Intoxicaţi după ce au consumat ciuperci

To match Reuters Life! POLAND-MUSHROOMS/Maximilian Gânju

Mai multe persoane din Valea Jiului au ajuns pe patul de spital după ce au consumat ciuperci culese din pădurile din zonă. Medicii au reuşit să-i salveze pe intoxicaţi, dar se aşteaptă ca până la mijlocul lunii viitoare să mai aibă şi alte cazuri.
Ploile din această toamnă au făcut ciupercile să crească din abundenţă în munţii Văii Jiului, iar mai mulţi culegători neexperimentaţi sau neatenţi au fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Aceştia au mâncat ciuperci otrăvitoare şi au ajuns pe mâna medicilor. Din fericire, nu s-a înregistrat nici un deces în urma intoxicaţiilor cu ciuperci, iar medicii din urgenţă spun că în fiecare an au de a face cu pacienţi care au nevoie de ajutor de specialitate din cauza intoxicării. Managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, Dr. Alin Vasilescu, spune că numărul pacienţilor este cu mult mai mic faţă de alţi ani, când erau înregistrate şi două-trei cazuri pe zi la Urgenţă şi pe Secţia ATI. Cei mai mulţi dintre cei care au ajuns în această toamnă la medic s-au intoxicat cu ciuperci, deşi cunosc foarte bine speciile comestibile şi necomestibile. Aceştia nu au luat în calcul un fenomen care se petrece în anii foarte ploioşi, când ciupercile suferă mutaţii. Chiar dacă sunt comestibile, pot conţine substanţe otrăvitoare care să pună viaţa celor care le consumă în pericol. „Se poate intra în comă şi apoi urmează decesul. Noi îi rugăm pe cei care culeg ciuperci şi care ştiu soiurile să aibă grijă, pentru că apa, din cauza ploilor, poate aduce substanţe nocive şi la ciupercile pe care ei le cunosc şi pe care le folosesc de ani de zile”, mai spun medicii. Pe de altă parte, sezonul din acest an a fost unul foarte bun pentru ciupercari. Cei care cunosc zonele şi s-au cantonat în munte pe perioada de vară, au reuşit să câştige şi 1.500 de lei într-o singură zi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.