, a menţionat inventatorul.
Romeo Cătălinoiu are 49 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la reprezentanţa unei cunoscute mărci de automobile din Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angajaţii lunii septembrie la Apa Serv Valea Jiului

Creşterea gradului de încasare a facturilor pentru serviciile prestate beneficiarilor, scăderea timpului de intervenţie la avariile semnalate pe reţelele de...

Vladimir Brilinsky a devenit Cetăţean de Onoare al comunei Orăştioara de Sus

Ieri, în şedinţa Consiliului Local al comunei Orăştioara de Sus i s-a acordat diploma de Cetăţean de Onoare al comunei...

„Dovleacul năzdrăvan“, expoziţia prichindeilor de la Grădiniţa nr. 6 din Deva

Dascălii de la Grădiniţa nr. 6 din Deva au avut o idee extraordinară! Ei au pus la cale organizarea unei...

Închide