FlashPolitica si administratie

Interviu cu Ovidiu Moş, viceprimar al municipiului Deva: „Este important să privim administraţia locală ca pe un furnizor de viziune a dezvoltării locale“

Adriana Năstase

– Domnule viceprimar, sunteţi foarte activ în ultima perioadă, sunteţi văzut prin cartierele Devei, faceţi vizite acolo unde Primăria are în desfăşurare investiţii. Vă pregătiţi pentru campania electorală?
– Este pe undeva interesantă această paradigmă a politicii româneşti, în care un om de administraţie trebuie să se întâlnească cu cetăţenii doar din perspectivă electorală, odată la patru ani. Eu datorez locuitorilor acestui municipiu o parte importantă din viaţa mea profesională şi, în numele acestei datorii morale, a încrederii pe care o au cetăţenii în viceprimarul Ovidiu Moş, sunt acolo unde cetăţenii au nevoie să fiu. Administraţia locală este în mare măsură imaginea în oglindă a celor care doresc să se implice în dezvoltarea locală. Perioadele acestea de precampanie electorală, de campanie electorală, alegerile în general sunt un bun prilej de asumare a ceea ce s-a făcut bine, a ceea ce s-a făcut prost şi mai ales este momentul să discutăm onest cu cetăţenii despre ceea ce vrem în continuare să facem. În acest context vă rog să priviţi acest „des“ ca pe o dovadă de asumare a tot ceea ce am promis în urmă cu patru ani că facem, o asumare a limitelor pe care le-am avut în Consiliul Local Deva şi evident, în fişa postului.
Este evident şi o spun cât se poate de clar că trebuie să ne întâlnim, şi o vom face în perioada imediat următoare în fiecare cartier al municipiului, cu toţi aceia care doresc să discutăm despre administraţia locală, despre Deva şi modul în care vedem noi dezvoltarea municipiului pe termen mediu şi lung. Din discuţiile pe care le-am avut de-a lungul timpului, dar şi în aceste ultime zile cu locuitorii municipiului, pot să vă spun că îşi doresc o schimbare de optică în relaţia administraţie-cetăţean, îşi doresc dezvoltare locală prin investiţii, un sistem sanitar care să facă faţă presiunilor momentului, locuri de muncă pentru tineri astfel încât să nu fie nevoiţi să migreze către zona marilor oraşe.
– Domnule Ovidiu Moş, sunteţi candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Deva. Ce credeţi că trebuie schimbat imediat în viziunea actuală a instituţiei?
– Este o întrebare care comportă o paletă largă de dimensiuni, dar o să încerc să rezum lucrurile la care mă gândesc în acest moment în aşa fel, încât să nu ocupe prea mult spaţiu editorial. În opinia mea şi a celor care vor candida pentru o poziţie în Consiliul Local Deva, este necesară o mai bună exploatare a poziţiei pe care o are municipiul în raport cu infrastructura. Nu reuşim deocamdată să transformăm acest avantaj al poziţiei geografice într-un avantaj competitiv care să genereze în special investiţii în această zonă. În acest sens, cu caracter imediat, cred că ar trebui să exploatăm poziţionarea faţă de coridorul IV Paneuropean şi deschiderea pe care o avem la nivelul infrastructurii rutiere. Apoi, cred că din punctul de vedere al potenţialului local avem nevoie de translatarea ideii de Cetate a Devei doar ca obiectiv turistic atractiv, către înţelegerea faptului că această bogăţie este în primul rând a devenilor şi că ea trebuie să devină un punct de petrecere a timpului liber mai întâi de toate pentru locuitorii acestei zone. O cetate privită ca parte a comunităţii cu facilităţi pentru deveni este o schimbare de viziune de care avem nevoie imediat.
– Dincolo de viziunea generală, ne puteţi spune, spre exemplu, legat de infrastructura stradală ce trebuie făcut în următorii ani?
– Răspunsul meu o să fie de această dată tehnic şi o să vă spun că avem nevoie imediată de reabilitarea reţelelor de utilităţi, a iluminatului public şi a spaţiilor de parcare cu scopul creşterii calităţii vieţii în municipiul Deva. Apoi, am tot vorbit de-a lungul acestui mandat despre conectivitate şi despre necesitatea elaborării unui plan general, riguros de transport local. În următoarea perioadă va trebui să generăm o astfel de discuţie la nivel comunitar. Ideea de bază a programului meu este că municipiul este al tuturor celor care se implică în dezvoltarea lui. Administraţia trebuie să devină mult mai deschisă în raport cu cetăţenii, respectând două principii de bază, domnia legii şi profesionalismul funcţionarului public.
Din punctul meu de vedere ar trebui să impulsionăm atragerea de fonduri europene în sensul reabilitării clădirilor din zona istorică a oraşului, le ştiţi şi dumneavoastră cum arată în acest moment.
– În final, aş vrea să vă întreb şi vă rog să îmi răspundeţi pe scurt, ce şanse credeţi că aveţi la viitorul scrutin în condiţiile în care alegerile pentru funcţia pentru care candidaţi se desfăşoară într-un singur tur iar Partidul Naţional Liberal se află la guvernare, părând să îşi dorească alianţe locale cu USR?
– Matematica electorală este un subiect care stârneşte interes ori de câte ori discutăm despre alegeri, însă cred că am exact şansele pe care mi le oferă locuitorii municipiului Deva, într-un context în care vin în faţa lor cu experienţa administrativă acumulată în foarte mulţi ani, cu un proiect articulat în jurul necesităţii creşterii calităţii vieţii în Deva, în contextul în care tot mai mulţi cetăţeni îşi doresc o schimbare de viziune la nivelul instituţiei. Sigur că, jocurile politice pot să fie interesante şi să surprindă la un moment dat, dar, vă spun, că atât eu cât şi echipa PSD Deva, vom vorbi cu subiect şi predicat despre dezvoltare. Restul sunt supoziţii pe care presa le aduce în faţa opiniei publice şi pe care nu doresc să le comentez sub nici o formă. E important cred să vorbim despre administraţie şi despre cum reuşim prin profesionalism să îi reprezentăm pe cei care ne-au acordat încrederea exercitării unui mandat indiferent cum se numeşte acesta din urmă.
– Vă mulţumesc şi vă doresc succes!
– Şi eu vă mulţumesc. Numai bine!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura