Interviu

Interviu cu primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu: „Candidez pentru un nou mandat, am experienţa necesară“

02 Emil Risteiu (6)Sorina Popa

Domnule Emil Rîşteiu, s-au împlinit, nu cu mult timp în urmă, trei ani de când sunteţi primarul oraşului Simeria. Aţi ajuns edil şef de oraş după ce vreme de trei mandate aţi fost primar de comună, mai exact al comunei Băcia. Unde este mai dificil, la comună sau la oraş?
– Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. E clar că la oraş sunt mai multe probleme şi mai greu de gestionat. Este foarte multă presiune din partea cetăţenilor pentru realizarea unor priorităţi. E suprafaţă mai mare, mai mulţi locuitori. Problemele nu diferă mult ca la comună, dar sunt la altă scară. Însă, organizatoric, ca primar de oraş ai mai mulţi colaboratori. Sunt servicii, direcţii în primărie. Ai un aparat cu care poţi lucra. Mi-a folosit experienţa celor trei mandate de primar de la Băcia. Mai ales că am lucrat astfel încât am avut contact cu fiecare problemă administrativă. La cum au evoluat lucrurile din punct de vedere financiar la Simeria, dacă nu aveam această experienţă, putea fi un dezastru. Asta, deoarece, din an în an, bugetul local al oraşului a fost tot mai sărac. A trebuit în fiecare an să aduc acest buget la o valoare funcţională. Dacă nu aveam experienţă şi fler, riscam probleme mari la Simeria. În 2012, după ce am preluat primăria, fondurile destinate investiţiilor pentru acel an au fost cheltuite în avans de către fostul primar. Nu mă plâng, asta a fost realitatea. Ca atare, am fost nevoit, împreună cu colaboratorii mei, să identificăm noi soluţii.
Acum, după trei ani de când sunteţi şeful administraţiei oraşului Simeria, puteţi face un bilanţ al activităţii dumneavoastră din fruntea comunităţii, cu bune şi cu rele. Deci, haideţi să începem cu realizările de care sunteţi mulţumit şi cu care puteţi ieşi în faţa electoratului pentru un nou mandat. Despre centrul de afaceri deschis în urmă cu un an, ce ne puteţi spune? Se pare că, până acum, acesta grevează serios bugetul local, iar perspective de rentabilizare nu prea se văd.
– Promisiunile mele nu au fost punctuale, ci la modul general, că voi face ceea ce trebuie, astfel încât să aduc oraşul la un echilibru din punct de vedere al minimului de civilizaţie. Promisiunea majoră a fost să mă ocup de periferia oraşului.
Când am venit aici, erau foarte multe străzi pe care nu se putea circula. Am reuşit să rezolvăm situaţia. Apoi, am avut de plătit lucrările de canalizare executate. Au fost la acest capitol datorii de 9 milioane de lei, pe care a trebuit să le achităm. În plus, a fost şi un rest de executat de 4 milioane de lei. Şi asta am făcut. Apoi, am preluat Parcul de afaceri, construcţie începută în 2011. E un proiect cu foarte, foarte multe lipsuri. L-a recepţionat Ministerul Dezvoltării. Parcul va fi administrat de Agenţia de Dezvoltare Economică a judeţului Hunedoara. Acesta se numeşte Parc de afaceri, dar e mai mult un incubator de afaceri. Primăria Simeria a contribuit la realizarea acestuia şi plătim creditul contractat. În acest caz au fost greşeli de proiectare. Apoi, nu erau unele utilităţi, curent şi gaz, le-am introdus noi, cu alţi bani, evident. Aşa că am mai investit 1,7 milioane de lei în acest parc, din bugetul local al oraşului. Lunar, Primăria Simeria plăteşte o rată de rambursare de 100.000 de lei pentru investiţia asta.
Care mai este situaţia Parcului Dendrologic, principalul punct atracţie turistică al oraşului Simeria? Care-i rolul primăriei, cum poate administraţia locală sprijini ca lucrurile să nu se degradeze, să meargă bine aici?
– Am făcut tot felul de propuneri pe tema aceasta celor de la ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice), dar fără nici un rezultat. Este una dintre nerealizări. Nu am reuşit să punem în valoare parcul, din păcate. Nu este rolul nostru, ca administraţie, să ne implicăm în partea ştiinţifică, ci doar în ceea ce priveşte turismul. Există un parteneriat cu cei care administrează parcul, dar este nefuncţional.
Primăria suportă cheltuielile suplimentare la salubritate. Până la urmă, nu afectează bugetul local şi în final şi pe cetăţeni?
– Nu mai aveam unde să depozităm gunoiul, de aceea a trebuit să acceptăm creşterea preţului. O parte o suportăm din bugetul local, e adevărat, dar nu aveam altă variantă.
Domnule Emil Rîşteiu, am înţeles că o să mai candidaţi pentru un mandat la alegerile de anul viitor. Pentru ce o faceţi? Este aşa bine să fii primarul unui oraş ca Simeria în această perioadă, totuşi, destul de dificilă din punct de vedere economic?
– Sunt două lucruri care mă determină să mai candidez la primărie. Pe de o parte, mi-am luat un angajament când am venit primar aici. Şi trebuie să rămână lucruri majore în oraş, după administrarea mea. Apoi, acesta este domeniul în care m-am specializat şi îmi place. Îmi face plăcere să rezolv problemele altora.
Şi în încheiere, o întrebare la care sunt sigură că o să vă fie foarte dificil să răspundeţi, dar totuşi, v-o adresez. Ce credeţi, cetăţenii Simeriei sunt mulţumiţi de prestaţia dumneavoastră, ca primar al oraşului, în aceşti trei ani?
– Nu realizez foarte exact dacă ei sunt mulţumiţi. Pentru mine, este clar că în 2012 am fost o speranţă pentru simerieni, iar în 2016 va fi un examen.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura